pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλενα Ναθαναήλ: Η Ευρωπαία με τις μικρασιάτικες ρίζες – Γεννημένη όμορφη, γεννημένη ελεύθερη

Σαν σήμερα «πέταξε μακριά». Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

4/03/2022 - 12:47μμ
(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 , η Έλενα Ναθαναήλ μοίραζε το χρόνο της μεταξύ Εύβοιας –όπου είχε το κτήμα της– και Νέας Ερυθραίας. Εκεί, κάθε Δευτέρα έχει λαϊκή. Και ναι, η εντυπωσιακή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου πήγαινε και ψώνιζε στη λαϊκή και στο σουπερμάρκετ, και στο φούρνο που ήταν κοντά στο σπίτι της.

Και παρέμενε σταρ ακόμα και με τις σακούλες ανά χείρας. Γιατί σταρ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

(Φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Φάκελος «Δαλιανίδης»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένεκα οι μικρασιατικές ρίζες του πατρός Δεληβασίλη. Αυτό το «Δεληβασίλη» δεν άρεσε στον Γιάννη Δαλιανίδη και στον Φιλοποίμενα Φίνο (γιατί και την Έλενα Ναθαναήλ την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης). Το «Ναθαναήλ» ως επίθετο προέκυψε πολύ εύκολα, γιατί ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καριέρα της ξεκίνησε κάπως έτσι: πήγε να παρακολουθήσει τα γυρίσματα μιας ταινίας, και όταν την αντίκρισε ο Δαλιανίδης, ευθύς της είπε: «Εσείς με τέτοια ομορφιά δεν είστε για να βρίσκεστε πίσω από την κάμερα, αλλά μπροστά».

Ύστερα από αυτό, ο πρώτος της ρόλος δεν άργησε να έρθει.

(Φωτ.: Facebook/ Elena Nathanail. Fanpage)

Δεκαεπτά χρονών λοιπόν εμφανίζεται στο Κάτι να καίει, και… καίει καρδιές. Λέγεται πως όταν την είδε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε κάποια πλάνα, μια ζήλια την ένιωσε.

Παραδόξως η Ναθαναήλ δεν έκανε συμβόλαιο με την εταιρεία. Γι’ αυτό αιτία ήταν ο Εγωισμός. Η κλασική ταινία που μάθαμε όλοι με τη Ζωή Λάσκαρη και την Τζένη Ρουσέα, αρχικά γυριζόταν με την πρώτη και την Έλενα Ναθαναήλ στο ρόλο της καλής αδελφής. Όμως όσο προχωρούσαν τα γυρίσματα, ο Δαλιανίδης έβλεπε ότι ούτε οι δυο κοπέλες ταίριαζαν, ούτε πήγαινε στη Ναθαναήλ ο ρόλος. Έτσι αποφάσισε να την αποδεσμεύσει.

Από τότε οι σχέσεις των δυο τους δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Συνεργάστηκαν άλλη μια φορά, στην κινηματογραφική μεταφορά του Ξύπνα Βασίλη που στην ουσία την επέβαλε ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Οι δυο Αιγόκεροι (Δαλιανίδης-Ναθαναήλ) την περίοδο των γυρισμάτων απλώς έσφιξαν τα δόντια και έβαλαν μπροστά τον επαγγελματισμό τους. Η ηθοποιός έκανε και άλλη μια ταινία στη Φίνος Φιλμ, το Λεβεντόπαιδο, αλλά μαζί με τον Ντίνο Δημόπουλο, και… that’s all.

Helena international

Η δεύτερη ταινία της ήταν γερμανική. Συγκεκριμένα, ένα εξώφυλλο που είχε κάνει έγινε αφορμή να την προσέξει κάποιος ξένος παραγωγός που της έκανε πρόταση συνεργασίας. Αυτή ήταν και η αιτία να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Το αίμα των Βελζούνγκεν, του Ρολφ Τίλε, που βασιζόταν στην ομώνυμη νουβέλα του Τόμας Μαν.

Ούτως ή άλλως ο ευρωπαϊκός αέρας που εξέπεμπε, αλλά και η ευρωπαϊκή της κουλτούρα –τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση–, ήταν συνήγοροι στην πιθανή εκτός Ελλάδος καριέρα. Απλώς η ίδια δεν το κυνήγησε ιδιαίτερα.

Το 1971 έπαιξε  στην Ιταλική ταινία Η Cosa Nostra στην Αθήνα, αλλά η πιο international στιγμή της ήταν ένα φιλμ που δεν χρειάστηκε να βγει εκτός συνόρων.

Ναι, μιλάμε για το κλασικό και λατρεμένο Επιχείρηση Απόλλων.

Η «άλλη» σταρ

Κοιτώντας τη φιλμογραφία της, κάλλιστα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ψαχνόταν με τους ρόλους και τις ταινίες. Και τολμούσε. Έγινε μήλον της Έριδος σε ένα ερωτικό τρίγωνο στο Ντάμα Σπαθί, ή η μοιχαλίδα που φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τον εραστή της στο Ραντεβού με μια άγνωστη.

Ρόλος που όχι μόνο ήταν ο αγαπημένος της, αλλά της έδωσε και το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αλλά και στο Εκείνο το καλοκαίρι που τόσο όμορφο ζευγάρι ήταν με τον Λάκη Κομνηνό!

Και στην τολμηρή, για την εποχή της, Αναζήτηση, και… και…

Η Έλενα Ναθαναήλ απολάμβανε τη λατρεία του κινηματογραφικού φακού, χωρίς πάντοτε οι ρόλοι να είναι ισάξιοί της.

Αυτόγραφο από το θέατρο «Γκλόρια»το 1983 (φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Νέα γυναίκα, μόνη και ερωτευμένη

Έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, όσο και αν εξωτερικά δεν ταίριαζαν. Όμως η σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγγάρη ήταν το μεγάλο σοκ για τη μικροαστική ηθική της εποχής.

Η Έλενα έγινε ανύπαντρη μητέρα με τη θέλησή της. Αυτό στη δεκαετία του ’70 ήταν τόλμη και ταμπού, αλλά η ίδια όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά βίωσε την χαρά της μητρότητας, μακριά από το αγριεμένο πλήθος.

Από φωτογράφηση μόδας του Γιάννη Τσεκλένη (φωτ.: Facebook / Elena Nathanail. Fanpage)

Όπως και τη σχέση της με τον ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο. Εκεί μάλιστα είχαμε ολική αλλαγή ζωής.

Λίγο πριν από τα 40 της, η Έλενα Ναθαναήλ έγινε αγρότισσα.

Καλλιεργούσε ένα κτήμα στην Εύβοια, ενώ μάλιστα παρήγε και το δικό της κρασί που έφερε το όνομά της. Όσο για την υποκριτική; Όπως έλεγε η ίδια, όταν προέκυπτε κάτι καλό ή είχε ανάγκη από λίγο χαρτζιλίκι, γύρναγε για λίγο στα παλιά της λημέρια.

Οι παλιοί έντονοι ρυθμοί ανήκουν στο παρελθόν. Η ηρεμία της εξοχής φαίνεται ότι της ταιριάζει. Αλλά… Στα 61 της, χτυπημένη από καλπάζοντα καρκίνο του πνεύμονα, «έφυγε» μόλις δύο μήνες μετά την ιατρική γνωμάτευση, στις 4 Μαρτίου 2008. Live fast, die young.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άλκιστις Πρωτοψάλτη στη συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας στην Αλεξάνδρεια και στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού

18/10/2026 - 5:17μμ
Ο Ορέστης Λάσκος σε κινηματογραφικό στιγμιότυπο (φωτ.: Facebook / Παλιός Ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ορέστης Λάσκος: Ο ποιητής της σκηνής και του κινηματογράφου

17/10/2026 - 3:27μμ
Παρέλαση στην Πτολεμαΐδα για την απελευθέρωση της πόλης, 15 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: e-ptolemeos.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πτολεμαΐδα: Η νύχτα που τα Καϊλάρια πέρασαν στον Ελληνικό Στρατό

15/10/2026 - 8:59πμ
(Φωτ.: ankafes/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντώνης Καφετζόπουλος: Από την Κωνσταντινούπολη και την προσφυγιά στον «Ακάλυπτο» και τα διεθνή βραβεία

13/10/2026 - 7:51μμ
Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς με τα παιδιά του Μιχαήλ και Ζωή Μελά (πηγή: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι τελευταίες ώρες και ο θάνατος του Παύλου Μελά: Μια θυσία που συγκλόνισε το έθνος

13/10/2026 - 3:13μμ
Σύνθεση με χάρτη της περιοχής του Καρς και αρχειακή φωτογραφία Ελληνίδας μητέρας από το Καρς με το παιδί της, σε καταυλισμό της Θεσσαλονίκης (πηγές: Ποντιακή Εστία, τόμος 1975, τ. 4 / Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καρς: Η δεύτερη πατρίδα των Ποντίων και ο δρόμος της προσφυγιάς

13/10/2026 - 10:37πμ
Η σημαία της απελευθέρωσης της Αθήνας, που από το 1945 υψώνεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, στην Ακρόπολη. Την πρόσφερε ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στον δήμο Αθηναίων για να συμβολίζει το τέλος του δράματος της Κατοχής και την αρχή της δύσκολης διαδρομής προς την ελευθερία ενός ολόκληρου έθνους
(φωτ.: taathinaika.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Αθήνας – Προπύργια της Αντίστασης οι γειτονιές Ποντίων και Μικρασιατών

12/10/2026 - 9:52πμ
Ορφανά παιδιά Ελλήνων και Αρμενίων, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην προβλήτα της Κωνσταντινούπολης, περιμένοντας μεταφορά στην Ελλάδα, στα τέλη του 1922 (φωτ.: Αρχείο Near East Relief / Near East Relief Historical Society)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

5.000 Αρμενόπουλα σε κίνδυνο: Το SOS του 1922 που προσέκρουσε στις ποσοστώσεις των ΗΠΑ

11/10/2026 - 12:09μμ
Η πρώτη σελίδα του σημειώματος του Φρίντγιοφ Νάνσεν, της 10ης Οκτωβρίου 1922, για τους άνδρες πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί στα τάγματα εργασίας, και ο ίδιος ανάμεσα σε Έλληνες πρόσφυγες στη Ραιδεστό (πηγές: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / ICRC Archives – Wikimedia Commons· σύνθεση: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το άγνωστο υπόμνημα Νάνσεν: Πριν κλείσει ο δρόμος της επιστροφής για τους πρόσφυγες του 1922

10/10/2026 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την έκθεση «Piaf» στη Βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν (BnF), στο Παρίσι, στις 13 Απριλίου 2015. Η Εντίθ Πιάφ θα γινόταν 100 ετών στις 19 Δεκεμβρίου 2015. Το «Μικρό Σπουργίτι» έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου 1963 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Εντίθ Πιάφ, το «σπουργιτάκι» που συγκινεί ακόμα

10/10/2026 - 2:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτής με γαλλική σημαία απέναντι σε αστυνομικούς στην πλατεία Μαντλέν του Παρισιού, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Νυχτερινές απαγορεύσεις για ανηλίκους μετά τις ταραχές – Πού εφαρμόζονται

9 λεπτά πριν
Ανασκαφικές εργασίες στο Κουρούλ των Κοτυώρων, όπου η έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία για τη λατρεία του Διονύσου και τη θρησκευτική ζωή στο οχυρό (φωτ.: Δήμος Κοτυώρων / Ordu Büyükşehir Belediyesi)

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τον Διόνυσο στο κάστρο του Μιθριδάτη, στον Πόντο

30 λεπτά πριν
(Πηγή: gein.noa.gr)

Ιόνιο: Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U16: Η Ελλάδα ξεχώρισε με 16 μετάλλια στην Άρτα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Γιάννης  Παναγόπουλος)

Βόλος: Εκδήλωση με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας)

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο απολογισμός δράσεων και πρωτοβουλιών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV