pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πρώτο δεκαήμερο του 1983 που όλοι ξέχασαν: Μία ταινία και δύο σειρές έκαναν τη… ζημιά

Είχαμε λογοκρισία πριν από 39 χρόνια; Την απάντηση δίνει ο Σπύρος Δευτεραίος

8/01/2022 - 7:34μμ
Ο Κώστας Βουτσάς σε σκηνή από τη «Δημοκρατία του νέφους» (φωτ.: Facebook / Greca Films – Μιχάλης Λεφάκης)

Ο Κώστας Βουτσάς σε σκηνή από τη «Δημοκρατία του νέφους» (φωτ.: Facebook / Greca Films – Μιχάλης Λεφάκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λοιπόν που λέτε, το 1981 που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ένα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσε να καταργήσει ήταν η λογοκρισία. Μάλιστα το φθινόπωρο του 1982 επιτέλους προβλήθηκε για πρώτη φορά ολόκληρο (και με το… βούτυρό του) το Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι.

Και ερχόμαστε στο 1983. Τόσο μακρινό και τόσο αγνό. Αλλά…

«Η δημοκρατία του νέφους»

Την 1η Ιανουαρίου 1983 ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει η ταινία Η δημοκρατία του νέφους, μία σάτιρα της εποχής με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Το σενάριο είχε ως εξής: Σε μια φανταστική χώρα, την Καρπαζία, το μέγιστο πρόβλημα είναι το νέφος. Ο υπουργός ΧΟΝ (Χολέρας, Οχετού και Νέφους) προσπαθεί με τους πιο απίθανους τρόπους να το νικήσει, και όταν στο φινάλε αποτυγχάνει υπουργός αναλαμβάνει μια αντιστασιακή καφετζού.

Σκηνές όπως το υπουργικό συμβούλιο, στιγμιότυπα που διαδραματίζονταν γύρω από το Ζάππειο και η πολύ τολμηρή γλώσσα έκαναν την επιτροπή για την καταλληλότητα της ταινίας να θέλει να την κρίνει ακατάλληλη για θεατές κάτω των 17.

Ο Μιχάλης Λεφάκης έγινε έξαλλος, γιατί αν έβγαινε ακατάλληλη μια κωμωδία με τον Κώστα Βουτσά αυτό σήμαινε καταστροφή στα εισιτήρια. Ο ίδιος ο παραγωγός μίλησε για προσπάθεια λογοκρισίας της ταινίας και για πόλεμο στο πρόσωπό του λόγω ιδεολογικών φρονημάτων.

Τελικά το φιλμ προβλήθηκε κομμένο, αν και μετά κυκλοφόρησε η άκοπη βερσιόν σε βιντεοκασέτα. Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έκανε επιτυχία και ξεχάστηκε γρήγορα.

https://www.facebook.com/mikelefakis/videos/411744490413141

«Η κάθοδος»

Τρίτη 4 Ιανουαρίου και μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων έκανε πρεμιέρα μια νέα τηλεοπτική σειρά. Πρόκειται για την Κάθοδο, την τηλεοπτική μεταφορά του Έγκλημα και τιμωρία, με χώρο δράσης τα Εξάρχεια της εποχής.

Σκηνοθέτης ήταν ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαηλίδης. Η προηγούμενη σειρά του, τα Λαυρεωτικά, είχε τύχει καλής υποδοχής και είχε χαρακτηριστεί ως «το σίριαλ που σηματοδότησε την αλλαγή και στην τηλεόραση».

Άλλη μία καινοτομία για την Κάθοδο ήταν ότι για πρώτη φορά είχε προβληθεί νωρίτερα το επεισόδιο για τους τηλεοπτικούς συντάκτες και κριτικούς, οι οποίοι είχαν επαινέσει το μοντέρνο γύρισμα της.

(Φωτ.: Retromaniax)

Δυστυχώς όμως οι κριτικοί ήταν οι μόνοι στους οποίους άρεσε αυτή την τηλεοπτική δουλειά. Τα γυρίσματα με την κάμερα στον ώμο, οι νεοτερισμοί στη σειρά, η πολύ ελεύθερη γλώσσα και σκηνές που ήταν λίγο πριν από τα όρια του σοκ ξεσήκωσαν τους τηλεθεατές που έσπασαν τα τηλέφωνα στην Αγία Παρασκευή.

Δίνοντας κλίμα από τα παρασκήνια, τις επόμενες μέρες οι εφημερίδες έγραψαν ότι μέχρι να τελειώσει η προβολή του πρώτου επεισοδίου μετρούσαν… πιέσεις στο Ραδιομέγαρο.

Η ΕΡΤ ήθελε να μην προβληθούν τα επόμενα επεισόδια που είχαν γυριστεί. Όμως υπήρχαν ποινικές ρήτρες με την παραγωγό εταιρεία, συν κάποιες φωνές που υποστήριζαν πως η εξαφάνιση της σειράς σήμαινε λογοκρισία, κάτι που πολεμούσε η τότε κυβέρνηση.

Τελικά, ύστερα από λίγες μέρες Η κάθοδος επέστρεψε πετσοκομμένη, με λιγότερα επεισόδια και έγινε το πρώτο ελληνικό σίριαλ που προβλήθηκε σε μεταμεσονύχτια ώρα. Φυσικά, δεν μεταδόθηκε ποτέ σε επανάληψη, αν και λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε σε διπλή βιντεοκασέτα.

Για την ιστορία, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ήταν ο Ζαχαρίας Ρόχας και η Πέγκυ Σταθακοπούλου σε πρώτη εμφάνιση.

(Φωτ: Retromaniax)

«Κυρία Αρσενία, σε αγαπώ»

Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Και εκεί που τα πράγματα πήγαιναν να ηρεμήσουν με την Κάθοδο, έσκασε η Κυρία Αρσενία.

Η Χρυσούλα Διαβάτη υποδυόταν μία μεσόκοπη γυναίκα, η οποία έκανε προξενιά και μαγιολίκια. Στο ρόλο ενός νεαρότερου χήρου με μικρό παιδί ο Περικλής Μουστάκης. Παρά τη διαφορά ηλικίας προέκυψε έρωτας. Επίσης, στο ρόλο της μητέρας του Περικλή Μουστάκη ήταν η αξέχαστη Τζέσυ Παπουτσή, η οποία διατηρούσε σινεμά που πρόβαλε ερωτικές ταινίες.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία στο Κυρία Αρσενία, σ’ αγαπώ ήταν του Παύλου Μάτεσι.

Όμως, το θέμα της σειράς προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ). Μάλιστα η πρόεδρος Μαργαρίτα Παπανδρέου ζήτησε από τον τότε διευθυντή της ΕΡΤ Βασίλη Βασιλικό να σταματήσει άμεσα η προβολή, καθώς, όπως υποστήριζε, γελοιοποιούνταν το γυναικείο κίνημα μιας και οι γυναίκες παρουσιάζονταν σαν «αλλοπρόσαλλα, υστερικά και γελοία όντα».

Τελικά, ένα βράδυ ο Βασίλης Βασιλικός τηλεφώνησε στον Παύλο Μάτεσι ανακοινώνοντας το κόψιμο της σειράς. Ο δημιουργός αρνήθηκε, εντούτοις την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 1983 το Κυρία Αρσενία, σ’ αγαπώ «ολοκληρώθηκε» με την προβολή του 6ου επεισοδίου.

Μάλιστα, έναν χρόνο μετά, στις 4 Απριλίου 1984, η σειρά διαγράφηκε με σκοπό να μην υπάρξει ποτέ επαναπροβολή. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία κόπια στο αρχείο της ΕΡΤ, κάτι σπάνιο για έγχρωμη σειρά, καθώς σχεδόν όλες οι έγχρωμες έχουν διασωθεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

9/09/2026 - 11:44μμ
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

9/09/2026 - 6:02μμ
Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

7/09/2026 - 6:59μμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα, «Ο στρατηγός και ο κανονιέρης-Ο Κοντός και ο Ψηλός» (φωτ.: Εκδ. «ΜΙΛΗΤΟΣ»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής ύμνησε τον παλαίμαχο επιθετικό και κορυφαίο σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη

6/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης/ΑΠΕ_ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Haig Yazdjian: Ο Αρμένιος δεξιοτέχνης στο ούτι ετοιμάζεται για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

6/09/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Αποδόθηκαν στο κοινό το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τέμενος Ορτά

5/09/2026 - 6:33μμ
(Πηγή: facebook.com/Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σύρος, τα παιδιά του Αρτσάχ και μια φιλία που αντέχει στον χρόνο

5/09/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αναδεικνύεται ο λόφος της Τούμπας – Διαγωνισμό μελετών μέσα στο 2026 προαναγγέλλει το ΥΠΠΟ

3/09/2026 - 2:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

2/09/2026 - 12:03μμ
Η Ανθέα Γιαννακούρου που αφού κατέκτησε το Χόλιγουντ επέστρεψε στην Ελλάδα (φωτ.: Thessaloniki International Film Festival)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανθέα Σίλμπερτ: Η Ανθή Γιαννακούρου που κατέκτησε το Χόλιγουντ και έγινε ντοκιμαντέρ

1/09/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Δύο λύρες, μία θάλασσα»: Πόντος και Κρήτη συναντιούνται στην Καλαμαριά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Ολυμπιακός: Παρελθόν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

6 ώρες πριν
Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV