pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα μεταλλεία του Πόντου

5/02/2016 - 5:20μμ
Μεταλλουργοί της Χαλδίας (φωτ. αρχείου)

Μεταλλουργοί της Χαλδίας (φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και την οθωμανική κατάκτηση ήταν πολύ σκληρά για τους υπόδουλους χριστιανούς. Οι διώξεις και οι πιέσεις για εξισλαμισμό τούς οδήγησαν στην ορεινή ενδοχώρα του Πόντου, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν την εθνική τους ταυτότητα και τη θρησκεία τους.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες χάρη στους οποίους θεμελιώθηκε κι εξασφαλίστηκε η ελληνική παρουσία στην περιοχή της Χαλδίας, ήταν τα πλούσια κοιτάσματα αργύρου, χαλκού, θείου, στυπτηρίας, ορισμένα χρυσού, καθώς και η συνακόλουθη ώθηση που αυτά πρόσφεραν.

Όπως παραδίδεται, τα μεταλλευτικά κοιτάσματα του αργύρου έγιναν γνωστά το 1580 από μοναχούς που είχαν τη σκήτη τους στην Αργυρούπολη και τα υπέδειξαν σ’ έναν κάτοικο της γειτονικής Τζάγχης. Από τότε ξεκίνησε η απρόσκοπτη και κερδοφόρα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και στάθηκε η αφορμή να συρρεύσουν στην περιοχή της Αργυρούπολης Πόντιοι και από άλλες περιοχές του Πόντου, για να ξεφύγουν από την καταπίεση και τις δύσκολες συνθήκες ζωής.

Στα μεταλλεία δεν εργάζονταν Τούρκοι, αφενός γιατί περιφρονούσαν το επάγγελμα του μεταλλωρύχου ως ταπεινωτικό και κατάλληλο μόνο για τους υπόδουλους, αφετέρου γιατί οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικά αντίξοες και ανθυγιεινές. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά, λόγω της σκληρής κι εξαντλητικής δουλειάς, είχαν ασθενική κράση και συχνά πέθαιναν νέοι. Αποκτούσαν συχνά κίτρινη όψη και γίνονταν φθισικοί. Δεν ήταν σπάνια και τα εργατικά ατυχήματα, όταν κατά την εκπυρσοκρότηση της πυρίτιδας κατέρρεαν ολόκληρα σπήλαια, όπως συνέβη στο επονομαζόμενο από τότε «Μεταλλείον των τεσσαράκοντα Παύλων».

Στο μεταλλείο αυτό καταπλακώθηκαν 800 εργάτες, 40 από τους οποίους είχαν το όνομα «Παύλος», απ’ όπου η χαρακτηριστική φράση «καθαείς τον Παύλον ατ’ κλαίει».

Παρ’ όλα αυτά, οι χριστιανοί υπήκοοι επιδίωκαν να εργαστούν στα μεταλλεία, για να απαλλαγούν εξ ολοκλήρου από τη φορολογία και για να αποφύγουν οι γιοι τους τη στράτευση στα τάγματα των γενίτσαρων.

Η διαστρωμάτωση του προσωπικού των μεταλλείων κατά άρχουσα σειρά ήταν η εξής:

  • Ο ματέν-εμίνης, ο οποίος ήταν ο επόπτης του μεταλλείου και ήταν πάντοτε Τούρκος.
  • Ο ουστάμπασης ή ματεντσή-πασής ουμουμή, ανώτατος διευθυντής των μεταλλείων, πάντοτε Έλληνας.
  • Οι ουσταμπασήδες ή εμπρολάται στο ιδίωμα της Χαλδίας, οι αρχιμεταλλουργοί των μεταλλείων.
  • Οι ματεντζήδες, απλοί εργάτες των μεταλλείων.
  • Οι τσαγουλτζήδες, που έσπαγαν τους μεταλλευτικούς όγκους.
  • Οι γαλτζήδες, οι οποίοι έπλεναν τη σκόνη που υπήρχε πάνω στους μεταλλευτικούς όγκους.
  • Οι παραστάται (ή φούρναροι), επιστάτες των μεταλλουργικών κλιβάνων. Ως παραστάτες διακρίθηκαν οι Ιμεραίοι και οι Σανταίοι.
  • Οι μπαλτατζήδες (αξινοφόροι), των οποίων ασχολία ήταν σε καιρό ειρήνης να κόβουν ξύλα για τους κλίβανους και να στερεώνουν τα μεταλλεία, ενώ σε καιρό πολέμου συνόδευαν το στρατό κόβοντας ξύλα για τις ανάγκες του, καταστρέφοντας δάση ή ανοίγοντας περάσματα.

Τα μεταλλεία σε όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφτασαν στην ακμή τους το 1722. Η οικονομική αυτή άνθηση που συντελέστηκε στην περιοχή της Χαλδίας είχε ως αποτέλεσμα τη γενικότερη πρόοδο και προάσπιση του ελληνισμού σ’ εκείνη την περιοχή. Οι μεταλλουργοί διέθεσαν γενναία ποσά για τις εκκλησιαστικές κι εκπαιδευτικές ανάγκες του Γένους, και χρηματοδοτούσαν αθρόα την κατασκευή εκκλησιών, μοναστηριών και σχολείων. Μάλιστα, στην Αργυρούπολη παραχωρήθηκε το δικαίωμα να κόψει το δικό της αργυρό νόμισμα το 1730.

Κορυφαία στιγμή της ανιδιοτελούς αυτής αγάπης για το έθνος και την πατρίδα είναι η γενναία δωρεά του αρχιμεταλλουργού Ιάκωβου Γρηγοράντη στον έρανο που διενεργήθηκε με εντολή του μητροπολίτη Χαλδίας Σίλβεστρου Β΄ Λαζαρίδη για τις ανάγκες της Φιλικής Εταιρείας.

Από τα 12.000 γρόσια που είχαν συγκεντρωθεί, τα περισσότερα ήταν δικά του.

Ωστόσο στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επέρχεται η παρακμή και ο οικονομικός μαρασμός για την περιοχή της Αργυρούπολης. Αυτό οφειλόταν στην εξάντληση των κοιτασμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταναστεύουν πολλοί μεταλλωρύχοι σε άλλες περιοχές με μεταλλεύματα και να ιδρύουν αποικίες σε όλη τη Μικρά Ασία (Ακ Νταγ Ματέν, Κεσκίν Ματέν, Μπουγά Ματέν) αλλά και στην εισαγωγή μετάλλων από άλλες χώρες σε πιο συμφέρουσες τιμές. Ο πληθυσμός της Αργυρούπολης άρχισε να ελαττώνεται σταδιακά, με χρονική αφετηρία κυρίως τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-29, και στη συνέχεια με τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878.

Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου
Φιλόλογος

Βιβλιογραφία
• Γεώργιος Θ. Κανδηλάπτης-Κάνις,Οι Αρχιμεταλλουργοί του Πόντου και το εθνικόν έργον αυτών, εκδ. αφών Κυριακίδη.
• Φώτιος Δ. Κουτσουπιάς, Η πνευματική αναγέννηση του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδ. Ηρόδοτος, 2002.
• Κ.Ν. Νικολαΐδης, Τα ευλογημένα μαντένια της Χαλδίας – Ακ Νταγ Μαντέν.
• Δημ. Οικονομίδης, «Αργυρόπολις», Αρχείον Πόντου, τόμ. Γ΄.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αφίσα «εθνικού σκοπού» του Κώστα Γραμματόπουλου (πηγή: nhmuseum.gr) και πορτρέτο του Κώστα Βάρναλη (πηγή: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Βάρναλης, 1940: Ανδρεία έχουν μονάχα οι ελεύθεροι λαοί – Οι αδικητές έχουν μόνον θράσος

28/10/2026 - 9:05μμ
(Φωτ.: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ερυθρός Σταυρός: Σπάνιο αρχειακό υλικό με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα νοσηλεύτρια του ’40

28/10/2026 - 8:13μμ
Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και απόσπασμα από την αφίσα «Έλα να τα πάρης» του Κώστα Γραμματόπουλου (1940). Εικαστική σύνθεση (πηγές: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και Nationaal Archief / Wikimedia Commons· Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank)
ΙΣΤΟΡΙΑ

28η Οκτωβρίου: Όταν ο Μεταξάς επικαλέστηκε τον Βενιζέλο για να εξηγήσει το «ΟΧΙ»

28/10/2026 - 3:54μμ
Το διασωθέν τεμάχιο της σημαίας του 23ου Συντάγματος Πεζικού Χίου και η υπογεγραμμένη έκθεση του Ιωάννη Νικ. Μαρή (πηγή: Αρχείο Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Χιώτες που έκαψαν τη σημαία για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών

28/10/2026 - 10:34πμ
Η Έλλη Ζουρούδη με τον Άγγελο Γριμάνη, στο «Φάσμα του Ρόδου» του Βέμπερ. Δεξιά, διαφημιστικές καταχωρίσεις και προγράμματα της εποχής, από το αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Έλλη Ζουρούδη: Η πρωτοπόρος του χορού και της κατασκοπείας

27/10/2026 - 6:35μμ
Σημαιοστολισμένο μπαλκόνι για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ημέρα της Σημαίας: Από τα πολεμικά πλοία στα μπαλκόνια – Πώς επικράτησε η γαλανόλευκη

27/10/2026 - 3:04μμ
Τρεις γυναίκες με παιδιά στο στρατόπεδο Λεμπέτ της Θεσσαλονίκης, το 1922 (φωτ.: Αρχείο Ruth A. Parmelee / Hoover Institution Library & Archives)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη, 1922: Η γιατρός από την Τραπεζούντα και οι μάνες της προσφυγιάς

26/10/2026 - 8:33μμ
Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόσπασμα από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Η Ταχύπτερος Φήμη», 8 Οκτωβρίου 1843. Αρχειακή σύνθεση
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η «στάσις του γιουβετσιού» – Ένα φαγοπότι, ένας πυροβολισμός και η πρώτη φοιτητική κατάληψη

26/10/2026 - 7:38μμ
Πρόσφυγες από την Κιλικία στο κατάστρωμα του ατμόπλοιου «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», 1922 (πηγή: Λεύκωμα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κιλικία 1921: Κλειστή η πόρτα στη Σμύρνη, οι Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία

20/10/2026 - 3:50μμ
(Πηγή: Αρχείο Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ ΓΕΣ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γιαννιτσά 1912: Η κρισιμότερη σύγκρουση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου που έκρινε την τύχη της Θεσσαλονίκης

19/10/2026 - 10:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

5 ώρες πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», σε αρχειακή φωτογραφία από παλαιότερη εμφάνισή της (φωτ.: Facebook)

Έδεσσα: Μικρασιατικές μνήμες στο Παρθεναγωγείο από την «Μπίγα»

5 ώρες πριν
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

6 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

6 ώρες πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

7 ώρες πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV