pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ψάρια στον Πόντο

10/01/2015 - 9:30πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κάτοικοι του Πόντου ήταν δεινοί ψαροφάγοι. Τα χαμψιά ή χαψία (οι γνωστοί μας γαύροι) ήταν… εθνικό φαγητό των Ποντίων. Όπως γράφει ο χρονογράφος της πολίτικης εφημερίδας Φως (4/1/1926), υπήρχε μάλιστα και το «εμβατήριο των χαμψίων»:

Ο Θεός εποίησεν την θάλασσαν φαρδίαν και πλατείαν
εποίησε και πέντσερε (παράθυρο) να (β)λέπουν να χαμψία.

Το χρονογράφημα, αφού περιγράφει την υπερβολική αγάπη των Ποντίων στα «ασημένια χαμψία», μνημονεύει τους δεινούς χαμψοφάγους της Τραπεζούντας, μας πληροφορεί ότι υπάρχει Χαμσί-κιοϊ στη Ματσούκα του Πόντου, και τελειώνει υπενθυμίζοντας τη χλευαστική προσφώνηση των φαντασμένων Πολιτών: «Λαζία, χαμψία, χαραχανία!».

Γαύρος από την Τραπεζούντα (φωτ.: bostanistas.gr)

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Άκογλου (Λαογραφικά Κοτυώρων), τα χαμψιά αλιεύονταν σε τέτοια αφθονία, ώστε καταντούσαν να πουλιούνται ένα γροσάκι ο γκαζοτενεκές των 10-12 οκάδων. Μάλιστα, όταν βράδιαζε οι βάρκες μοίραζαν δωρεάν όσα ψάρια απόμεναν. Ακόμα, τις εποχές μεγάλης αφθονίας τα χρησιμοποιούσαν για λίπασμα στα χωράφια.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η φαντασία και η ευρηματικότητα της Πόντιας νοικοκυράς δημιούργησε άπειρες συνταγές μαγειρέματός τους, μερικές από τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Τα χαμψιά, κύρια διατροφή των λαϊκών τάξεων, καταναλώνονταν φρέσκα το χειμώνα και την άνοιξη και τον υπόλοιπο χρόνο παστά (αντσούγιες). Οι νοικοκυρές τα πάστωναν με φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και λεμονόφλουδες.

Το καλοκαίρι, στις εξοχές, ο παστός γαύρος με ωμό κρεμμυδάκι συνόδευε τις σαλάτες.

Στις βιοτεχνίες, στο πάστωμα των χαμψιών και των ψαριών, γενικά, εργάζονταν γυναίκες και κορίτσια. Οι έμποροι έκαναν εξαγωγές παστών σε βαρέλια και τενεκέδες, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από τους κέφαλους γίνονταν οι καπνιστοί λικουρίνοι, άριστος κρασομεζές. Τα σκουμπριά, που αφθονούσαν στη Σινώπη, τα πάστωναν κάθε Γενάρη και Φλεβάρη. Γίνονταν και καπνιστά. Μπαρμπούνια και καλκάνια προμηθεύονταν κυρίως οι εύπορες οικογένειες και πολλές από αυτές τα πάστωναν για τον υπόλοιπο χρόνο.

Παραθέτουμε μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές:

  • Κουντίτσας
    Γαυροκεφτέδες. Γίνονταν με χαμψιά καθαρισμένα, χωρίς κόκαλα, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μια χούφτα μαϊντανό, μισό ποτηράκι αλεύρι και αλάτι.
  • Χαψολάβασο
    Από τα καθημερινά φαγητά. Φτιάχνουμε ζύμη από καλαμποκάλευρο, αλάτι και νερό. Ανοίγουμε λεπτές πίτες και τις ψήνουμε. Όταν μισοψηθούν, βάζουμε πάνω στις πίτες φρέσκα χαμψιά ή παστά, ψιλοκομμένα, με φρέσκο κρεμμυδάκι, και τις ψήνουμε στο φούρνο.
  • Χαψία πουλιά
    Στην παραπάνω ζύμη προσθέτουμε παστά χαμψιά, πλυμένα και κομμένα σε μπουκιές. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα πουλιού και ψήνουμε τα «χαμψιά πουλιά» στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
  • Γραίας τηγάν’
    Φτιάχνουμε χυλό από καλαμποκάλευρο και αυγά. Λιώνουμε βούτυρο στο τηγάνι και απλώνουμε το χυλό με το κουτάλι. Το ψήνουμε διαδοχικά και από τις δυο πλευρές.
  • Χαμψοτήγανο
    Στον παραπάνω χυλό ρίχνουμε παστά ψάρια, πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκιές. Το ψήνουμε στο τηγάνι. Το φαγητό αυτό, με λίγο αλεύρι και πολλά αυγά, ονομαζόταν και φουστροτήγανο.
  • Χαψοπίλαβο
    Πιλάφι με χαμψιά και κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  • Χαψοπλάκ’
    Φαγητό με χαμψιά, ρύζι, σέσκουλα, κρεμμυδάκι, άνηθο, πιπέρι και σπορέλαιο.

• Πηγή: Σούλα Μπόζη, Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος: Γεύσεις & Παραδόσεις, εκδ. Αστερισμός – Λ. Έβερτ, Αθήνα 1997, σ. 212-214.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με μπουνάτσες και... μποφόρια, με πλοία και λεωφορεία, ο προορισμός είναι ένας: η Καρδίτσα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιακωβίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Δείτε: Το ταξίδι προς την Καρδίτσα για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

13/12/2025 - 7:48μμ
Όλα τα λάβαρα ψηλά, στην έναρξη του Φεστιβάλ
ΠΟΝΤΟΣ

Δείτε live το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καρδίτσα – Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά δυνατά

13/12/2025 - 6:12μμ
Οι Πόντιοι του «Ξενιτέα» στην Ονειρούπολη (φωτ.: facebook/Ξενιτέας ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας»: Ποντιακοί χοροί στην Ονειρούπολη και ποντιακά κάλαντα στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

13/12/2025 - 6:00μμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΠΟΕ: Η Καρδίτσα ντύθηκε την ποντιακή φορεσιά

13/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός σύλλογος Λουδία «Οι αετοί του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σταματούν τη δράση τους οι «Αετοί του Πόντου»

13/12/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έφτασε ο καιρός για το 1ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Καπετάν Ευάγγελος Φωτιάδης»

13/12/2025 - 3:48μμ
Το δέντρο και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με τη χορωδία των Μικρασιατών Ευόσμου άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

13/12/2025 - 2:35μμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Γιωρίκα Τζιντζεροψωμίδη οδηγό, από το Κιλκίς στο δρόμο για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα

13/12/2025 - 12:48μμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Περίσταση με την Εύξεινο Λέσχη

13/12/2025 - 12:08μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των 8ων «Διογενείων», Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: aegeanews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησαν τα 8α «Διογένεια» στην Κω: Τριήμερο αφιερωμένο στην ποντιακή μνήμη και παράδοση

13/12/2025 - 8:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μπουνάτσες και... μποφόρια, με πλοία και λεωφορεία, ο προορισμός είναι ένας: η Καρδίτσα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιακωβίδης)

Δείτε: Το ταξίδι προς την Καρδίτσα για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

14 λεπτά πριν

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Αρσένιο και Παΐσιο στις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

47 λεπτά πριν
Από την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιάννης Διακογιάννης: Ο δημοσιογράφος που έφερε την ευγένεια και τη φινέτσα στα αθλητικά

1 ώρα πριν
Όλα τα λάβαρα ψηλά, στην έναρξη του Φεστιβάλ

Δείτε live το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καρδίτσα – Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά δυνατά

2 ώρες πριν
Οι Πόντιοι του «Ξενιτέα» στην Ονειρούπολη (φωτ.: facebook/Ξενιτέας ποντίων Σταυρού)

Σύλλογος Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας»: Ποντιακοί χοροί στην Ονειρούπολη και ποντιακά κάλαντα στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΠΟΕ: Η Καρδίτσα ντύθηκε την ποντιακή φορεσιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign