pontosnews.gr
Σάββατο, 1/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γώγος Πετρίδης (1917-1984)

Είναι ο πατριάρχης της ποντιακής λύρας και κανείς έως σήμερα δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει τον τίτλο του

20/10/2014 - 4:28μμ
Γώγος (Πετρίδης) - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γώγος (Πετρίδης) θα μείνει στην ιστορία της ποντιακής μουσικής για τα «ανοίγματα» που έκανε σε μη ποντιακά ακούσματα, αφού η λύρα του έπαιξε λαϊκά τραγούδια, σκοπούς της εποχής, ακόμα και ευρωπαϊκή μουσική.

Η μουσική του ευφυΐα έγκειται στο γεγονός ότι μπορούσε να μεταφέρει στη λύρα τις τεχνικές του κλαρίνου, του βιολιού ή του μπουζουκιού. Η ικανότητα αυτή τον έχρισε «μετρ των αυτοσχεδιασμών». Άλλωστε εκτός από εξαιρετικός λυράρης ήταν και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι.

Ο Γώγος μεγάλωσε στην Καλαμαριά του Μεσοπολέμου σε ένα αυστηρά ποντιακό περιβάλλον, αλλά θα επηρεαστεί μουσικά και από το ρεμπέτικο των Μικρασιατών που ζουν στην περιοχή.

Σημαντικό «σχολείο» για εκείνον είναι και ο πατέρας του Σταύρης, ένας από τους γνωστότερους παλαιούς λυράρηδες του Πόντου.

Γύρω από την καταγωγή της οικογένειας Πετρίδη ερίζουν πολλές περιοχές. Ο Γώγος θα γεννηθεί το 1917 στο Φαντάκ’, έναν οικισμό κοντά σε ένα από τα σιμοχώρια της Τραπεζούντας, την Όλασσα. Ο οικισμός είχε ιδρυθεί μόλις το 1900 από μερικές οικογένειες Σανταίων. «Από τους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς έχουμε τη σαφή πληροφορία ότι ο γενεάρχης της οικογένειας δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των αρχικών οικιστών του χωριού. Επομένως ήρθε από κάπου αλλά δεν γνωρίζουμε από πού», γράφει ο Δημήτρης Πιπερίδης.

Αυτό που ξέρουμε όμως με βεβαιότητα είναι ότι η οικογένεια του Γώγου έφτασε στην Ελλάδα το 1922, όταν εκείνος ήταν τεσσάρων ετών. Τα παιδικά του χρόνια θα περάσουν μέσα σε εξαιρετική φτώχεια, αποτέλεσμα και της ιδιοσυγκρασίας του πατέρα του που συνήθιζε να φεύγει ακόμα και για μέρες ολόκληρες από το σπίτι γλεντώντας σε διάφορα ποντιακά χωριά της περιοχής.

Αν και ήταν γιος ενός από τους μεγαλύτερους λυράρηδες της εποχής, οι πρώτες απόπειρες του Γώγου να παίξει λύρα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα.

Ένας από τους ανεπιβεβαίωτους μύθους γύρω από τη ζωή του λέει ότι ο πατέρας του τον άκουσε να παίζει τυχαία και εντυπωσιάστηκε χωρίς να γνωρίζει ότι ο ήχος που βγαίνει είναι από τα χέρια του γιου του. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο ίδιος ο Σταύρης ανέλαβε να τον διδάξει ακολουθώντας την παλαιά μέθοδο και δένοντας το χέρι του στην καρέκλα, ώστε ο Γώγος να εξασκηθεί στο σπάσιμο του καρπού του δεξιού του χεριού.

Μία ακόμα καινοτομία που εισήγαγε στην ποντιακή μουσική είναι το «επάγγελμα μουσικός».

Μαζί με τον Χρύσανθο θα αποτελέσουν το πρώτο δίδυμο που ζει αποκλειστικά από τη μουσική. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’40 ο Γώγος θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης συνοδεύοντας το χορευτικό της συγκρότημα, το θεατρικό της τμήμα αλλά και κάνοντας εκπομπές στο ραδιόφωνό της. Βασική πηγή εσόδων είναι επίσης οι γάμοι και τα γλέντια. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, οπότε και εμφανίζονται τα αμιγώς ποντιακά κέντρα διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει η ανοδική πορεία της καριέρας του χωρίς να λείπουν και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Χρυσή» εποχή θεωρείται η ιστορική συνεργασία του με τον Χρύσανθο. Εκτός από το πάλκο θα μοιραστούν και το στούντιο για δύο δίσκους των 78 στροφών. Ωστόσο η παρουσία του «πατριάρχη» στη δισκογραφία θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με τις περισσότερες ηχογραφήσεις να είναι ανέκδοτες και να βρίσκονται στις ιδιωτικές συλλογές θαυμαστών του. Ακούστε τον Γώγο σε ένα μουχαπέτ’ γύρω στο ’80 στη Λάρισα, στο σπίτι του Κώστα Σανίδη.

Στα 67 του θα διαγνωστεί με καρκίνο παχέος εντέρου. Θα φύγει από τη ζωή στις 20 Απριλίου 1984 και θα ταφεί στο κοιμητήριο της Καλαμαριάς.

Αφιέρωμα: Γώγος, ο Πατριάρχης της λύρας

ΕΙΠΑΝ

«Ήταν ο πατριάρχης της κεμεντζέ. Έκανα μαζί του πολλά ποντιακά γλέντια. Φτωχός ήμουν και δούλευα στα λεωφορεία αλλά έπαιρνα το αεροπλάνο από την Αθήνα και πήγαινα στη Θεσσαλονίκη για να τον ακούσω».

Ζώρας Μελισσανίδης

♦

«Οι τεχνικές του επεμβάσεις ανέδειξαν τις απεριόριστες δυνατότητες της λύρας ως μουσικού οργάνου. Ο Γώγος εισήγαγε νέες μελωδικές ιδέες, σταθεροποίησε το κούρδισμα στα “πατήματα” (τις θέσεις των δακτύλων), διαμόρφωσε τις μορφές εκτέλεσης των κομματιών δίνοντας νέους τρόπους παιξίματος των “κλαδιών” και αυτοσχεδιασμών στα κομμάτια».

Παύλος Τσακαλίδης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πηγή: YouTube / The Benaki Museum)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Άγνωστος Στρατιώτης: Εξίσου γνωστός, αλλά άγνωστος – Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Αθήνα

21/10/2025 - 7:41μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Ρωμιά καθηγήτρια Φιλοσοφίας που λίγοι Έλληνες γνωρίζουν

4/10/2025 - 12:02μμ
Άγιος Θεόδωρος Γαβράς, ο στρατηγός του Πόντου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γαβράς, ο άγιος του Πόντου – Δούκας και από τους επιφανέστερους στρατηγούς του Βυζαντίου

2/10/2025 - 2:59μμ
Ο Ιωάννης Αβραμίδης ανάμεσα σε έργα του, στην αυλή του εργαστηρίου του, το 2012 (φωτ.: Μουσείο Λεοπόλδου / Robert Newald)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννης Αβραμίδης, ένας Πόντιος στη Βιέννη – Ο διεθνούς φήμης γλύπτης με τη μυθιστορηματική ζωή

23/09/2025 - 8:36μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
Ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος σε νεαρή ηλικία. Στο φόντο, σχέδιο του Κ. Σπυράντη που πρωτοδημοσιεύτηκε με το άρθρο του Μ.Ν. στην «Ποντιακή Εστία» για το Πάσχα στη Σάντα (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος (1882-1973): Ο Σανταίος δάσκαλος που βάφτισε ένα χωριό και σαγήνεψε τον Άντονι Μπράιερ

20/08/2025 - 9:11μμ
Άποψη του Παρτίν (Παρθένι) της Κρώμνης (πηγή: kromni.blogspot.com)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πώς ο Στάθης Ακριτίδης έσωσε Έλληνες, τον Αύγουστο του 1921 – Ήταν στο Παρθένι της Κρώμνης όταν έμαθε τα νέα

13/08/2025 - 4:15μμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος (φωτ.: Αρχείο Αρχοντίας Παπαδοπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σαράντης Παπαδόπουλος, ο αγωνιστής: Ο Πόντιος δάσκαλος της Νίκαιας που έβγαινε πάντα μπροστά

30/07/2025 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη μέσα στο σπίτι της

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Η άμυνα έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό

8 ώρες πριν
Πυροσβεστικές δυνάμεις έξω από το σπίτι όπου σημειώθηκε η φωτιά (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Απανθρακωμένοι εντοπίστηκαν μάνα και γιος, ο ένας με σακούλα στο κεφάλι – Ο άλλος γιος προσπάθησε να διαφύγει και τραυματίστηκε

9 ώρες πριν
Σε πρώτο πλάνο ο Γιάννης Λαγός και πίσω του διακρίνεται ο Ηλίας Κασιδιάρης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στη δολοφονία Φύσσα Λαγός και Κασιδιάρης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε στο Πριγκιπάτο ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών)

Μουχαπέτ’ στα Γιαννιτσά από τον Σύλλογο Ποντίων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign