pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής

Πώς ένα... κλαταρισμένο λάστιχο οδήγησε σε μια τεράστια περιουσία

14/07/2023 - 12:57μμ
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής (φωτο, βίντεο)

Ο Θανάσης Καρβέλας, ή Τομ Κάρβελ

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Αμερική η λέξη Carvel είναι συνώνυμο του φρέσκου παγωτού και προέρχεται από το όνομα ενός Έλληνα μετανάστη, του Θανάση Καρβέλα, που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς του παγωτού». Ο Καρβέλας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του. Ο πατέρας του προμήθευε τα ελληνικά εστιατόρια με κρασί που έφτιαχνε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Όταν ο Θανάσης Καρβέλας (μετέπειτα Τομ Κάρβελ) μεγάλωσε, όπως τα περισσότερα ελληνόπουλα στην Αμερική, έκανε περιστασιακές δουλειές για να επιβιώσει.

Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά διαγνώστηκε με φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μετακομίσει σε μια περιοχή εκτός της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχτηκε ότι η γνωμάτευση του γιατρού ήταν λανθασμένη, αλλά τον ωφέλησε στην μετέπειτα πορεία του.

Σε ηλικία 26 χρόνων μετακόμισε στο Γουέσττσέστερ και έπιασε δουλειά ως οδηγός που μετέφερε παγωτά με ένα λευκό φορτηγό.

Η ζημιά του φορτηγού

Το 1934 ήταν από τις πιο ζεστές χρονιές στην Αμερική. Το σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης για τους Αμερικανούς, ο Κάρβελ μετέφερε με το φορτηγό του παγωτό. Ενώ βρισκόταν στο Χάρτσντεϊλ έπαθε λάστιχο και το παγωτό που μετέφερε άρχισε να λιώνει. Τότε έστησε έναν πάγκο και ξεκίνησε να πουλάει λιωμένο παγωτό στους περαστικούς που ταξίδευαν για το σαββατοκύριακο.

Σε λίγες ώρες κατάφερε να ξεπουλήσει το εμπόρευμα κερδίζοντας 3.500 δολάρια, που σε σημερινή αξία φτάνουν τις 60.000.

Φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Για τα επόμενα δύο χρόνια πουλούσε από το ίδιο σημείο soft παγωτά στους περαστικούς.

Τότε συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες προτιμούσαν το παγωτό με την κρεμώδη υφή. Χάρη στις γνώσεις του δημιούργησε μια μηχανή στην οποία παρασκεύαζε με ζαχαροπλαστική κρέμα το γνωστό παγωτό μηχανής, και κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία. Ο πρώτοι που είχαν φτιάξει το γνωστό παγωτό μηχανής ήταν οι Βρετανοί χημικοί, αλλά ο Κάρβελ είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα από το οποίο αντλούσε το παγωτό.

Το πρώτο κατάστημα παγωτού Carvel

Το 1936 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και πουλούσε παγωτά εισάγοντας μια καινούργια ιδέα προώθησης, όπου ο πελάτης αγόραζε ένα παγωτό και έπαιρνε ένα δεύτερο δωρεάν.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρησή του άρχισε να αναπτύσσεται. Σε λίγο χρονικό διάστημα πούλησε τη μηχανή παγωτού σε καταστήματα στην Αμερική. Το 1947 προχώρησε στο franchshize της εταιρείας και ίδρυσε δική του σχολή, όπου εκπαίδευε τους καινούργιους υπαλλήλους.

Μέχρι το 1980 υπήρχαν περισσότερα από 700 καταστήματα στην ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Ο Κάρβελ είχε γαλανά μάτια και μουστάκι και ήταν ο ιδανικός παγωτατζής για τα παιδιά. Πίστευε ότι η εικόνα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, γι’ αυτό ήταν ο πρώτος γενικός διευθυντής εταιρείας που πρωταγωνιστούσε σε διαφημιστικά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Ένα από τα πρώτα καταστήματα Carvel, όπου ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να αγοράσει το περίφημο soft παγωτό

Όταν τον ρωτούσαν γιατί πήρε την πρωτοβουλία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας, απαντούσε: «Δεν μπορούσα να βρω κάποιον φθηνότερο από εμένα».

Το 1985 ήταν ήδη γνωστός σε όλη την Αμερική. Τότε είχε αναφέρει στους Times: «Μπορείς να βάλεις έναν ψηλό, όμορφο εκφωνητή με την τέλεια φωνή, την τέλεια προφορά και την τέλεια γραμματική. Αλλά πολλοί λίγοι αγοραστές παγωτού μοιάζουν με αυτούς. Τα διαφημιστικά μας απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς, μιλούν σαν και εμάς και ακούγονται σαν εμάς».

Τα παγωτά του Κάρβελ εμφανίστηκαν σε επεισόδια των Simpsons και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ μέχρι και σήμερα θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς.

Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Κάρβελ πούλησε την εταιρεία του το 1989, και έναν χρόνο αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του είχε αναφέρει σε στενά του πρόσωπα ότι η γραμματέας του και ο δικηγόρος του μηχανορραφούσαν εναντίον του. Τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τη διαθήκη του, και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ της οικογένειας και των δικηγόρων.

Μερικοί από τους «χαρακτήρες» των παγωτών του Κάρβελ

Η ανιψιά του είχε ζητήσει το 2009 να γίνει εκταφή του σώματος για να ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου, καθώς υποψιαζόταν ότι τον είχαν δηλητηριάσει. Το αίτημα της δεν εγκρίθηκε και συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία του Κάρβελ, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια…

• Πηγές: mixanitouxronou.gr, wikipedia.org, greekcitytimes.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook / PAOK BC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα το 1991 κατακτούσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στη Γενεύη

26/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μαργαρίτης: Μικρασιατικής καταγωγής, αυθεντικός και διαχρονικός – Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του

25/03/2026 - 6:10μμ
Χάρτης της Ελλάδας από γαλλικό άτλαντα του 19ου αιώνα, έργο του M. Lapie (1832), με  επιχρωματισμό στο χέρι (πηγή: umanismo.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

22 Μαρτίου 1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ανεξαρτησία

22/03/2026 - 12:11μμ
Ο Μιχάλης Κουινέλης στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος 2024-5, ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Ολυμπιακό. 17 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Κουινέλης: Εναλλακτικός, Θρακιώτης, ευτυχισμένος και στον τόπο του

22/03/2026 - 11:00πμ
(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Έρχεται η κακοκαιρία «Deborah» – Πού και πότε θα …χτυπήσει

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα

29 λεπτά πριν
Ο Βασίλης Βασίλας με τη Ντίνα Φάκα φτιάχνουν σπανακόπιτα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Σεμινάριο… σπανακόπιτας στο Σίδνεϊ

57 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Επίθεση με τσεκούρι σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης

1 ώρα πριν
Λεπτομέρειες από γυναικείες μορφές και πτηνά σε διάχωρα ψηφιδωτά δαπέδου της αίθουσας 3δ1085 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας)

Φλώρινα: Δρομολογείται στο Αμύνταιο η αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Ο Αραγτσί δεν αποτελεί πλέον στόχο του Ισραήλ – Τραμπ: «Ιρανοί διαπραγματευτές ικετεύουν για συμφωνία»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign