pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής

Πώς ένα... κλαταρισμένο λάστιχο οδήγησε σε μια τεράστια περιουσία

14/07/2023 - 12:57μμ
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, ο Έλληνας που έμαθε τους Αμερικανούς το παγωτό μηχανής (φωτο, βίντεο)

Ο Θανάσης Καρβέλας, ή Τομ Κάρβελ

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Αμερική η λέξη Carvel είναι συνώνυμο του φρέσκου παγωτού και προέρχεται από το όνομα ενός Έλληνα μετανάστη, του Θανάση Καρβέλα, που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς του παγωτού». Ο Καρβέλας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του. Ο πατέρας του προμήθευε τα ελληνικά εστιατόρια με κρασί που έφτιαχνε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Όταν ο Θανάσης Καρβέλας (μετέπειτα Τομ Κάρβελ) μεγάλωσε, όπως τα περισσότερα ελληνόπουλα στην Αμερική, έκανε περιστασιακές δουλειές για να επιβιώσει.

Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά διαγνώστηκε με φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μετακομίσει σε μια περιοχή εκτός της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχτηκε ότι η γνωμάτευση του γιατρού ήταν λανθασμένη, αλλά τον ωφέλησε στην μετέπειτα πορεία του.

Σε ηλικία 26 χρόνων μετακόμισε στο Γουέσττσέστερ και έπιασε δουλειά ως οδηγός που μετέφερε παγωτά με ένα λευκό φορτηγό.

Η ζημιά του φορτηγού

Το 1934 ήταν από τις πιο ζεστές χρονιές στην Αμερική. Το σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης για τους Αμερικανούς, ο Κάρβελ μετέφερε με το φορτηγό του παγωτό. Ενώ βρισκόταν στο Χάρτσντεϊλ έπαθε λάστιχο και το παγωτό που μετέφερε άρχισε να λιώνει. Τότε έστησε έναν πάγκο και ξεκίνησε να πουλάει λιωμένο παγωτό στους περαστικούς που ταξίδευαν για το σαββατοκύριακο.

Σε λίγες ώρες κατάφερε να ξεπουλήσει το εμπόρευμα κερδίζοντας 3.500 δολάρια, που σε σημερινή αξία φτάνουν τις 60.000.

Φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Για τα επόμενα δύο χρόνια πουλούσε από το ίδιο σημείο soft παγωτά στους περαστικούς.

Τότε συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες προτιμούσαν το παγωτό με την κρεμώδη υφή. Χάρη στις γνώσεις του δημιούργησε μια μηχανή στην οποία παρασκεύαζε με ζαχαροπλαστική κρέμα το γνωστό παγωτό μηχανής, και κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία. Ο πρώτοι που είχαν φτιάξει το γνωστό παγωτό μηχανής ήταν οι Βρετανοί χημικοί, αλλά ο Κάρβελ είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα από το οποίο αντλούσε το παγωτό.

Το πρώτο κατάστημα παγωτού Carvel

Το 1936 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και πουλούσε παγωτά εισάγοντας μια καινούργια ιδέα προώθησης, όπου ο πελάτης αγόραζε ένα παγωτό και έπαιρνε ένα δεύτερο δωρεάν.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρησή του άρχισε να αναπτύσσεται. Σε λίγο χρονικό διάστημα πούλησε τη μηχανή παγωτού σε καταστήματα στην Αμερική. Το 1947 προχώρησε στο franchshize της εταιρείας και ίδρυσε δική του σχολή, όπου εκπαίδευε τους καινούργιους υπαλλήλους.

Μέχρι το 1980 υπήρχαν περισσότερα από 700 καταστήματα στην ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Ο Κάρβελ είχε γαλανά μάτια και μουστάκι και ήταν ο ιδανικός παγωτατζής για τα παιδιά. Πίστευε ότι η εικόνα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, γι’ αυτό ήταν ο πρώτος γενικός διευθυντής εταιρείας που πρωταγωνιστούσε σε διαφημιστικά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Ένα από τα πρώτα καταστήματα Carvel, όπου ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να αγοράσει το περίφημο soft παγωτό

Όταν τον ρωτούσαν γιατί πήρε την πρωτοβουλία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας, απαντούσε: «Δεν μπορούσα να βρω κάποιον φθηνότερο από εμένα».

Το 1985 ήταν ήδη γνωστός σε όλη την Αμερική. Τότε είχε αναφέρει στους Times: «Μπορείς να βάλεις έναν ψηλό, όμορφο εκφωνητή με την τέλεια φωνή, την τέλεια προφορά και την τέλεια γραμματική. Αλλά πολλοί λίγοι αγοραστές παγωτού μοιάζουν με αυτούς. Τα διαφημιστικά μας απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς, μιλούν σαν και εμάς και ακούγονται σαν εμάς».

Τα παγωτά του Κάρβελ εμφανίστηκαν σε επεισόδια των Simpsons και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ μέχρι και σήμερα θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς.

Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Κάρβελ πούλησε την εταιρεία του το 1989, και έναν χρόνο αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του είχε αναφέρει σε στενά του πρόσωπα ότι η γραμματέας του και ο δικηγόρος του μηχανορραφούσαν εναντίον του. Τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τη διαθήκη του, και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ της οικογένειας και των δικηγόρων.

Μερικοί από τους «χαρακτήρες» των παγωτών του Κάρβελ

Η ανιψιά του είχε ζητήσει το 2009 να γίνει εκταφή του σώματος για να ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου, καθώς υποψιαζόταν ότι τον είχαν δηλητηριάσει. Το αίτημα της δεν εγκρίθηκε και συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία του Κάρβελ, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια…

• Πηγές: mixanitouxronou.gr, wikipedia.org, greekcitytimes.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκηνή από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (πηγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»: Μια ταινία γεννιέται μέσα από κόντρες, επιμονή και… πολλή λατέρνα

12/12/2025 - 12:12μμ
Η Ελένη Ουράνη το 1945, σε φωτογραφία ταυτότητας από το Στούντιο Ξανθάκη (πηγή: Αρχείο ΕΛΙΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελένη Ουράνη: Συγγραφέας, κριτικός, φεμινίστρια – Μια γυναίκα (Άλκης) Θρύλος

9/12/2025 - 2:59μμ
Τορπιλοβόλο κλάσης V1 (πηγή: ΕΛΙΝΙΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1912: Η άφιξη που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού

8/12/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Facebook Παύλος Σιδηρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο πρίγκιπας της ροκ ήταν Πόντιος! Η ζωή και ο μύθος του Παύλου Σιδηρόπουλου

6/12/2025 - 3:18μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγία 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Λαζάνης: Ο «εργάτης του θεάτρου», το σπουδαίο έργο και ο Κάρολος Κουν

5/12/2025 - 1:01μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

4/12/2025 - 4:00μμ
Η «Ναυμαχία της Έλλης», με ημερομηνία δημιουργίας του έργου στις 13 Δεκεμβρίου 1912,  από τον Βασίλειο Χατζή, από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά. Απεικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» μπροστά, ενώ ακολουθούν τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», βάλλοντας εναντίον των οθωμανικών σκαφών (φωτ.: Β. Χατζής/ Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, στα νερά του Ελλήσποντου γράφτηκε ιστορία: Η ελληνική επικράτηση στη Ναυμαχία της Έλλης

3/12/2025 - 3:40μμ
Η Ρόζα Εσκενάζυ σε καρέ από βίντεο της ΕΡΤ (πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρόζα Εσκενάζυ: Η βασίλισσα του ρεμπέτικου, οι μεγάλες στιγμές και τα μυστικά της

2/12/2025 - 5:52μμ
Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

30/11/2025 - 7:45μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

30/11/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (πηγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»: Μια ταινία γεννιέται μέσα από κόντρες, επιμονή και… πολλή λατέρνα

2 λεπτά πριν
Εικόνα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας». Σήμερα καταθέτει ο Εμμανουήλ Χνάρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Κρήτη – Προσαγωγές και συλλήψεις

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Το παιδικό χορευτικό τμήμα του σωματείου «Παναγία Σουμελά Θέρμης» σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

1 ώρα πριν
Στην έδρα του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας» (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Χαράλαμπος Ναβροζίδης: Το ποντιακό στοιχείο είναι μια φλόγα που καίει και αυτή η φωτιά μόνο δυναμώνει – Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α «Διογένεια» στην Κω

2 ώρες πριν
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Στέλιος Αγγελούδης: 42χρονος απειλούσε και εξύβριζε με μηνύματα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Εικόνα από χθες το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου καλλιτέχνες κράτησαν μουσική συντροφιά σε όλους όσοι ήταν εκεί (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα παντού: Αποκλείουν συμβολικά, σήμερα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign