pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το θερμό επεισόδιο πνίγηκε στην Ηρώδου Αττικού

21/06/2019 - 8:20μμ
Ο Τσίπρας στηρίζει τη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες επίμονες πληροφορίες, αμερικανικής προέλευσης, υποστήριζαν ότι θα γίνει θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο με τα εξής χαρακτηριστικά: 1. Οι δυο πλευρές θα έχουν αλληλοενημέρωση ώστε κανείς να μην αιφνιδιάσει τον άλλον (σχόλιο: Στημένη δουλειά). 2. Το επεισόδιο θα είχε σοβαρές υλικές και ανθρώπινες απώλειες (σχόλιο: Σκάσε και κολύμπα). 3. Χρόνος του επεισοδίου ο Ιούνιος-Ιούλιος, που θα ήταν περίοδος εκλογών, ανέφεραν οι πληροφορίες, όταν όλοι, τότε, μιλούσαν για εκλογές τον Οκτώβριο (σχόλιο: Η διεξαγωγή των εκλογών δεν είναι υπόθεση των υποτελών αβορίγινων, ερυθρόδερμων ή Ελλήνων – εθνομηδενιστών τε και πατριωτών).

Συνέπεια του θερμού επεισοδίου, συνέχιζαν οι πληροφορίες, θα ήταν η αναβολή, για άγνωστο διάστημα, των εκλογών.

Αυτό το τελευταίο θυμίζει ότι ο υφυπουργός των ΗΠΑ Ιγκλμπέργκερ (ή ο Γουόρεν – δεν θυμάμαι καλά) ανακοίνωσε, φθάνοντας εν μέσω θέρους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπεσε από τα σύννεφα. Πρώτο συμπέρασμα: Θερμό επεισόδιο θα γίνει ή δεν θα γίνει ανάλογα με την προγραμματισμό των ΗΠΑ. Δεύτερο συμπέρασμα: Η διεξαγωγή εκλογών υπόκειται, κατά περίπτωση, στο πρώτο συμπέρασμα.

Το θερμό επεισόδιο παίχτηκε στα πρωτοσέλιδα και στα τηλεοπτικά δελτία με οδηγό τις δηλώσεις Αποστολάκη, κυμαινόμενες από έκφραση ανησυχιών έως την ανεμελιά με χαρακτηριστικό «δεν κάναμε καμία προετοιμασία για πόλεμο». Το κλίμα βελτιώθηκε μόλις πήγαμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε τα (αμερικανικής έμπνευσης) ΜΟΕ, όπως ακριβώς ήθελαν οι ΗΠΑ. Αυτό λέγεται υπερήφανη εξωτερική πολιτική χωρίς Κοτζιά. Με τον Κοτζιά υπογράφουμε υπερήφανα στις Πρέσπες. Παρατήρηση: Ο Τζέφρι Πάιατ διαμήνυσε στην Τουρκία ότι αντί να απειλεί πρέπει να συζητήσει. Τι να συζητήσει; Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών, υπό το ψευδώνυμο των ΜΟΕ; Αν δεν ήταν τόσο πολύ φίλοι μας οι ΗΠΑ τι θα έλεγαν στην Τουρκία; Μήπως ότι «τα λόγια είναι περιττά», όπως το 1974;

Σε κάθε περίπτωση: Όσα συμβαίνουν έως τώρα αντιγράφουν πιστά τις οδηγίες Κίσινγκερ για την ελληνοτουρκική «κρίση» του Μαρτίου του 1987: Ο τρόπος να ξεπεραστεί η απόλυτη άρνηση των λαών σας να συνομιλήσουν οι δυο κυβερνήσεις (είπε ο Κίσινγκερ στον Ανδρέα Παπανδρέου τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του ’86) είναι να προκληθεί κίνδυνος πολέμου, οπότε οι δυο λαοί θα συνετιστούν.

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, κλίμα «πολέμου» τον Μάρτιο του ’87 και ακολούθησε η συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός. Έκτοτε οι συνομιλίες των δυο πλευρών συνεχίζονται. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τα δεδομένα τώρα από την πλευρά της Τουρκίας είναι ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν 100.000 κληρωτοί. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συλλήψεις αξιωματικών, υποτίθεται οπαδών του Γκιουλέν. Η ένταση με τις ΗΠΑ κορυφώνεται με αφορμή την παραλαβή, περί τα τέλη Ιουλίου, των S-400. Με αποδυνάμωση των ΕΔ και ανοιχτούς λογαριασμούς με την υπερδύναμη ποιος διακινδυνεύει θερμό επεισόδιο; Αν ο Ερντογάν προκαλέσει επεισόδιο και δεν μπορεί να κομπάσει για περιφανή νίκη επί των γκιαούρηδων, πάει για να χάσει το κεφάλι του. Ο Ερντογάν ασχολείται τώρα με τις εξορύξεις στην Κύπρο, όπου όμως την ευθύνη έχουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και οι χώρες τους, ΗΠΑ, Γαλλία. Ο Ερντογάν ούτε να χτυπήσει την πόρτα τους δεν τολμάει. Αλλά και κανείς, εκτός από τα ελληνικά πρωτοσέλιδα, δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον επιπλήξει για τις αταξίες του. Η ΕΕ, στην ουρά των ΗΠΑ, απειλεί, αλλά οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον. Η Ρωσία σιωπά. Είναι σαν να έχουμε Γόρδιο Δεσμό χωρίς Μεγαλέξανδρο.

Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται, λένε, στην Κυπριακή Δημοκρατία σαν να είναι κράτος περιορισμένης κυριαρχίας. Σάμπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Ιταλία του Σαλβίνι διαφέρουν; Τα ελληνικά ΜΜΕ λένε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς. Τόσο απομονωμένη ώστε να συνεχίζει απτόητη να κάνει όσα κάνει. Η Ελλάδα τι είναι; Με συμμάχους το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τόσες κολακείες περί διεθνούς ρόλου της αναβαθμισμένης Ελλάδας, ούτε ένας δεν βρίσκεται να πει ότι αν σας την πέσει η Τουρκία εμείς θα αντιταχθούμε, μαζί σας. Ούτε ένας. Όπως έλεγε ο Ντε Γκωλ: Όταν υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου είσαι μόνος. Το είχε πει κι ο Σολωμός για την Ελευθερία/Ελλάδα στην Ευρώπη: «μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή, δεν είν’ εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή».

Στο τέλος το είπε και ο Αποστολάκης: «Είμαστε μόνοι», δήλωσε, μέσα στη μοναξιά του κι αυτός, εκτός του Επικρατείας.

Ο Κίσινγκερ έδωσε το 1974 πράσινο φως να καταληφθεί τμήμα της Κύπρου, αλλά οι ΗΠΑ δεν νομιμοποίησαν την Κατοχή. Το δώρο ήταν δηλητηριασμένο. Ο Ερντογάν τώρα παζαρεύει με τον τρόπο που το κάνουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι: Απειλώντας και εκβιάζοντας. Όχι αυτούς αλλά εμάς. Οι φίλοι μας και σύμμαχοι είναι έτοιμοι να κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα. Να δώσουν στην Τουρκία, αν φρονιμέψει, αυτά που μας ανήκουν. Υπάρχουν μερικοί πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν να παιχτεί το έργο. Επιφανείς, όπως ο Σημίτης και ο Κοτζιάς. Ο πρώτος είπε καθαρά να δώσουμε ό,τι μας ζητούν για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ποια χειρότερα; Ο δεύτερος είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες». Και οι δυο συγκεντρώνουν τα λεγόμενα «φώτα της δημοσιότητας». Που όμως μοιάζουν με κατάφωτη δημόσια διαπόμπευση. Οι προηγούμενοι δεν το κατάλαβαν. Οι τωρινοί το αγνόησαν. Και τιμωρήθηκαν.

Απόστολος Αποστολόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Υπέταξε τις ΗΠΑ και έφυγε για το χρυσό η Ελλάδα

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Πετραλώνων «Οι Αργοναύτες»)

Πανοΰρ με ποντιακά και δημοτικά στα Πετράλωνα Χαλκιδικής

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Τράκαρε οδηγώντας μεθυσμένος και επιτέθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον βοηθήσουν

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/xeniteaskos1990)

Σύλλογος Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας»: Σοκ και θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο της Σεβαστής Κοτρίδου-Ζαμάγια

3 ώρες πριν

Τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και νότιο Αιγαίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις: Λήγει τα μεσάνυχτα η παράταση της προθεσμίας

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign