pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρεκεκέξ

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

9/04/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι λέει ένας μύκητας που χτυπάει τα βατράχια, τις σαλαμάνδρες κι άλλα αμφίβια παγκοσμίως και τα έχει σακατέψει. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά κοντά διακόσια είδη αμφίβιων οργανισμών έχουν εξαφανιστεί από αυτήν την αρρώστια μέχρι σήμερα. Είναι τόσο λυπηρό να εξαφανίζονται τελείως από προσώπου γης κάποια πλάσματα του Θεού… Για εκατομμύρια χρόνια μήτε τα φίδια μήτε οι πελαργοί μπόρεσαν να εξολοθρεύσουν τα κακόμοιρα τα μπακακάκια. Τρώγανε, τρώγανε, κι όλο απόμεναν.

Ούτε τα βουβάλια, που όπως λένε κάποιοι, όταν τσακώνονται στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, ούτε κι ο άνθρωπος με τις καταστροφές που προκαλεί στα οικοσυστήματα μπόρεσε να τα εξαφανίσει. Ήρθε η ύπουλη η αρρώστια και το ’κανε.

Ο γερο-βάτραχος τραγουδούσε αμέριμνος απάνω στο νούφαρο βρεκεκέξ κουάξ κουάξ όπως στους Βάτραχους, την κωμωδία του Αριστοφάνη. Όσα πάνε κι όσα έρθουν· «εμάς μας αγαπούν οι Μούσες, ο Πάνας κι ο Φοίβος Απόλλων1, τι ανάγκη έχουμε»; Κοασμός-κομπασμός: «είμαστε τ’ αγαπημένα παιδιά των Θεών· τα βατράχια ποτέ δεν πεθαίνουν, δεν τα σκιάζει φοβέρα καμιά». Και επίσης, τη… βατραχοσύνη «μην την κλαις – εκεί που πάει να σκύψει / με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, / Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει / και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου».2

Έτσι σίγουρο κι ανέμελο τον βρήκε ο πανούργος κι αόρατος εχθρός και μπήκε κάτω απ’ το πετσί του και τον κατέφαγε λίγο-λίγο. Εξαφανίστηκε ολόκληρο το είδος του· όχι όλοι οι βάτραχοι, αλλά το είδος του. Κάθε είδος είναι μοναδικό, ιδιαίτερο· με χαρακτηριστικό μέγεθος, ανατομικά χαρακτηριστικά, χρώματα και σχέδια, συνήθεια και τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και πολλοί επιστήμονες, αλλά κι άλλος κόσμος πολύς που έχει ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση, δίνει αγώνα για τη διατήρηση πολλών ειδών ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Προστατεύουν, δηλαδή, αυτό που ονομάζεται βιοποικιλότητα, και κατ’ επέκταση την ισορροπία στον πλανήτη, πάνω στον οποίο ζούμε και πεθαίνουμε όλοι μας – άνθρωποι και ζωντανά.

Κι αν μας πιάνει στενοχώρια που χάνονται κάποια είδη βατράχων, τι να πει κανείς για τις φυλές, τα γένη και τον πολιτισμό των ανθρώπων; Πόσες και πόσες γενιές δεν συγκίνησε το ωραίο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα James Fenimore Cooper με τίτλο Ο τελευταίος των Μοϊκανών; Έχει μια μεγάλη τραγικότητα, αφήνει μια άλλου είδους πίκρα στην ψυχή το ξεπάστρεμα μιας ολόκληρης φυλής – στη συγκεκριμένη περίπτωση των Μοϊκανών Ινδιάνων.

Βλέποντας όλα όσα γίνονται γύρω μου τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, μ’ έχουν ζώσει τα φίδια.

Καλά το τραγουδάμε κι εμείς το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Καλά τραγουδάμε και κείνο το συγκλονιστικό τετράστιχο του Γιάννη Ρίτσου (ένα από τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας), όπως το μελοποίησε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης: «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις». Καλά απαγγέλλουμε το υπέροχο απόσπασμα από το έπος του μεγάλου Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη: «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου, / κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι ’ξηλείψει, / κανένας, γιατί σκέπει την ’που τ’ άψη ο Θεός μου. / Η Ρωμιοσύνη έν’ να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!».3 Αλλά και πάλι… ανησυχώ!

Μήπως αυτά τα λογοτεχνήματα αναφέρονται σε εχθρούς φυσικούς, ορατούς, που ήρθαν απέναντί μας με όπλα, αγχόνες, ανήλιαγα μπουντρούμια και βασανιστήρια; Μήπως κι εκείνος ο μεγάλος Έλληνας, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, για τέτοιους εχθρούς μιλούσε όταν έλεγε «Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε από ’μάς και μένει και μαγιά»;4

Λέτε να την πάθουμε κι εμείς οι Έλληνες στο τέλος όπως ο βάτραχος από κανέναν αδιόρατο μύκητα; Συμβολικά το λέω. Εννοώ εκείνους τους νοητικούς, τους ψυχικούς λοιμογόνους παράγοντες που απειλούν να εξαλείψουν τον ελληνισμό ύπουλα∙ λίγο-λίγο, χωρίς να καλοκαταλάβει κανείς το μέγεθος της απειλής. Του λόγου μου, πάντως, ως παθολογοανατόμος είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω. Ότι το εξασκημένο μάτι μου βλέπει τα μυκητιακά πυοκοκκιώματα ν’ αναπτύσσονται παντού τριγύρω μας. Σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένης –αλίμονο!– και της παιδείας.

Θα ξυπνήσει καμιά μέρα ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και θα δει να κυκλοφορούν γύρω του κάποιοι που η ταυτότητά τους θα γράφει Έλληνας, αλλά σε τίποτα δεν θα θυμίζουν Έλληνες πραγματικούς.

Ούτε στην παιδεία, ούτε στο χαρακτήρα, ούτε στο σκέπτεσθαι και στον πολιτισμό. Κι έτσι, αντί να φροντίσει να μας βάλει σε μια σειρά, θ’ αποτραβηχτεί να γράψει κι αυτός κανένα μυθιστόρημα: «Ο τελευταίος των Ελλήνων».

Λόγια πονεμένα και φτωχά σας γράφω και σήμερα. Όμως… «Λόγια φτωχά βαφτίζονται / στην πίκρα και στο κλάιμα, / βγάζουν φτερά και πέτονται, / πουλιά και κελαηδάνε»2. Καλυμμένα, κρυφά, σας γράφω για βατράχους, μύκητες και τα ρέστα. Αλλά… «Και κειος ο λόγος ο κρυφός / της λευτεριάς ο λόγος / αντίς φτερά βγάζει σπαθιά / και σκίζει τους αγέρες».2
____
1. Αριστοφάνης, 444-388 π.Χ., Θρασύβουλος Σταύρου, Βάτραχοι, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 1971.
2. Γιάννης Ρίτσος, «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», Ποιήματα 1963-1972, τ. Ι΄, Κέδρος, Αθήνα 1989.
3. Βασίλης Μιχαηλίδης, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Κύπρω: Δράμα εις κυπριακήν διάλεκτον, εκδόσεις βιβλιοθήκης ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου, Αμμόχωστος 1960.
4. Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Στρατηγού Μακρυγιάννη απομνημονεύματα, εκδόσεις Γαλαξία, Αθήνα 1965.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

23 λεπτά πριν
Η Μαρία Μπακαλίδου, η Σύρμω Καπούτση και η Κατερίνα Πουταχίδου κατά την παρουσίαση των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Σίδνεϊ (φωτ.: Facebook / Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools)

Τα ελληνικά δεν αρκεί να διδάσκονται – Στη Μελβούρνη τα παιδιά μαθαίνουν να τα ζουν

44 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Εμινέ Ερντογάν στο πλευρό του, απευθύνεται σε κατοίκους του Γκιουνεϊσού, στη Ριζούντα. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Τουρκία: Ο Ερντογάν μίλησε για «εκλογές που πλησιάζουν» – Σενάρια για πρόωρες κάλπες

1 ώρα πριν
Εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, όπως φαίνονται από τη χερσόνησο Μουσαντάμ του Ομάν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Stringer)

Από την Οδησσό στο Ορμούζ: Πέντε εμπορικά πλοία στο στόχαστρο μέσα σε μία νύχτα

2 ώρες πριν
Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

2 ώρες πριν
Στο καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγίας, στα Καμένα Βούρλα (φωτ.: Μητρόπολη Φθιώτιδος / Δημήτρης Λιάσιος)

Καμένα Βούρλα: Τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ μάρτυρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV