pontosnews.gr
Τρίτη, 9/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόρρητο έγγραφο: Η CIA σχεδίαζε διχοτόμηση και ανταλλαγή πληθυσμών σε Κύπρο και Θράκη

31/08/2018 - 4:21μμ
(Φωτ.: cia.gov)

(Φωτ.: cia.gov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα σενάρια διχοτόμησης της Κυπρου ή ακόμη και ανταλλαγής πληθυσμών με αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και παραχώρηση για την εγκατάσταση τους είτε στη Θράκη, είτε σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, περιλαμβάνονταν σε μακροσκελή απόρρητη ανάλυση της CIA. Tο έγγραφο, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1964 αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα και έχει όχι μόνο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνονται χρήσιμα στοιχεία τόσο για την Κύπρο, όσο και για τα ελληνικά νησιά και την Θράκη, ενώ βεβαίως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ομοιότητα ορισμένων σχεδίων διχοτόμησης με την γραμμή του Αττίλα δέκα χρόνια αργότερα…

Σοκαριστικός όμως είναι και ο κυνισμός με τον οποίο υιοθετούνται λογικές μαζικής μετακίνησης πληθυσμών και αλλαγής ουσιαστικά συνόρων, εις βάρος μόνον της Ελλάδας, αφού φυσικά η Τουρκία δεν είχε τίποτα να χάσει παρά μόνο να κερδίσει, καθώς οι υπό μετακίνηση Τουρκοκύπριοι θα αποτελούσαν πρακτικά το μέσο για την επέκταση της τουρκικής επιρροής και σε άλλα εδάφη, που μόλις πριν μερικές δεκαετίες είχαν απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό.

Διαχωρισμός των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πληθυσμών, Ιούνιος 1964

CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY, Office of Research and Reports

Πρόλογος
 στόχος αυτής της σύντομης ανάλυσης είναι για να περιγράψει γνωστές και πιθανές μορφές διαχωρισμού των ελληνικών και TVN τουρκικών πληθυσμών στην Κύπρο. Η Έκθεση δεν εκτιμά την ομοιομορφία του χωρισμού από μόνη της ούτε δείχνει ότι ο διαχωρισμός του κυπριακού πληθυσμού που θα προκύψει θα μπορούσε ή θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε γεωγραφικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
Η Έκθεση περιγράφει σύντομα επτά εναλλακτικές προτάσεις που έχουν ή θα πρέπει να συζητηθούν για τον διαχωρισμό ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών στην Κύπρο. Τρεις από τις προτάσεις θα απαιτούσαν τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυπρο. Οι υπόλοιπες αφορούν μια ανακατανομή των πληθυσμών εντός της Κύπρου.

Από τις προτάσεις που απαιτούν μετακίνηση των Τ/Κ από την Κύπρο, η πρώτη απαιτεί την επανεγκατάσταση των Τ/Κ στην Τουρκία με αντάλλαγμα καταβολής κονδυλίων στην Τουρκία.

Επειδή η δυνατότητα αφομοίωσης περισσότερων πληθυσμών είναι περιορισμένη η Τουρκία πιθανόν θα βρει αυτή την προσθήκη των Τ/Κ  σαν ένα βαρύ φορτίο. Οι άλλες δύο προτάσεις αφορούν την ανταλλαγή των Τουρκοκυπρίων με τους Έλληνες από την Θράκη  και τα νησιά του Αιγαίου αντιστοίχως. Και οι δυο θα απαιτήσουν μαζικές μεταφορές ανθρώπων και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα επανεγκατάστασης και θα αναστατώσουν τις ζωές ανθρώπων σε αυτά τα ελληνικά εδάφη που μέχρι τώρα ήταν αθώοι θεατές.

Οι τέσσερις προτάσεις που αφορούν την ανακατανομή των πληθυσμών εντός της Κυπρου, έχουν επίσης αδύναμα σημεία. Το ένα σχέδιο που θέτει το βόρειο τμήμα της Κύπρου σαν τουρκοκυπριακή περιοχή, είναι πλησιέστερα στην κατάσταση την οποία οι Τούρκοι θα επιθυμούσαν αλλά έχει σοβαρά οικονομικά μειονεκτήματα. Μια άλλη πρόταση με ρύθμιση καντονιών δείχνει να είναι διοικητικά μη πρακτική. Οι άλλες δυο εναλλακτικές για διαχωρισμό είναι περισσότερο ρεαλιστικές σε γεωγραφικό και οικονομικό πλαίσιο. Πρόσθετες προτάσεις θα είναι κατανοητές. Για παραδειγμα θα ήταν δυνατόν να μεταφερθούν οι Τ/Κ οπουδήποτε αλλού εκτός της ανατολικής Μεσογείου, σαν την Αυστραλία ή τον Καναδά. Μια τέτοια προσέγγιση όμως θα μπολιάσει νέους και ευρύτερα περίπλοκους παράγοντες στην κατάσταση  αυτή. Ένας συνδυασμός από στοιχεία από τις προτάσεις μπορούν να πράξουν ένα πιο πρακτικό σχέδιο. Για παράδειγμα, εάν τα μέρη συμφωνούν σε ένα σχέδιο που θα συνθέτει την μετεγκατάσταση κάποιων Τουρκοκυπρίων στην Τουρκια με την μετακίνηση των εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων εντός της Κύπρου, με εγγυήσεις για τα δικαιώματα τους, πιθανόν είναι εφικτό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

17/08/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

17/08/2025 - 2:06μμ
Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Στο πόδι οι κάτοικοι των Νέων Στύρων – Τι λένε οι σεισμολόγοι

43 λεπτά πριν

Σεισμός στην Εύβοια ταρακούνησε και την Αττική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Απότομη προσγείωση και ήττα 3-0 της Εθνικής από τη Δανία

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Samuel Corum/POOL)

Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη Τραμπ για δυσφήμιση της Ε. Τζιν Κάρολ – Καλείται να της καταβάλει 83,3 εκατ. δολ.

3 ώρες πριν
Οι εκκλησιαστικές εικόνες και τα αρχαία νομίσματα που κατάσχεσε η αστυνομία (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Μέγα Σπήλαιο: Και αρχαιοκάπηλοι στο κύκλωμα με τις θρησκευτικές εικόνες – Έξι συλλήψεις

3 ώρες πριν
Από τη φετινή αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων στην Καλαμαριά (φωτ.: Facebook / Ολυμπία Αντωνούδη-Ιωαννίδου)

«Ματωμένο Φεγγάρι» στον ουρανό, κόκκινο στη θάλασσα της Καλαμαριάς – Η άφιξη των προσφύγων, 103 χρόνια μετά

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign