Σας έχει συμβεί κι εσάς να κοιτάτε το μενού και να μην μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λαχανοντολμάδες και κολοκυθάκια γεμιστά; Αν ναι, η συνταγή της Ντίνας Νικολάου που επιλέξαμε, σας δίνει τη λύση!
Άλλωστε, είναι όντως εμπνευσμένη από τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο.
Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή απλό πουρέ πατάτας, αλλά και οι τηγανητές πατάτες θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή (όχι ότι δεν μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα).
⇔
ΥΛΙΚΑ (Μερίδες: 4)
για το ρολό
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα) |
3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα |
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο |
1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο και στυμμένο |
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) |
½ φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ή 2 κ.σ. ξερός |
αλάτι και πιπέρι |
3-4 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή στον τρίφτη, στον κόφτη για τις πατάτες, ή με καλό μαχαίρι |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
για το αυγολέμονο
3 φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή μυρωδικών |
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους |
1 κ.γ. κορν φλάουρ |
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό |
αλάτι και πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ρολό
- Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά τον κιμά, το αυγό, το καρότο, το τριμμένο κολοκύθι, το ρύζι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αν το μίγμα δεν «σφίξει», προσθέτουμε 1-2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 22×32 εκ. και πάνω του βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, ίδιου μεγέθους, το οποίο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στρώνουμε εκεί οριζόντια τις φέτες κολοκυθιών, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη ώστε να καλύψουμε τη λαδόκολλα και να μην υπάρχουν κενά.
- Πλάθουμε το μίγμα του κιμά σε μακρόστενο ρολό και το βάζουμε κάθετα πάνω στις φέτες κολοκυθιών.
- Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Στη συνέχεια, τυλίγουμε και το αλουμινόχαρτο σφιχτά γύρω από το ρολό.
- Το βάζουμε σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και το ψήνουμε για 45′, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10-15′.
αυγολέμονο
- Bάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε μαρέγκα.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλ. από το ζωμό.
- Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους μέσα στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Στο μίγμα αυτό ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μίγμα ζωμού & κορν φλάουρ, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αυγολέμονο στον υπόλοιπο ζωμό μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Κόβουμε το ρολό σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα αυγολέμονο.
- Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή απλό πιλάφι, ή πατάτες τηγανητές.