pontosnews.gr
Σάββατο, 27/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή πίτα με χασχάσια και φύλλα περέκ

Μια διαφορετική χορτόπιτα, κατευθείαν από τον Πόντο

4/05/2018 - 10:09πμ
Ποντιακή πίτα με χασχάσια και φύλλα περέκ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι παπαρούνες (χασχάσια) είναι οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού, πριν ανθίσει. Είναι γνωστές κυρίως ως γέμιση σε πίτες και τις βρίσκουμε στις… ψαγμένες λαϊκές αγορές.

Στη συγκεκριμένη συνταγή, αν θέλουμε, προσθέτουμε και τριμμένη φέτα (ή όποιο τυρί προτιμάμε).

ΥΛΙΚΑ

6 φύλλα περέκ
1 κιλό βρασμένη παπαρούνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο πράσο
½ ματσάκι άνηθο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
σουσάμι και παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα τις παπαρούνες και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε περίπου 10΄ στη φωτιά. Αποσύρουμε τη γέμιση και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  3. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο περέκ και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για 1-1,5΄. Τοποθετούμε πάνω στο ταψί αφού το έχουμε λαδώσει. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας με λάδι κάθε φορά. Αφήνουμε 5΄ να μαραθούν.
  4. Βάζουμε κυκλικά τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
  5. Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα τρία φύλλα και τα βάζουμε πάνω στη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφού έχουν μαραθεί, προς τα μέσα. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλική όμορφη πίτα.
  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  7. Ψήνουμε για 40-50΄ στους 180° με αέρα. Μόλις ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.
  • Πηγή: cookpad.com / Μαρία Καρατζόγλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χριστόψωμο από τη Μαριέττα Γαλάνη (φωτ.: naxospress.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστόψωμο από την Απείρανθο Νάξου: Η παραδοσιακή συνταγή της Μαριέττας Γαλάνη

23/12/2025 - 6:58μμ
(Πηγή: armenika.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανουσαμπούρ – Το αρμένικο γλυκό των Χριστουγέννων

19/12/2025 - 4:08μμ
(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Απέδρασε με το «διπλό» από την Μπολόνια ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
Η σημαία της Σομαλιλάνδης (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Somaliland.svg?uselang=en#Licensing)

Το Ισραήλ αναγνώρισε το κράτος της Σομαλιλάνδης – Σφοδρή αντίδραση από Σομαλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Τζιμπουτί

2 ώρες πριν
Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν δύο άνδρες από το διαμέρισμα στην Καλλιθέα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Νεκροί δύο άνδρες σε φωτιά στην Καλλιθέα

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/Folk Dances)

Φλώρινα: 26 προπαγανδιστικά και αλυτρωτικά τραγούδια που ακούγονται σε πανηγύρια της κεντροδυτικής Μακεδονίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρϊτες Νέας Κρώμνης)

Ποντιακό και γιορτινό κάλεσμα από τους «Ακρίτες» της Νέας Κρώμνης

3 ώρες πριν
Εικόνα από την Καλλιθέα, όπου παραδόθηκε στις φλόγες διπλοκατοικία (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Φωτιά σε κατοικία στην Καλλιθέα – Πληροφορίες για νεκρούς

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign