pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο στον κόσμο οικογενειακό δέντρο με 13 εκατ. μέλη που καλύπτουν 11 γενιές!

2/03/2018 - 5:58μμ
Δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο στον κόσμο οικογενειακό δέντρο με 13 εκατ. μέλη που καλύπτουν 11 γενιές!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μεγαλύτερο οικογενειακό δέντρο στον κόσμο, που περιλαμβάνει 13 εκατομμύρια μέλη –περισσότερα από τους κατοίκους της Ελλάδας– δημιούργησαν ειδικοί στη γενεαλογία με τη βοήθεια υπολογιστών. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα «προφίλ» 86 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 85% Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) που υπάρχουν στον ιστότοπο γενεαλογίας Geni.com και ανακάλυψαν μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς (αίματος ή γάμου) ανάμεσα σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους, διασκορπισμένους σε διάφορα μέρη της Γης.

Η μελέτη καλύπτει 500 χρόνια μετακινήσεων ανθρώπων και γάμων μεταξύ τους, και επιτρέπει τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τις μεταναστεύσεις ή με το πώς έχουν μεταβληθεί διαχρονικά οι προτιμήσεις για το γάμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Γιάνιβ Έρλιχ του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, χρησιμοποίησαν μαθηματικές τεχνικές για να δημιουργήσουν διάφορα μικρότερα οικογενειακά δίκτυα και, τελικά, ένα γιγάντιο με 13 εκατ. μέλη, που καλύπτει περίπου 11 γενιές. Μεταξύ άλλων, το «δέντρο» αποκαλύπτει ότι με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει συνεχώς η γεωγραφική απόσταση που διανύει κανείς για να βρει το ταίρι του.


Δρ. Γιάνιβ Έρλιχ

Για παράδειγμα, πριν από το 1750 οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ παντρεύονταν κάποιον ή κάποια που ζούσε σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων από τον τόπο τους. Όμως, 200 χρόνια αργότερα, όσοι έχουν γεννηθεί το 1950, παντρεύονται κάποιον που ζει σε απόσταση κατά μέσο όρο 100 χιλιομέτρων από τον τόπο γέννησής τους.

Όπως είπε ο Έρλιχ, «μάλλον έγινε πια πιο δύσκολο να βρεις την αγάπη της ζωής σου».

Επιπλέον, μεταξύ 1650-1850 ήταν συνηθισμένο για τα τέταρτα ξαδέρφια να παντρεύονται, αλλά όχι σήμερα πια. Σταδιακά στις Δυτικές χώρες έχει μειωθεί η γενετική συγγένεια μεταξύ των συζύγων, κάτι που αποδίδεται σε πολιτισμικούς παράγοντες


(Φωτ.: FamiLinx.org)

. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι κατά τα τελευταία 300 χρόνια οι γυναίκες στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη έτειναν να μεταναστεύουν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, αλλά οι τελευταίοι έκαναν πολύ πιο μακρινά ταξίδια σε σχέση με τις γυναίκες.

Εξάλλου, συγκρίνοντας τη διάρκεια ζωής κάθε ανθρώπου με εκείνη των συγγενών του, οι ερευνητές έβγαλαν συμπεράσματα και για το πώς τα γονίδια επηρεάζουν τη μακροζωία.

Αναλύοντας στοιχεία για τρία εκατομμύρια συγγενείς που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1600-1910 και είχαν περάσει την ηλικία των 30 ετών, εκτίμησαν ότι οι γενετικοί παράγοντες εξηγούν το μόνο 16% των διαφορών στη μακροζωία μεταξύ των ανθρώπων. Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει τη συμβολή των γονιδίων στο 15% έως 30%.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια μακροζωίας μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια παραπάνω από όσους δεν έχουν ευνοϊκό γενετικό «προφίλ». Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα μπορεί να κόψει έως δέκα χρόνια ζωής, συνεπώς οι επιλογές στη ζωή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από τους γενετικούς.

Το οικογενειακό δέντρο των 13 εκατ. μελών είναι διαθέσιμο για έρευνα στον διαδικτυακό τόπο FamiLinx.org που δημιούργησαν οι ερευνητές. Διευκρίνισαν επίσης ότι αν κανείς βρει το όνομά του στο Geni.com, τότε είναι πιθανό να είναι και αυτός ένα από τα 13 εκατ. μέλη του «δέντρου».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

13/06/2026 - 12:11πμ
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

9/06/2026 - 6:54μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λύθηκε το μυστήριο για την ιδιαίτερη οσμή που είχε καλύψει την Αττική τον Μάιο

9/06/2026 - 4:03μμ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

22/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
Μερακλήδικο πιάτο με πατσά σε ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πατσάς: Αναβιώνει η πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Στο φόντο η UNESCO και η Πολιτιστική Κληρονομιά

17/04/2026 - 7:19μμ
(Φωτ.: Gianni Scognamiglio / commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γάμος και υγεία: Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον κίνδυνο καρκίνου

16/04/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

12/04/2026 - 12:10μμ
(Φωτ. αρχείου: picryl.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γαλλία: Ρεμί, ο γάτος που παραλίγο θα κόστιζε στην ιδιοκτήτριά του πάνω από 1.000€ σε πρόστιμα

7/04/2026 - 9:47μμ
(Πηγή: e-gerakis.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

7/03/2026 - 11:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

27 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Ομόφωνα ένοχοι οι τέσσερις κατηγορούμενοι – Βαρύτατες οι κατηγορίες

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Chris Torres)

Μετά τους διοργανωτές, η ώρα της Βραζιλίας – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

1 ώρα πριν

Σύλλογος Ποντίων Καματερού: Με ένα… «χαλασμένο τηλέφωνο» η πρόσκληση στον καλοκαιρινό χορό

2 ώρες πριν
Παιδιά παίζουν στο προαύλιο του σχολείου Amaranta στο Σαντιάγο της Χιλής, 9 Μαΐου 2019 (φωτ.: EPA / Alberto Valdes)

Το «πείραμα» της Χιλής κατά της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να αποδίδει: Τι έδειξε έρευνα σε 300.000 παιδιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»: Ετοιμάζει το καθιερωμένο θερινό γλέντι του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign