pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει καρδιοπάθειες καλύτερα από τους γιατρούς

3/01/2018 - 2:38μμ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει καρδιοπάθειες καλύτερα από τους γιατρούς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις καρδιοπάθειες, καλύτερα και από τους γιατρούς. Ένα δεύτερο σύστημα κάνει κάτι ανάλογο με τον καρκίνο των πνευμόνων. Το πρώτο σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης και μπορεί να «δει» στις διαγνωστικές εξετάσεις κρίσιμες λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το μάτι του γιατρού, αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται δωρεάν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Βρετανίας από φέτος το καλοκαίρι.

Το σύστημα θεωρείται ότι μπορεί να εξοικονομήσει πολλά δισεκατομμύρια λίρες, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και συνεπώς στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ δήλωσε στο BBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να σώσει το ΕΣΥ», το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοένα μεγαλύτερες δαπάνες. Η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη του βρετανικού ΕΣΥ (τουλάχιστον κατά 300 εκατ. λίρες ετησίως), καθώς, μεταξύ άλλων, πολλές επεμβάσεις ασθενών θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στις πιο έγκαιρες και σωστές διαγνώσεις. Σύμφωνα με βρετανικές εκτιμήσεις, περίπου μία στις πέντε καρδιολογικές εξετάσεις δεν διαγιγνώσκεται σωστά σήμερα.

Μέχρι στιγμής το σύστημα με την ονομασία Ultromics, που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Πολ Λίζον, έχει δοκιμασθεί σε έξι καρδιολογικές κλινικές και τα επίσημα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένεται να δημοσιευθούν φέτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να ξεπερνά αυτή των γιατρών στις διαγνώσεις και στην εκτίμηση της πιθανότητας κάθε ασθενούς να πάθει έμφραγμα στο μέλλον.

Το Ultromics εκπαιδεύθηκε αρχικά μελετώντας τις εξετάσεις 1.000 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί κατά την τελευταία επταετία, σε συνδυασμό με την ανάλυση πρόσθετων πληροφοριών κατά πόσο κάθε ασθενής τελικά ανέπτυξε καρδιοπάθεια.

Στην πορεία, το σύστημα έμαθε να κάνει διαγνώσεις μόνο του.

«Ως καρδιολόγοι πρέπει να παραδεχθούμε προς το παρόν ότι δεν κάνουμε πάντοτε τη σωστή διάγνωση. Όμως με το νέο σύστημα υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρνουμε πλέον καλύτερα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το νέο σύστημα θα καταστεί διαθέσιμο δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας» δήλωσε ο δρ Λίζον.

Ένα παρόμοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων. Το σύστημα εντοπίζει τους πνευμονικούς όζους και ξεχωρίζει τους αβλαβείς από τους επικίνδυνους. Σήμερα οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι κατά πόσο κάποιοι όζοι θα εξελιχθούν σε καρκινικούς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να κάνουν περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η εξέλιξη των όζων.

Το νέο «έξυπνο» σύστημα, όπως έδειξαν οι έως τώρα κλινικές δοκιμές του, μπορεί να γλιτώσει από πολύμηνο άγχος τους ασθενείς που δεν πρόκειται να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς επίσης είναι σε θέση να διαγνώσει τις περιπτώσεις καρκίνου νωρίτερα από τους γιατρούς.

Την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος έχει αναλάβει η νεοσύστατη εταιρεία Optellium, ο επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας δρ Τιμόρ Καντίρ εκτίμησε ότι αν το σύστημα αξιοποιηθεί ευρέως από τα βρετανικά και ευρωπαϊκά νοσοκομεία, θα μπορούσε να πετύχει εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών της τάξης των δέκα δισ. ευρώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

2/12/2025 - 7:31μμ
(Πηγή: SpaceX)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Μικροδορυφόροι ραντάρ made in Greece παρέχουν στοιχεία για την Άμυνα και την Ασφάλεια

30/11/2025 - 6:30μμ
(Φωτ.: Βασιλική Μουσλοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκρυπτογραφήθηκε το ανάγλυφο της Ελλάδας – Νέα χαρτογράφηση ρηγμάτων φωτίζει τον σεισμικό χάρτη της χώρας

29/11/2025 - 1:26μμ
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

28/11/2025 - 11:05πμ
Το δέλτα του ποταμού Έλβα (πηγή: esa.int)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο Copernicus Sentinel-1D – Μόλις 50 ώρες από την εκτόξευσή του

27/11/2025 - 6:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τους «Μίθριους» της Καλαμαριάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

2 ώρες πριν
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Άνετη νίκη του Παναθηναϊκού – Ο Άρης φρέναρε τον Ηρακλή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign