pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μοναδικό κόκκινο λουλουδένιο χαλί της Πρέσπας

4/12/2017 - 3:31μμ
Το μοναδικό κόκκινο λουλουδένιο χαλί της Πρέσπας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα κόκκινο χαλάκι στρώνουν κάθε χρόνο σε περιοχή της Πρέσπας μερικές εκατοντάδες λουλούδια από ένα παρασιτικό είδος που εμφανίζεται αποκλειστικά εκεί, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι το είδος Phelypaea boissieri, που έχει τόσο όμορφα κόκκινα λουλούδια, που παλαιότερα οι κάτοικοι συνήθιζαν να τα κόβουν για να στολίζουν τα σπίτια τους! Η καταγραφή του είδους περιλαμβάνεται στη νέα μελέτη για τη χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους από το 2007 έως το 2016, με στόχο την καταγραφή και την ταυτοποίηση όλων των φυτικών taxa (είδη και υποείδη) της περιοχής, αλλά και την επανεξέταση της ήδη καταγεγραμμένης χλωρίδας.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών από τους καθηγητές Arne Strid, E. Bergmeier, Φ. Σακελλαράκη, Ι. Καζόγλου, Μ. Βραχνάκη και Γιώργο Φωτιάδη.

«Όπως προέκυψε, η χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών αριθμεί πλέον 1.769 taxa, εκ των οποίων 610 δεν είχαν καταγραφεί από τον φυσιογνώστη-βοτανικό, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Παυλίδη, που είχε κάνει την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή το 1985. Μεταξύ αυτών επιβεβαιώνεται η παρουσία στην Ελλάδα του βαλκανικού ενδημικού δασικού Eryngium palmatum και του παρόχθιου νιτρόφιλου Οxybasis rubra, τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στις λίστες των φυτών που απαντώνται στην Ελλάδα, καθώς προηγούμενες καταγραφές τους είχαν θεωρηθεί ή ήταν λανθασμένες» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους ερευνητές, ο Γιώργος Φωτιάδης.


(Φωτ.: Christin K. / gr.pinterest.com)

Το κόκκινο λιβαδάκι
Μοναδική γνωστή περιοχή εμφάνισης του είδους Phelypaea boissieri, στην Ελλάδα, είναι ένα μικρό λιβαδάκι σε περιοχή της Πρέσπας, όπου αριθμούνται κάθε χρόνο 100 με 500 άτομα του είδους, το οποίο εμφανίζεται σε μικρή εξάπλωση και στην πΓΔΜ. Είναι παρασιτικό φυτό και τρέφεται από τις ρίζες άλλων ειδών, ενώ στην Πρέσπα ο ξενιστής είναι μάλλον το είδος Centaurea salonitana.

Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Φωτιάδης, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί ένα από τα «θερμά σημεία» φυτοποικιλότητας της Ελλάδας, ως απόρροια του μεγάλου αριθμού ενδιαιτημάτων που εμφανίζονται σε αυτό. Μάλιστα, εκτός από το Phelypaea boissieri, υπάρχουν και άλλα είδη που η παρουσία τους στην Ελλάδα περιορίζεται μόνο στο πάρκο της Πρέσπας, όπως το είδος Aldrovada vesiculosa, που τρέφεται με μικροοργανισμούς.

«Για την ακρίβεια, το είδος φέρει δύο λοβούς που είναι ανοιχτοί σαν ανοιχτά χείλη. Μόλις ένας μικροοργανισμός εισέλθει μέσα, οι δυο λοβοί κλείνουν και τον εγκλωβίζουν.

Η κίνηση του κλεισίματος των λοβών θεωρείται μια από τις πιο γρήγορες κινήσεις στον κόσμο των φυτών. [Το είδος] εξαπλώνεται στη λίμνη Μικρή Πρέσπα και βρέθηκε μόλις το 2012».

«Είναι ενδεικτικό», τονίζει ο Γ. Φωτιάδης, «ότι στις Πρέσπες απαντάται περίπου το ¼ των ειδών της ελληνικής χλωρίδας –περίπου δηλαδή 1.700 είδη σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή μας–, τη στιγμή που σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν μόλις… 1.500 taxa!».

Η περιοχή πάντως προσφέρεται και για περισσότερη έρευνα καθώς, όπως εκτιμάται στην πρόσφατη καταγραφή, είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των καταγεγραμμένων ειδών στα 2.000 αφού συνεχώς καταγράφονται και νέα είδη!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025. (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Το νέο τοπίο μετά τις ενεργειακές συμφωνίες: Πώς θα τρέξει ο κάθετος διάδρομος, έρχονται τα Route 2 και 3

26 λεπτά πριν
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)

Αχαΐα: 13χρονος μαθητής κατέρρευσε στο σχολείο μετά από χρήση ναρκωτικών

43 λεπτά πριν
Φυτεία κρόκου στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ)

Κρόκος: Ο μοβ χρυσός της Κοζάνης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook e-evros)

Επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο Τέμενος της Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου)

Σύλληψη εκπαιδευτικού στην Πάτρα για διάδοση παιδικής πορνογραφίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Βασίλης Τσενκελίδης)

Νέα συνάντηση Ελλήνων Ποντίων από το Κοκτερέκ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign