pontosnews.gr
Τετάρτη, 31/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η πληθυσμιακή υπεροχή του απόδημου ελληνισμού στα μέσα του 19ου ενθάρρυνε τη Μεγάλη Ιδέα

7/10/2017 - 12:11μμ
Πώς η πληθυσμιακή υπεροχή του απόδημου ελληνισμού στα μέσα του 19ου ενθάρρυνε τη Μεγάλη Ιδέα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν ο Γεώργιος Α΄ ορίστηκε βασιλεύς των Ελλήνων, η έλευσή του συνοδεύτηκε  με την παραχώρηση από τις Μεγάλες Δυνάμεις των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα. Τότε, με τον ενθουσιασμό  της εδαφικής αύξησης της χώρας, οι ελεύθεροι Έλληνες έστρεψαν το βλέμμα τους στα αλύτρωτα εδάφη, της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και  Θράκης, όπου ήκμαζε ο ελληνισμός πνευματικά και οικονομικά, σε μελλοντική ενσωμάτωση τους. Γνώριζαν,  ότι στην Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνεται και μία άλλη πόλη, μεγάλη σε πληθυσμό, ελληνική.

Προσέβλεπαν με πόθο στον ελληνισμό της αρχαιοτάτης Ιωνίας, των νησιών του Αιγαίου, την Κρήτη, χωρίς να λησμονούν και την Κύπρο.

Το 1821 ο πληθυσμός της Ελλάδος (Πελοπόννησος, Στερεά και νησιά Αργοσαρωνικού-έκταση 47.516  τ. χλμ.) ήταν 938.765 κάτοικοι ( εκ των οι 63.615 Τούρκοι. Ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 11.450 το 1828). Το 1853 ο πληθυσμός ξεπέρασε το εκατομμύριο! Ήταν  1.035.527 κάτοικοι (πυκνότητα 21,79 κάτοικοι κατά τ. χλμ.) και το  1861 μετρήθηκαν σε 1.096.810. Η επόμενη απογραφή έγινε το 1870, αφού προηγήθηκε το 1864, η έλευση του νέου βασιλιά Γεωργίου Α΄ και  η παραχώρηση από τους Άγγλους των Ιονίων νήσων και η έκταση της Ελλάδος έφτασε τα  50.211 τ. χλμ. (από 40.716)  με πληθυσμό 1.457.894 κατοίκους.

Εκείνη λοιπόν την περίοδο, οι Έλληνες  είχαν συναίσθηση της ελληνικής δύναμης στην Κιλικία, την  Καππαδοκία, τη Συρία, την Παλαιστίνη και το παλιό Βασίλειο του Πόντου, με υψηλό  και ακμαίο εθνικό φρόνημα. Τεράστια δύναμη του ελληνικού έθνους αποτελούσε  η εκκλησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που με αρωγούς τα τότε ισχυρά  ελληνικά πατριαρχεία της Αλεξανδρείας, των Ιεροσολύμων και της Αντιοχείας αντιμετώπιζε ισότιμα το Βατικανό.


Το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας

Μεγάλη υπερηφάνεια ένοιωθαν οι Έλληνες για την Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Πόλη, την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Αυτά τα μεγάλα και εξαίρετα εκπαιδευτήρια  παρείχαν διπλώματα που θα ζήλευαν  σήμερα διάφορα πανεπιστήμια.

Γνώριζαν ακόμα οι Έλληνες, ότι σε όλη την Ανατολή, μεγάλος πλούτος  βρισκόταν σε ελληνικά χέρια, ενώ οι έμποροι, οι τραπεζίτες  και κυρίως οι ναυτικοί, συναγωνίζονταν εκείνους των άλλων χωρών. Ένοιωθαν επίσης υπερήφανοι για τις εξαιρετικά ανθούσες παροικίες τους στις πόλεις Λονδίνο, Μασσαλία, Τεργέστη, Γένουα, Λιβόρνο, Οδησσό, Βουκουρέστι και Αλεξάνδρεια. Όλα αυτά ενίσχυαν τότε και διόγκωναν τη Μεγάλη Ιδέα.

Για να σχηματίσουμε πληρέστερη αντίληψη και εικόνα,  για τη δύναμη του  ελληνικού στοιχείου στον απόδημο ελληνισμό πριν από την έναρξη του Κριμαϊκού πολέμου, θα ανατρέξουμε  στα στατιστικά στοιχεία  που υπήρχαν ( G.D.P. Russian Turkey or a Greek  empire,  σελ. 40)   και τα ανέφεραν Άγγλοι μελετητές. Η ακρίβεια των αριθμών  μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά σε γενικές γραμμές  συμπίπτουν στις διάφορες διασταυρώσεις:

  • Τούρκοι Κωνσταντινουπόλεως 400.000
  • Έλληνες Κωνσταντινουπόλεως 150.000
  • Τούρκοι Ευρωπαϊκής Τουρκίας και νήσων 2.600.000
  • Έλληνες και των παραλίων της Μικράς Ασίας 4.650.000 
  • Έλληνες ελεύθερης Ελλάδος  1.457.894
  • Σλαβόνοι και Σέρβοι  1.200.000
  • Βούλγαροι 3.000.000
  • Ρουμάνοι ή Δάκες ( κάτοικοι Μολδαβίας και Βλαχίας) 4.000.000
  • Βλάχοι της Πίνδου 600.000
  • Αλβανοί χριστιανοί 1.600.000
  • Αρμένιοι χριστιανοί στην Κων/πολη 250.000

Υπήρχαν επίσης στην Κωνσταντινούπολη 10.000 χριστιανοί μη ορθόδοξοι, και 20.000 Ισραηλίτες.


Η Κωνσταντινούπολη ακτινοβολούσα το 1850

Ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο στατιστικός αυτός πίνακας, διότι κατά τους τότε αναλυτές,  από τα 2.600.000 των Τούρκων,  οι 800.000 ήταν Σλαβόνοι της Βοσνίας, ενώ στην Ήπειρο  ήταν αρνησίθρησκοι Αλβανοί. Οι Βούλγαροι δεν ήταν Σλάβοι, όπως και οι λατινικής προελεύσεως Ρουμάνοι. Η αριστοκρατία της Κωνσταντινουπόλεως  αποτελείτο από Έλληνες, οι Βλάχοι της Πίνδου ήταν Έλληνες νομάδες, ανάμικτοι  με πληθυσμό από την Βαλλαχία και οι κάτοικοι των πόλεων και των χωρίων της Πίνδου  Έλληνες ομιλούντες Ελληνικά. Οι Αλβανοί  δεν είχαν κάτι κοινό με τους Σλάβους. Ομιλούσαν γλώσσα ιλλυρικής καταγωγής, με σλαβική ρίζα στο 1/60 και ελληνική το 1/5.

Συμπερασματικά, ο ελληνικός πληθυσμός  υπερείχε στην ευρωπαϊκή Τουρκία, με δεύτερους τους Ρουμάνους, τρίτους τους Βουλγάρους  και τέταρτους τους Σλάβους.

Έτσι, με αυτήν την  συλλογιστική θα έπρεπε να προστεθούν στον ελληνικό πληθυσμό άλλοι 2.200.000 κάτοικοι.

Η εντυπωσιακή αυτή υπεροχή των Ελλήνων και η ισχυρή τους παρουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναζωπύρωσε, ενθάρρυνε και ενίσχυσε την Μεγάλη Ιδέα, που  σύμφωνα με τον ορισμό του Παύλου Καρολίδη, «είχε την καθολικοτάτην, άμα δε και την απλουστάτην έννοιαν: Ανόρθωσις του πεπτωκότος, πτώσις του καθεστηκώτος», την έννοιαν «της απελευθερώσεως σύμπαντος του Ελληνικού, ανακτήσεως του Βυζαντίου και της Αγίας Σοφίας και αναστηλώσεως του θρόνου των Κωνσταντίνων». Λίγο μετά… γεννήθηκε το Ανατολικό ζήτημα.

Έρευνα: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

10/12/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Νικόλαος ο Αϊβαλιώτης: Η εκκλησιά που χάθηκε, η μνήμη που επιμένει

6/12/2025 - 5:47μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Σάββας, η Μονή της Τραπεζούντας όπου εξορίστηκαν αυτοκράτορες

5/12/2025 - 9:40πμ
Από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών: Σπίτια σε προσφυγικό συνοικισμό γύρω από την Αθήνα. Ένθετο απόσπασμα από χρονογράφημα της εφ. «Βραδυνή» με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1923
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Αφγανιστούπολις»: Όταν η Αθήνα φοβόταν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της γενοκτονίας

3/12/2025 - 10:20πμ
Από τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

52η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Γνωστές, άγνωστες, και λησμονημένες εικόνες που σώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ

17/11/2025 - 10:12πμ
Χαρακτικό από το Yakov Arzanov & David Arzanov, «The experience of writing of the history of the Kingdom of Armenia» (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζαρμάιρ Χαϊγκαζουνί: Ένας Αρμένιος βασιλιάς στον Τρωικό Πόλεμο

16/11/2025 - 8:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com / wokandapix)

Πάτρα: Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι που γρονθοκόπησαν και απείλησαν με σουγιά 15χρονο

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ποδαρικό με μπλόκα θα κάνει το 2026 – Plan B στα σκαριά από την κυβέρνηση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Τα τελευταία δρομολόγια για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς

2 ώρες πριν
Στον κατάλογο των προστίμων υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νύφη, που εδώ την βλέπουμε να χαλαρώνει ανάμεσα στους Μωμόγερους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

Κλήσεις, ρακί και… πρόστιμα 100.000 ευρώ: Οι Μωμόγεροι «αναστάτωσαν» και τη Βέροια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΑΑΔΕ: «Τέλος χρόνου» για τα τέλη κυκλοφορίας – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

3 ώρες πριν
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΕΥΔΑΠ: Το 2026 κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign