pontosnews.gr
Τρίτη, 22/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σμύρνη 1922: Δεν ξεχνάμε

15/09/2017 - 1:30μμ
national geographic

national geographic

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος όπως καθιερώθηκε το 1998 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του δράματος της ρωμιοσύνης.

Μαζί με τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, σηματοδοτεί τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής μετά από τρισχιλιετή παρουσία στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ιστορικό γεγονός αναμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο από εξαίρετους Έλληνες και ξένους ερευνητές και ιστορικούς, μέσα από μαρτυρίες και διπλωματικά αρχεία, και δεν μπορεί να αμφισβητείται για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας ή ιδεοληψίας: 700.000 νεκροί, 300.000 που χάθηκαν στις μαρτυρικές πορείες στα βάθη της Ανατολίας και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες αποτελούν το αποτέλεσμα ενός κτηνώδους σχεδίου ξεριζωμού που όμοιό του η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει. Οι μαρτυρίες για τις μέρες που η Σμύρνη έζησε φλεγόμενη την τουρκική θηριωδία των κεμαλιστών είναι συγκλονιστικές. Και η έλευση των Ελλήνων προσφύγων της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα, καθοριστική για την πρόοδό της.  

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε σε εξέλιξη ένα σχέδιο «συντεταγμένης αποεθνοποίησης» που, όπως είναι φυσικό, έχει στο επίκεντρο την ιστορική μνήμη. Η απόπειρα αντικατάστασης των διαμελισμένων πτωμάτων, των πετσοκομμένων κορμιών, των απελπισμένων πνιγμένων, της φωτιάς, της λεηλασίας, της καταστροφής, του ξεριζωμού στην προκυμαία της Σμύρνης, η απόπειρα διαγραφής κάθε λέξης των χιλιάδων σκληρών μαρτυριών γι’ αυτό που συνέβη στη Μικρασία εκείνες τις μέρες, με μία και μόνη λέξη, το «συνωστισμό» της Μ. Ρεπούση (2008), αποτελεί την πλέον θρασύτατη και απροκάλυπτη προσβολή στην εθνική μας ταυτότητα, στην ίδια την ιστορία. Το προ διετίας άρθρο του τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας Ν. Φίλη με το οποίο αμφισβητούσε ευθέως το γεγονός της Γενοκτονίας, αναμασούσε επιχειρήματα και θέσεις που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι κεμαλιστές και προσέβαλλε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τους ξεριζωμένους Έλληνες της Ανατολής, αποδεικνύει ότι το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Το ζητούμενο βέβαια πάντοτε είναι τι πράττουμε εμείς οι άλλοι απέναντι σε αυτό το σχέδιο, οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούμε την πατρίδα ιδανικό το οποίο αποτελεί συνταγματικό θεμέλιο του έθνους και του κράτους μας.

Παρόλο που βρισκόμαστε σε μια συγκυρία άσχημη, που τον κάθε πολίτη αυτής τη χώρας απασχολεί πώς θα επιβιώσει και πώς θα αντεπεξέλθει στους υπερβολικούς και άδικους φόρους, θα είναι τεράστιο λάθος εάν βάλουμε σε δεύτερη μοίρα ζητήματα ιστορικής μνήμης και εθνικής ταυτότητας. Αυτή τη μνήμη που έγκαιρα ο νομπελίστας ποιητής μας Γ. Σεφέρης είχε προτρέψει να μην απαρνηθούμε, ιδίως «τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου». Γι’ αυτό και η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει να διδάσκεται διεξοδικά στα σχολεία η ιστορία της καταπάτησης των ελληνικών δικαίων στην Ανατολή. Για να μαθαίνουν όλα τα ελληνόπουλα τι συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα στη γη της Μικρασίας, της Θράκης και του Πόντου.  

Όσοι παίρνουν στα χέρια τους τη μεγάλη ευθύνη της εξωτερικής μας πολιτικής, επομένως της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, ας έχουν υπόψη ότι η ιστορία δεν επιτρέπει ελαστική και χαλαρή συνείδηση στα θέματα μνήμης. Και ότι καμία ευημερία και καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει για κανένα έθνος που δεν γνωρίζει και δεν σέβεται την ιστορία του.

Τη Μικρασία λοιπόν, τη Θράκη, τον Πόντο, την Κύπρο και τη Βόρεια Ήπειρο δεν πρέπει να τις ξεχνάμε ποτέ.

Αυτό είναι το ελάχιστο ηθικό μας χρέος απέναντι στους νεκρούς και τους αγέννητους. Όμως δεν πρέπει να τις ξεχνάμε ποτέ και για έναν ακόμη λόγο: Διότι η Ιστορία είναι σαν τη μητέρα φύση: όταν αδικείται, εκδικείται γιατί μένει ανοιχτή πληγή που κάποια στιγμή κακοφορμίζει. Και τότε οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.  

Σάββας Αναστασιάδης
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ, Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλευτές που έχουν ορισθεί από το προεδρείο ετοιμάζονται για την καταμέτρηση των ψήφων στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με το «τραγικό δυστύχημα, που έλαβε χώρα στις 28/02/2023 στην περιοχή Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας» για την ενδεχόμενη τέλεση από τον Καραμανλή Κωνσταντίνο του Αχιλλέως, πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του αδικήματος «της παράβασης καθήκοντος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Κώστας Καραμανλής: Παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση των Τεμπών

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)

Ιταλία: 72χρονος «αναστήθηκε» μισή ώρα αφού είχε διαπιστωθεί ο θάνατός του

41 λεπτά πριν
Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα ξεσπά σε κλάματα μπροστά από το μνημείο που δημιουργήθηκε για την κόρη της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου έπεσε νεκρή (φωτ.: EUROKINISSI/Μάρκος Χουζούρης)

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Ψέματα» τα κενά μνήμης του 40χρονου δολοφόνου

1 ώρα πριν
Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δύσβατο σημείο του Φενεού (φωτ.: facebook/Εποχικοί Πυροσβέστες)

«Πολύ δύσκολη φωτιά» στον Φενεό Κορινθίας – Εκκενώνονται οικισμοί και επιχειρούν 20 αεροσκάφη κι ελικόπτερα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Κοιλάδας-Κίσσας)

Ποντιακή βραδιά στην Κοιλάδα από τον «Ακρίτα»

2 ώρες πριν
Πλήθος κόσμου στη διάρκεια πεζοπορίας σε προηγούμενη επέτειο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Εκδηλώσεις μνήμης για την 7η επέτειο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign