pontosnews.gr
Σάββατο, 10/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γη, γυνή και υνί

9/10/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξετυλίγοντας το κουβάρι ενός συλλογισμού, ξεκινώ με το γνωστό ρητό που λέει: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Πράγματι, η εννοιολογική και ετυμολογική ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας είναι εξόχως διδακτική. Ερεθίζει και κεντρίζει το νου. Κυοφορεί σκέψεις και προκαλεί απορίες. Απαντά σε ερωτήματα και θέτει νέα, ακολουθώντας την αρχή ότι «η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση την αμφιβολία».

Η ρήση του Σωκράτη «Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα» δεν ειπώθηκε τυχαία. Περισσότερο αμφιβάλλει αυτός που γνωρίζει τα περισσότερα.

Η γνωστή λέξη «γηγενής» προέρχεται από το ουσιαστικό γη και τον αόριστο του ρήματος γίγνομαι. Αναφέρεται είτε σε άνθρωπο που γεννήθηκε σε συγκεκριμένο τόπο (γη), τον αυτόχθονα δηλαδή, είτε σε κάτι που το έχει γεννήσει η ίδια η γη. Οι Έλληνες ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν πεπεισμένοι ότι τους γηγενείς προγόνους τους τούς γέννησε η «παμμήτωρ» Γη. Ο Ερεχθέας, για παράδειγμα, γεννήθηκε από την τροφοδότρα γη. Άλλωστε και το ίδιο το όνομα αυτό φανερώνει, καθώς Ερεχθέας είναι ο προερχόμενος από τη γη. Η λέξη χθων σημαίνει τη γη στα αρχαία. 

Ο Πλάτων στον Μενέξενο (6-7) αναφέρει ότι: «τους ανθρώπους τους γέννησε η Γη σαν τους καλύτερους καρπούς της». Ο Ησίοδος αρχίζει τη Θεογονία γράφοντας: «Πρώτα-πρώτα έγινε το χάος. Κι ύστερα έγινε η πλατύστηθη Γη, το αιώνιο στέρεο βάθρο όλων, κι ο Έρως ο ωραιότερος από τους αθάνατους θεούς». Ο Ξενοφάνης –χωρίς βεβαίως να έχει διαβάσει προηγουμένως τη Βίβλο– σημειώνει πως η γέννηση του ανθρώπου έγινε από χώμα και νερό. «Πάντες γαρ γαίης τε και ύδατος εξεγενόμεθα».

Η ελληνική μυθολογία, προτού ερμηνευθεί η Βίβλος, αναφέρει ότι τον μεν άνδρα τον έπλασε ο Προμηθέας, τη δε γυναίκα (Πανδώρα), την έπλασε ο Ήφαιστος.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να δούμε γλωσσικά τη σχέση που συνδέει τη Γαία (Γη) με την ελευσίνια θεά Δήμητρα. «Γα» λεγόταν η γη από τους Δωριείς και τους Αιολείς, και Γη από τους Ίωνες. Η θεά της γης λεγόταν Γα-μήτηρ, Γαία-μήτηρ. Η λέξη «Δα» ήταν ένα πανάρχαιο όνομα για τη Γα, Γαία. Αντικαθιστώντας το Γα με το Δα έχουμε τη λέξη Δα-μήτηρ – ή πιο απλοποιημένα Δήμητρα, που σημαίνει μητέρα γη.

Ο Έλλοπας, από όπου πήρε την ονομασία του ο Έλληνας, από θηρευτής που ήταν έγινε αρότης ή αγρότης. Άρχισε να καλλιεργεί τη γη χρησιμοποιώντας ένα οξύ εργαλείο που είχε προηγουμένως καμφθεί και πάνω του στηριζόταν το υνί (ύνις), που αρχικά λεγόταν γύης. Ο γύης είχε σχήμα «Γ», και άνοιγε στη γη αυλάκια όμοια με αυτά που ανοίγει η βροχή.

Από το γράμμα «Γ», και ιδίως από τη ρηματική του σημασία, επήλθε το «γένος». Αρχίζει δηλαδή η γέννα ως επακόλουθη διαδικασία του ευλογημένου καρπού της γης αλλά και της κοιλίας.

Διότι και η γυνή για να γονιμοποιηθεί υφίσταται ό,τι ακριβώς και η γη με το υνί, δηλαδή το πρώτο της ρήγμα για να γεννηθεί μέσα από αυτό ο άνθρωπος, τον οποίο ως μάνα και γυναίκα τον ανατρέφει, εκπαιδεύει και του μαθαίνει τη γλώσσα (Η. Λ. Τσατσόμοιρος Ιστορία Γενέσεως της Ελληνικής Γλώσσας). Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι στην ποντιακή το υνί λέγεται γύνιν ή υνίν, από το αρχαίο ύνις.

Το θηλυκό της παραπάνω λέξης ως γενικότερη έκφραση της αναγέννησης του ανθρώπινου γένους πήρε το όνομα γυνή. Εξάλλου το «ν» στη λέξη «γυνή» συμβολίζει τη μήτρα (νηδύς), εκεί όπου έχει την αρχή του ο άνθρωπος.

Επομένως η Γη και η γυνή έχουν από τη φύση τους κοινά στοιχεία για καλλιέργεια και καρποφορία. Δίνουν ζωή, έχουν κοινό προορισμό κι αξίζουν τον ανάλογο σεβασμό. Και ενώ μυθολογικά ή ακόμη και θρησκειολογικά ο καλός καρπός του δέντρου ήταν σχεδόν πάντοτε απαγορευμένος ή από δράκο προστατευόμενος, η γυναίκα όχι μόνον συνεχίζει να παραμένει αδικημένη σε πολλά πεδία δράσης, αλλά υπάρχουν και φορές που ξεπέφτει στα μάτια του άνδρα κοινωνικά κι αντί για γυνή αποκαλείται γύναιο, ενώ στην ουσία είναι αυτή που προσφέρει στον άνδρα χαρά και ζωή όπως και η μητέρα Γη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έκθεση Teknofest Aerospace and Technology Fair, στην κατεχόμενη Λευκωσία (φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόσο μακράν;

9/05/2025 - 5:27μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναστάσιμο κοντάκιο (Μέρος Γ’)

6/05/2025 - 10:22πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα στις 4 Φεβρουαρίου τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ευρώπης

4/05/2025 - 3:31μμ
Κουκουλοφόροι βάζουν φωτιά στο προαύλιο της Βουλής μετά τη συγκέντρωση για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Βία και Πολιτική

3/05/2025 - 12:32μμ
Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Walid Jumblatt, μιλά σε έκτακτη συνάντηση που διοργάνωσε η Λιβανέζικη Κοινότητα Δρούζων για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία στη Βηρυτό του Λιβάνου (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία πιάστηκε στα «πράσα»

2/05/2025 - 4:10μμ
Η συγκλονιστική απεικόνιση της Ανάστασης στη Μονή της Χώρας (πηγή: Joseph Kranak / flickr / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναστάσιμο κοντάκιο (Μέρος Β’)

29/04/2025 - 9:35πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος μιλάει πριν από τη συναυλία που διοργανώθηκε πέρυσι στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου, με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία φοβάται τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

27/04/2025 - 5:13μμ
Εικόνα από τη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο (φωτ.: EPA/ Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Η ήττα της Σαμαρκάνδης

26/04/2025 - 9:25πμ
Εικόνα από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, στις 3-4 Απριλίου, στη Σαμαρκάνδη (φωτ.: EPA/ KYRGYZ PRESIDENT PRESS SERVICE / HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Το τραύμα από την ήττα της Σαμαρκάνδης

25/04/2025 - 4:10μμ
«Η Ανάστασις» διά χειρός π. Σταμάτη Σκλήρη, στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καστέλλας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναστάσιμο κοντάκιο (Μέρος Α’)

22/04/2025 - 9:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: freepik)

Με νεφώσεις, βροχές και δροσιά θα κυλήσει το Σάββατο

27 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπ. Παιδείας: Σχέδιο για πλήρως ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Basketball Champions League: Δεν τα κατάφερε η ΑΕΚ, στον τελικό η Μάλαγα

9 ώρες πριν
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ πριν από την εκδήλωση (φωτ.: facebook/Hellenic Lyceum Sydney)

Ομογένεια: Οι ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας έκλεισαν τα 91 και συνεχίζουν! – Γενέθλια μαζί με την Προεδρική Φρουρά

10 ώρες πριν
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

10 ώρες πριν
To λογότυπο REPowerEU επισυνάπτεται στην πρόσοψη του κτηρίου των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν, τον Μάρτιο του 2023 όταν η ΕΕ αντιμετώπιζε τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (φωτ.: ΕΡΑ/Olivier Hoslet)

Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν για την επαναφορά ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign