Την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως σημειώνει, πρόκειται για μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς – ωστόσο μόνο για τον ροταϊό που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα σε βρέφη και μικρά παιδιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό είναι και στο ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και θα πρέπει να έχει γίνει έως την ηλικία των 6 μηνών το αργότερο.
Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό, που κατά κανόνα θα είναι χαμηλός.
Συνήθως τα συμπτώματα στους ενήλικες είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο γιατρό. Ωστόσο, ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για τη θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, και συνίσταται η προστασία του οργανισμού από την αφυδάτωση.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.
Πώς γίνεται η μετάδοση
Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας γίνεται με τους ιούς οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες. Κατά συνέπεια οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:
- να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του,
- να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί),
- να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, και
- να μην συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.
Για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών. Επίσης θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των φαγητών, καθώς και καθαρισμός των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
Ακόμα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, ενώ επιβάλλεται η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού.
















