pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής

Αποστολή του pontosnews.gr Βασίλης Καρυοφυλλίδης

25/07/2016 - 6:18μμ
Το ελληνικό χωριό της Γεωργίας Ιραγκά γιορτάζει 160 χρόνια ζωής (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από 160 χρόνια, ο Χαράλαμπος Σαββίδης έφυγε σε ηλικία 18 ετών με την οικογένειά του, με τους πρώτους διωγμούς των χριστιανών, από το χωριό Πινατάντων της Σάντας. Πήγαν στη Γεωργία. Εκεί μαζί με άλλους έξι Πόντιους συγχωριανούς και τις οικογένειές τους –Αλιχανίδης, Χουνουζίδης, Παπουνίδης, Λαμπριανίδης, Λαζαρίδης, Χατζίδης–, αγόρασαν τη γη της Ιραγκά. Σήμερα, ένας από τους απογόνους του Χάμπου, ο Ερωτόκριτος Σαββίδης ξεσηκώνει συμπατριώτες του για να τους γυρίσει πίσω στο χρόνο. «Γιατί να μη μαζέψω τους συγχωριανούς μου και να τους πάω στο χωριό, στη Σάντα του Πόντου, να τους δείξω από πού έφυγαν οι πρόγονοί μας;». Πάνω σε αυτή τη σκέψη ξεκινά ένα προσκύνημα… Στη Σάντα και έπειτα στην Ιραγκά για τα… γενέθλια που θα γίνουν ανήμερα του Προφήτη Ηλία με το παλαιό στις 2 Αυγούστου.

Ο εμπνευστής του προσκυνήματος μιλά στο pontosnews.gr και αποκαλύπτει όσα θα γίνουν στην επέτειο για τον εορτασμό του χωριού.

Ο Ερωτόκριτος Σαββίδης είχε εκτιμήσει πολύ το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε βοηθήσει ώστε να επισκεφτούν Πόντιοι τη γη των προγόνων του, και με τη λειτουργία στην Παναγία του όρους Μελά, και θέλησε να πραγματοποιήσει το δικό του χρέος, να ενώσει το παρελθόν με το παρόν με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Εδώ και αρκετό καιρό δουλεύει για τη διοργάνωση ενός πολυήμερου ταξιδιού στη γη του Πόντου και της Γεωργίας. Σκοπός του είναι να αποδώσουν οι προσκυνητές τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους του αλλά και να δώσουν πάλι ζωή στο χωριό.


Κάνοντας το χρέος στους προγόνους του

Κάποιοι κάτοικοι έχουν να επισκεφθούν περίπου 25 χρόνια την περιοχή. Ήταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία που ανάγκασε τους περισσότερους να φύγουν. Η σκέψη τους όμως ήταν πάντα στην Ιραγκά.

Αν και οι συνθήκες είναι δύσκολες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, αυτό δεν πτοεί τον ίδιο αλλά και τους 150 προσκυνητές που θα ζωντανέψουν την Ιραγκά. Με σημείο αφετηρίας την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, θα κατευθυνθούν στην Κωνσταντινούπολη και από κει στην Τραπεζούντα. Όλοι μαζί θα επισκεφθούν για πρώτη φορά το χωριό Πινατάντων στη Σάντα και εν συνεχεία θα πάνε στο χωριό της καρδιάς τους.


Ο ναός του προφήτη Ηλία στην ενορία Πινατάντων της Σάντας

Έκπληκτος δηλώνει ο Ερωτόκριτος Σαββίδης από τη δύναμη του facebook, καθώς στην ομάδα που δημιούργησε και ανεβάζει φωτογραφικό-ιστορικό υλικό για το χωριό, τον προσέγγισαν οι απόγονοι του κτήτορα του ναού και του ιερέα και προσφέρθηκαν να συμβάλλουν και αυτοί. Ακόμα, μητροπολίτες και Αρχές τις Γεωργίας, όπως το προξενείο, ήρθαν σε επαφή μαζί του με σκοπό να βοηθήσουν.

«Το χωριό αυτό δεν πρέπει να πάψει να είναι ελληνικό. Έχει ιστορική σημασία για μας διότι εκεί έχουμε θαμμένες τέσσερις γενιές παππούδων», λέει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο οραματιστής Πόντιος, πρόσφυγας πέμπτης γενιάς, που οι πρόγονοί του έφυγαν με τις πρώτες διώξεις, πριν εκδηλωθούν μαζικά οι εκτοπίσεις.


 Η ιστορία του χωριού, κειμήλια, σε ένα σεντούκι

Με τον προπροπάππο του να χτίζει εκκλησίες, ανάμεσα σε αυτές και του Προφήτη Ηλία στην Ιραγκά, ένιωθε το χρέος να προσφέρει κάτι και αυτός. Επισκεύασε την εκκλησία, της «δώρισε» πολυέλαιο και κολυμπήθρα, έδωσε χρήματα για τη συντήρησή της καθώς και του νεκροταφείου, αγόρασε κάδους απορριμμάτων… Άλλοι δύο ένθερμοι πατριώτες του Ερωτόκριτου δώρισαν χαλιά για το ναό, και πινακίδες για τους δρόμους με τα ονόματα χωριών του Πόντου.

Μια προσωπική στιγμή του διοργανωτή: Θα βαφτίσει τους γιους του στο ναό του Προφήτη Ηλία!

\
Ο πολυέλαιος. Το χρέος του Ερωτόκριτου Σαββίδη προς τον ναό

Ο Ερωτόκριτος Σαββίδης αποφάσισε να συνδεθεί άρρηκτα με την Ιραγκά βαπτίζοντας τους γιους του εκεί. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι ενώ οι μπομπονιέρες του μικρού θα θυμίζουν Ιραγκά… Εκεί στο χωριό των προγόνων του θέλει να καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι το 2020 ένα μουσείο. «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν οι μικρότερες γενιές και να ξέρουν ποιοι είναι και από πού είναι, να υπάρχει ιστορική συνείδηση», μας λέει.

Έτσι, ευελπιστεί να συνεχιστεί αυτή η επικοινωνία μεταξύ των απογόνων των κατοίκων του χωριού και η Ιραγκά να είναι σημείο αναφοράς των οικογενειών τους.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Τις φωτογραφίες διέθεσε στο pontosnews.gr ο Ερωτόκριτος Σαββίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παναγιώτης Ιασωνίδης: Φιλολογικό μνημόσυνο με διάλεξη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

11/06/2025 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

59 λεπτά πριν
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / giorgos_pilidis)

Σαρώνει και στο MMA ο Πιλίδης – Νίκησε εύκολα στον πρώτο του αγώνα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» (φωτ. αρχείου: facebook.com/SyllogosPontionEvosmou)

Ο πολιτισμός του Πόντου στις διήμερες εκδηλώσεις της «Παναγίας Κρεμαστής» Ευόσμου

2 ώρες πριν

Εκδόσεις Κυριακίδη: Παρουσιάζονται τα βιβλία του Θεόφιλου Πουταχίδη με κοντάκια του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign