pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο κρατήρας της μάχης για πρώτη φορά σε προθήκη, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του

25/07/2016 - 5:09μμ
Ο κρατήρας της μάχης για πρώτη φορά σε προθήκη, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέχρι σήμερα εκείνοι που τον είχαν αντικρίσει ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Μερικοί συντηρητές, και φυσικά οι αρχαιολόγοι που τον έφεραν στο φως. Πλέον όμως, και μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ο αργυρός κρατήρας της μάχης, ένα εντυπωσιακό αγγείο με πολεμικές παραστάσεις που ανακάλυψαν στις Μυκήνες πριν από περίπου 140 χρόνια ο Ερρίκος και η Σοφία Σλήμαν, θα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το αργυρός κρατήρας μάχης το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε από το εργαστήριο συντήρησης μετάλλων στην Αίθουσα Βωμού.

Τοποθετήθηκε μέσα σε ειδική προθήκη, με κατάλληλα φώτα να το «λούζουν» και χρήσιμο εποπτικό υλικό να το συνοδεύει. Δίπλα του μπήκε ένα χρυσό κύπελλο, ένα από τα πολλά που εντοπίστηκαν μαζί του.


Αρχαιολόγος παρατηρεί το σπάνιο εύρημα από τις Μυκήνες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο κρατήρας της μάχης εκτίθεται στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», που περιλαμβάνει έργα τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει ξαναδεί το κοινό. Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα ευρήματα των Μυκηνών, και σήμερα, μετά την ανασύσταση του αγγείου από τα θραύσματα του, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ήταν κτέρισμα σε τάφο 18χρονου Μυκηναίου πρίγκηπα.

Η ιστορία που συνοδεύει το μοναδικό αυτό αγγείο, που προέρχεται από τις «πολύχρυσες Μυκήνες», είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερη.

Το Νοέμβριο του 1876, και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Ερρίκος και η Σοφία Σλήμαν ανέσκαπταν τους πέντε πρώτους βασιλικούς τάφους του περίφημου ταφικού κύκλου Α των Μυκηνών. Εκεί εντόπισαν για πρώτη φορά αντικείμενα και ταφικές μεθόδους απολύτως άγνωστα έως τότε στην αρχαιολογική έρευνα.


Ο Αριστείδης Μπαλτάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο τάφος IV που ήρθε στο φως διέθετε στο μέσο του την ταφή ενός πρίγκηπα μόλις 18 ετών, στον οποίον είχαν χαριστεί τα περισσότερα και τα πιο πολύτιμα κτερίσματα όλης της Μυκηναϊκής περιόδου (1600-1075 π.Χ). Μακρά ξίφη, χρυσελεφάντινα μικροτεχνήματα, καθώς και ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα.

Τότε ο Ερρίκος Σλήμαν είχε παρατηρήσει, μεταξύ άλλων, και ορισμένα αργυρά ελάσματα σε κακή κατάσταση. Τα ελάσματα ήρθαν στην Αθήνα όμως ουδείς τους έδωσε σημασία. Έτσι κατέληξαν στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τη δεκαετία του 1960 ο διευθυντής του μουσείου Χρήστος Καρούζος εμπιστεύθηκε την αρχαιολόγο Αγνή Ξενάκη-Σακελλαρίου να μελετήσει τα ελάσματα· με τη βοήθεια των συντηρητών εκείνη κατόρθωσε να συνθέσει τον κατακερματισμένο αυτό κρατήρα του πολέμου και να του δώσει ζωή.


Η συντηρήτρια Μαρία Κοντάκη μεταφέρει τον αργυρό κρατήρα της μάχης στην προθήκη του
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το 1974 η αρχαιολόγος έκανε γνωστή την αποκατάσταση του αγγείου σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό, ωστόσο το αγγείο λόγω της κακής κατάστασής του δεν εκτέθηκε ποτέ.

Ο κρατήρας θα συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αφήγηση της άγνωστης ιστορίας ενός νέου μέλους της πολεμικής ελίτ, ενός πρίγκιπα της πρώτης δυναστείας του Μυκηναϊκού κόσμου.

Τι δείχνουν όμως οι παραστάσεις του κρατήρα, όπως προέκυψαν από την ανασύσταση των θραυσμάτων του; Η μεγάλη ανάγλυφη ζώνη στο κύριο σώμα παρουσιάζει δύο ομάδες αντιμέτωπων πολεμιστών, που τους διακρίνει το διαφορετικό είδος των ασπίδων τους. Τέσσερις πολεμιστές με οκτώσχημες ασπίδες από τη μια μεριά, εναντίον τεσσάρων με πυργοειδείς ασπίδες από την άλλη, και ένας μαχητής που έχει πέσει ηρωικά στο έδαφος, ανάμεσα στους αντιμαχόμενους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ελληνική αποστολή επί σκηνής στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2026 (φωτ.: Corinne_Cumming/ebu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Όλοι λένε «Ferto» Ακύλα! Το κρυφό χαρτί πριν από τον τελικό, το ευρηματικό τρικ με την ποντιακή λύρα και οι αντίπαλοι

16/05/2026 - 4:34μμ
Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

15/05/2026 - 1:52πμ
Η ποιμαντική ράβδος του Αγ. Σάββα από τη μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σερβία: Επτά εμβληματικά αντικείμενα από τη Μονή Χιλανδαρίου στην έκθεση για τα 850 χρόνια του Αγίου Σάββα του Διαφωτιστή

14/05/2026 - 6:20μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Adriatique στην Αθήνα

14/05/2026 - 3:48μμ
Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

14/05/2026 - 1:57μμ
Από την ισπανική σειρά «La cansion»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Η νίκη-σκάνδαλο της Ισπανίας το 1968, που έγινε ντοκιμαντέρ και σειρά

13/05/2026 - 9:48μμ
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

13/05/2026 - 12:34πμ
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

12/05/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: eurovisionert/instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Θετικές εντυπώσεις για τον Akyla στην τελική πρόβα – Απόψε η μάχη του πρώτου ημιτελικού

12/05/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π.Γ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διδυμότειχο: Ένα δέντρο στην κορυφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

11/05/2026 - 5:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: Έναν βαθμό πιο κοντά στην παραμονή ο Αστέρας – Αποχαιρέτισε η ΑΕΛ

56 λεπτά πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης και φωτογραφία της ποντιακής λύρας από τον Νίκο Ορφανίδη

Από την ψυχή του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης: Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Ποντιακής Λύρας στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

2 ώρες πριν
Πορεία προς το προς το Μνημείο Γενοκτονίας στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 (φωτ.: alpha-news.gr)

Δράμα: Με λύρα, κεριά και σέρρα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη δεύτερη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, Σάββατο 16  Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γεραπετρίτης από το Συνέδριο ΝΔ: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign