pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Είκοσι χρόνια από την κρίση στα Ίμια που εξακολουθούν να είναι «γκρίζα»

31/01/2016 - 9:35πμ
Είκοσι χρόνια από την κρίση στα Ίμια που εξακολουθούν να είναι «γκρίζα»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τέτοια μέρα, πριν από είκοσι χρόνια (31-1-1996), η Ελλάδα υπέστη μία εθνική ταπείνωση, που για κάποιους ήταν άτυχη στιγμή και για άλλους προδοσία, γιατί παραδοθήκαμε αμαχητί με απώλεια δύο μικρών νησιών. Στην αρχή της κρίσης των Ιμίων (27-1-1996), πήγε ένα τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο, με δημοσιογράφους σε ρόλο προβοκάτορα, οι οποίοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από το αφύλακτο ελληνικό νησί, που είχε υψώσει την προηγουμένη ημέρα ο δήμαρχος Καλύμνου και έβαλαν στη θέση της την τουρκική.

Με το εγχείρημα τους οι δημοσιογράφοι –που το πρόβαλαν μάλιστα στην τουρκική τηλεόραση– πυροδότησαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, με την αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών. Την επομένη, περιπολικό του Ελληνικού Ναυτικού αποβίβασε βατραχανθρώπους στη ανατολική νησίδα, οι οποίοι αφαίρεσαν την τουρκική σημαία, ενώ οι Τούρκοι τη νύχτα αποβίβασαν δικούς τους στη δυτική νησίδα.


Τούρκοι δημοσιογράφοι κατεβάζουν την ελληνική σημαία από τα Ίμια. 

Από το σημείο αυτό αρχίζουν να σκληραίνουν τη στάση τους οι δυο πλευρές, ενισχύοντας τις ναυτικές τους δυνάμεις κοντά στις βραχονησίδες. Εκείνο το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου, ο υπουργός τoν Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος βρισκόταν στην τηλεόραση του Mega μετέχοντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω». Και θυμάμαι τον Πάγκαλο να λέει: η ελληνική κυβέρνηση ασκεί δυναμικά την εξωτερική πολιτική για πρώτη φορά, χωρίς να δέχεται έξωθεν πιέσεις. Αλλά πριν αλέκτωρ λαλείσαι… Εκεί, στα μεσάνυχτα, καλείται επειγόντως στο τηλέφωνο και στο τέλος συνάδελφοι μου τον άκουσαν να λέει «αν είναι τόσο πολύ επείγον έρχομαι».

Έφυγε. Τότε μάθαμε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Αιγαίο. Ότι υπάρχει εμπλοκή με τους Τούρκους. Από τη στιγμή εκείνη παρακολουθούσαμε τα γεγονότα ως το πρωί και μάλιστα με μεγάλη αγωνία. Μου έκανε εντύπωση, πως αντί η πολιτική ηγεσία να πάει στο Πεντάγωνο κι εκεί να συντονίσουν τις ενέργειες τους, όλα γίνονταν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Από το Πεντάγωνο μαθαίναμε ότι τα πολεμικά σκάφη που περιπολούν, βάζουν στο στόχαστρό τους τα τουρκικά και αναμένουν με αίσθημα ευθύνης να πράξουν το καθήκον τους.

Ο ναύαρχος Λυμπέρης ενημερώνει σχετικώς την κυβέρνηση, ο Σημίτης όμως και ο Πάγκαλος, ενεργώντας κατευναστικά, διατάζουν να θέσουν τα όπλα πάρα πόδα, ενώ ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ντενίς Μπαϋκάλ δήλωσε τότε, ότι οι Τούρκοι κομάντος «πήγαν να υπερασπίσουν τη σημαία μας» και θα παραμείνουν εκεί «μέχρι να αποκατασταθεί το στάτους κβο…».

Στην Αθήνα, Σημίτης και Πάγκαλος, άνοιξαν γραμμή επικοινωνίας με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Χόλμπρουκ, που κάποια στιγμή τους… διέταζε με τη φράση: «No ships, no troops, no flags» στα Ίμια (σ.σ. «Όχι πλοία, όχι στρατιωτικές δυνάμεις, όχι σημαίες» στο νησί). Μετέφεραν τη διαταγή αυτή στον Λυμπέρη και το ΓΕΝ διέταξε να αποχωρήσουν αμέσως οι βατραχάνθρωποι μαζί με τη σημαία από την ανατολική βραχονησίδα! Νωρίτερα, με εντολή του ΓΕΝ στις 4:15 το πρωί της 31-1-1996 απονηώνεται, από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», ελικόπτερο για να ελέγξει με προβολείς την ύπαρξη Τούρκων κομάντος στα δυτικά ΄Ιμια.

Ιδού οι δραματικοί διάλογοι ανάμεσα στη φρεγάτα και το ελικόπτερο, όπως τους παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς στο Mega στην εκπομπή του «Φάκελοι»:
04:18(φρεγάτα Ναυαρίνο): Ελικόπτερο απονηώθηκε για δυτική ΄Ιμια.
04:26(Ελικόπτερο): Ελικόπτερο στον αέρα, προσεγγίζουμε νησί. Βρισκόμαστε σε ύψος 300 πόδια… Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε δυτική ΄Ιμια, λόγω σκότους και βροχής…
04:36 Ν: Αναφορά ελικοπτέρου: δεν έχει ορατότητα…
04:43 Ε: Δεν βλέπουμε τίποτα… Κατεβαίνουμε χαμηλότερα… Ενημερώστε τα πλησίον ευρισκόμενα πλοία να έχουν τεταμένη την προσοχή τους.
04:44 ΓΕΝ: Σε τι ύψος γίνεται η έρευνα;
04:46 Ν: Στα 150 πόδια.
04:50 Ε: Εντοπίσαμε μαύρη Ζόντιακ με άσπρη μηχανή, στη δυτική πλευρά του νησιού. Θα κάνουμε νέα διέλευση…
04:52 Ν: Η πυραυλάκατος « Αντωνίου» εντόπισε μαύρη Ζόντιακ, άτομα και κόκκινη σημαία στο νησί…
04:56 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να συνεχίσει για περισσότερα στοιχεία.
04:59 Ε: master caution, master caution, δεν ξέρω τι βλάβη έχω… Ανάψτε τα φώτα στη φρεγάτα για διευκόλυνση…
05:01 Ν: Έχει ήδη εκτελεσθεί.
05:02 Ε: Emergency, emergency!
05:03: Ν: ΄Έχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο…
06:02 Ν: ΄Εχω βρεί κομμάτια από το ελικόπτερο και μικρά και μεγάλα… συνεχίζω έρευνα για έλεγχο του πληρώματος…
06:23 Ν: Εκτελώ περισυλλογή κομματιών ελικοπτέρου… Αρνητικά αποτελέσματα για το προσωπικό του…

Το ελικόπτερο πέφτει και τα τρία μέλη του πληρώματος, οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης (35 ετών) και Παναγιώτης Βλαχάκος (32 ετών) και ο αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός (30 ετών), θυσιάζονται στο βωμό του καθήκοντος. Πληρώνουν με τη ζωή τους το χρέος προς την πατρίδα.


Το μνημείο που έχει στηθεί για τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού

Μετά, ακούμε τον τότε υπουργό Αμύνης Αρσένη να αποδίδει τον θάνατο των τριών αξιωματικών σε… βέρτικο! Προκαλεί οργή και αγανάκτηση η δήλωση που το αποδίδει σε… ατύχημα! Και όμως, το ελικόπτερο είχε βληθεί, όπως απεδείχθη αργότερα! Ο πατέρας του υποπλοιάρχου Βλαχάκου έφυγε με τον καημό, γιατί δεν λένε την αλήθεια, «τα φάγανε τα παιδιά… Τι θέλουν να καλύψουν;», αναρωτιόταν με πόνο. Τη μοιραία εκείνη νύχτα της κρίσης των Ιμίων, που κάποιοι δοκίμαζαν την αντοχή των Ελλήνων και την αποφασιστικότητά τους και κάποιοι ημέτεροι δείλιαζαν, οι τρεις ήρωες έδωσαν την απάντηση με την αντρειοσύνη και την λεβεντιά τους. Με τη θυσία τους ξέπλυναν την ντροπή!

Λίγες ώρες αργότερα στη Βουλή ο Σημίτης ενημερώνει το σώμα ψευδέστατα: «η βραχονησίδα Ίμια είναι και θα παραμείνει ελληνική…» και ξεδιάντροπα: «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία της και τη βοήθεια της…». Αλλά, αν μας πουν, πού είναι η σημαία; Υπάρχει η κυνική δήλωση Πάγκαλου για να σκεπάσουν τη βρωμιά τους: «Θα πούμε ότι την πήρε ο αέρας». Ο Σημίτης ευχαρίστησε θερμά την αμερικανική κυβέρνηση γιατί τον έβγαλε από αδιέξοδο. Ο Πάγκαλος εκείνο το βράδυ μίλησε εννέα φορές τηλεφωνικά με τον Χόλμπρουκ, που είχε ανοικτή γραμμή με τον Μπαϋκάλ.

Και θα μάθουμε από τους Τούρκους, πολλά χρόνια μετά, ότι οι Σημίτης και Πάγκαλος πρότειναν μετά την εκτόνωση της κρίσεως, η Ελλάδα –κατά μήκος των τουρκικών ακτών– να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νήσων, ως αντάλλαγμα για μια υποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Αιγαίο. Αλήθεια, υποχώρησαν οι Τούρκοι; Βόλτες ανοικτά των αττικών ακτών κάνουν οι φρεγάτες τους. Όλο αυτό το σκηνικό, τους άνοιξε την όρεξη να ομιλούν περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο…

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεύσεις που ταξιδεύουν στον χρόνο: Η ποντιακή κουζίνα συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία

16/07/2026 - 1:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

10 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Σεισμός 5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία

36 λεπτά πριν
Η σημαία του Πυροσβεστικού Σώματος και στο βάθος ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πυροσβεστική: «Εξαιρετικά επικίνδυνες» οι επόμενες ημέρες – Συναγερμός για πυρκαγιές

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες στα ορεινά πριν από τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

9 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign