pontosnews.gr
Κυριακή, 27/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το παιχνίδι στη Συρία βαίνει προς το τέλος του;

24/01/2016 - 3:58μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουμε γράψει και άλλες φορές, από αυτήν εδώ τη στήλη, ότι το 2016 αν δεν είναι έτος λύσης, θα είναι η χρονιά που δρομολογηθεί η λύση στη Συρία. Όσο και να φαίνεται παράξενο, στις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και Ρωσίας, για την επίλυση και τον τερματισμό της κρίσης, ο παράγοντας που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία, είναι η Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε την Πέμπτη –στο Παρίσι όπου βρέθηκε ακριβώς για να συμμετέχει σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστραλίας και Ολλανδίας, με θέμα την επίλυση της κρίσης στη Συρία– δήλωσε ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι υπουργοί Άμυνας 26 χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα συναντηθούν στο Παρίσι.

Στόχος είναι καλύτερος συντονισμός και ο τελικός σχεδιασμός για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ι.Κ. από τα εδάφη που κατέχουν στη Συρία και το Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με κύριο θέμα το αν θα συμμετέχουν ή όχι οι Κούρδοι της Συρίας και συγκεκριμένα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) ανάμεσα στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στη Γενεύη.

Ακριβώς επειδή η συμμετοχή των Κούρδων θα αποτελέσει την υψηλοτέρου επίπεδου διεθνή νομιμοποίησή τους, νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο και την τεράστια έκταση που κατέχουν στο λεγόμενο «κουρδικό διάδρομο», κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει εξαντλήσει τις πολιτικές και διπλωματικές της δυνατότητες, για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία στηρίζει σθεναρά η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το Λονδίνο, ζητώντας τη βοήθεια της αγγλικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Βοήθεια που κατά πάσα πιθανότητα εξασφάλισε ήδη από τη Γαλλία, άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ασκεί πιέσεις στη Ρωσία να υπαναχωρήσει στο θέμα, επικαλούμενη αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο εκ των ηγετών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος Τζεμίλ Μπαγίκ, μιλώντας πριν από μια εβδομάδα στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Stêrk TV, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που θα γίνουν στη Γενεύη, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην περίπτωση που δεν συμμετέχουν οι Κούρδοι.

Μάλιστα ανέφερε ότι αν ο στόχος όλων είναι να παραμείνει ενωμένη και δημοκρατική η Συρία, τότε στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Κούρδοι.

Επίσης, ο Μπαγίκ κάλεσε τους Κούρδους του Νότιου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), να διώξουν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στη Μοσούλη, γιατί αν δεν το κάνουν, οι Τούρκοι θα παραμείνουν εκεί για πάντα, πετυχαίνοντας τη μόνιμη διάσπαση των Κούρδων. Τέλος, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) Σαλίχ Μουσλίμ, δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι συνομιλίες χωρίς τους Κούρδους δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή πλευρά του θέματος, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση από τους Κούρδους και από συνεργαζόμενες δυνάμεις Σύρων, από τη μια πλευρά της πόλης Τζαραμπλούζ, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, και από την άλλη πλευρά της πόλης και της περιοχής Αζάζ, με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.

Αν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες αυτές και απελευθερωθούν οι προαναφερθείσες πόλεις, τότε θα έχει αποκοπεί η επικοινωνία της Τουρκίας με το Χαλέπι, ενώ οι Κούρδοι από την πλευρά τους θα έχουν ενώσει τα καντόνια Κομπάνι-Αφρίν, φθάνοντας ένα βήμα πριν τη θάλασσα.

Κατά την εκτίμησή μας, ΗΠΑ και Ρωσία κατατείνουν να αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη, και στο θέμα της συμμετοχής των Κούρδων στις συνομιλίες της Γενεύης και στο θέμα της απελευθέρωσης Τζαραμπλούζ-Αζάζ. Κάτι που κορυφώνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία θα προσπαθήσει να κάνει το παν για να αλλάξει το ρου των εξελίξεων, οδηγώντας έτσι τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Σημείωση: Ενώ είχε γραφτεί το άρθρο, πληροφορηθήκαμε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Μιστούρα, κάλεσε τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας, στην Τρίτη Συνάντηση της Γενεύης. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στην εν λόγω συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, 25 Δεκεμβρίου 2016. Τελικώς η συνάντηση αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου, με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας αλλά και της Σ. Αραβίας, η οποία επίσης απειλεί με μποϋκοτάζ τη συνάντηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Θεόδωρος Νικολάου)

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Ελλάδα – Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θρίλερ με νεκρό κοριτσάκι στο Παλαιό Φάληρο – Φορούσε μαγιό

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Επιμένει και σήμερα ο καύσωνας

1 ώρα πριν
Ταξί στο κέντρο της Αθήνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αθήνα: Ταξί χωρίς άδεια χρέωσε 310 ευρώ για τη διαδρομή Αεροδρόμιο-Σύνταγμα

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Χρυσό μετάλλιο ο Τεντόγλου και η Τζένγκο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Στο ψηλότερο σκαλί Σπανουδάκη και Αναστασάκης

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign