Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει την εκταμίευση των χρημάτων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να περιμένει τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα «καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μάλιστα, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομο για την Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα.
Αυτό που αναμένεται είναι μια σύντομη ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του πλαισίου της πρώτης αξιολόγησης και αυτό είναι «μεγάλη πρόκληση».
















