pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το όνειρο του Γιάννη Λαζαρίδη για ένα Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

22/11/2015 - 12:11μμ
Το όνειρο του Γιάννη Λαζαρίδη για ένα Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το όνειρο της ζωής του, τη δημιουργία ενός μουσείου για τον ποντιακό ελληνισμό στην προσφυγομάνα δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελεί το επίκεντρο για όλους τους Ποντίους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, «ξετύλιξε» στο pontos-news.gr ο Πόντιος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής στα ποντιακά, Γιάννης Λαζαρίδης.

Πρόκειται για ένα όνειρο που γεννήθηκε όταν ήταν ακόμα παιδί ο Γιάννης Λαζαρίδης, και που το… παλεύει τα τελευταία 12 χρόνια.

Αν και από τον Φεβρουάριο του 2003 (οπότε έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο Πολίχνης) μέχρι σήμερα άκουσε πολλά «παχιά» λόγια και γνώρισε απογοητεύσεις, ο Γ. Λαζαρίδης συνεχίζει τον αγώνα του απτόητος. Πιστεύει ότι οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει για τη δημιουργία του μουσείου στους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Κι αυτό γιατί βρήκε ισχυρούς συμμάχους στην ποντιακή ομογένεια του Τορόντο στον Καναδά, η οποία φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια δημιουργίας του μουσείου.

Τη συνδρομή της ομογένειας την θεωρεί πολύ σημαντική, αφού πιστεύει ότι από αυτήν μπορεί να βρεθεί μέχρι και το 50% των χρημάτων που θα απαιτηθούν. Όχι μόνον από τη βόρεια Αμερική, αλλά και από όπου υπάρχουν Πόντιοι.

«Τον Ιούνιο μίλησα για την Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στο Τορόντο, καλεσμένος από τον πρόεδρο του τοπικού ποντιακού συλλόγου, Χρήστο Κοτσαμποϊκίδη, κι εκεί έθεσα και το θέμα δημιουργίας του μουσείου. Οι Πόντιοι ομογενείς ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και μου είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν. Μάλιστα, μου τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και έρανο να κάνουν.


Ο Γ. Λαζαρίδης στην Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο

»Οι ομογενείς του εξωτερικού είναι πολλαπλάσιες φορές Έλληνες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις μικρά παιδάκια, Έλληνες τρίτης γενιάς, να στέκονται με καμάρι φορώντας ποντιακές φορεσιές. Μετά την ομιλία μου δύο Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι στο Τορόντο, ο Τζιμ Καρύγιαννης και η Μαίρη Φραγκεδάκη, απέσπασαν από τον δήμαρχο της περιοχής την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού», τονίζει στο pontos-news.gr ο Γ. Λαζαρίδης. 


Το… νέο αίμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο (από τη σελίδα του συλλόγου στο facebook)

«Εκείνες τις μέρες περιμέναμε στο Τορόντο και τον Ιβάν Σαββίδη για να του θέσουμε το θέμα, όμως οι πολιτικές εξελίξεις έφεραν αλλαγές στο πρόγραμμά του και βρέθηκε στη Μόσχα με τον Αλέξη Τσίπρα», προσθέτει.

Ο Γιάννης Λαζαρίδης θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Πόντιο δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά του. 

«Στο pontos-news.gr πριν από λίγο καιρό ο κ. Δεμουρτζίδης είχε πει ότι θέλει να κάνει το Δήμο Παύλου Μελά επίκεντρο του ποντιακού ελληνισμού στη χώρα. Αν θέλει, μπορεί να βοηθήσει στην ίδρυση του μουσείου στο πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά”. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη γι’ αυτό, η οποία κατατέθηκε και στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες είπαν ότι με 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να γίνει το μουσείο σε μια έκταση περίπου 2-2,5 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, δηλαδή σε τρία υπάρχοντα κτήρια και στον περίβολό τους», εξηγεί, τονίζοντας ότι αν ο δήμαρχος συναινέσει στην παραχώρηση του χώρου, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.


Οι χώροι του στρατοπέδου

Πολυχώρος για έρευνα της ιστορίας και της λαογραφίας
Ένας πολυχώρος, κέντρο μελέτης και έρευνας της ιστορίας και της λαογραφίας του ποντιακού ελληνισμού, θα είναι το μουσείο που οραματίζεται. Πιστεύει μάλιστα ότι θα αποτελέσει και κέντρο προώθησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Συμπληρωματικά, οι πολλοί αυτοχρηματοδοτούμενοι φορείς που θα το αποτελούν θα δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας. Ο Γιάννης Λαζαρίδης σκέφτεται εργαστήρι εκμάθησης ποντιακών οργάνων, εκμάθησης, προώθησης και διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου, εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας, κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών αλλά και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και θεατρικό εργαστήρι Πόντου. Ακόμα, γραφείο ταξιδίων για οργάνωση εκδρομών στον Πόντο, ξενώνες, φεστιβαλικές εκδηλώσεις, στούντιο καταγραφής, ηχογράφησης και ψηφιοποίησης παραδοσιακής μουσικής, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό.


Μερικά από τα μελλοντικά εκθέματα – Μέχρι στιγμής στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Αθήνα και στην Καστοριά

Το κέντρο μπορεί να δημιουργηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ) και να λειτουργεί με έσοδα από εισιτήρια συναυλιών, εκδηλώσεων και πολιτιστικών δρώμενων, ευρωπαϊκά προγράμματα, χορηγίες κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα εκθέματα του μουσείου, ο Γ. Λαζαρίδης υποστηρίζει ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500-3.000 είδη από τον Πόντο (βιβλία, χάρτες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, νομίσματα, οικιακά σκεύη, όπλα, μαχαίρια, μουσικά όργανα κ.ά.) και είναι εφικτό να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερα.

Δηλώνει ότι έχει πάρει την υπόσχεση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, κόρης του λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, να παραδώσει όλο το αρχείο του πατέρα της στο μουσείο ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, ο σύζυγος της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης, θα παραδώσει έναν τεράστιο αριθμό φορεσιών που έχει συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα με ίδιους πόρους και προσωπικό κόπο.

Ευλογία το ότι είμαι Πόντιος
Ευλογία θεωρεί την κατά 100% ποντιακή καταγωγή του ο Γιάννης Λαζαρίδης. Ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό Φερσί στην περιοχή της Ματσούκας και η μητέρα του από το χωριό Τσολάρ της Αμισού. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1968 στο αμιγώς ποντιακό χωριό Αγία Κυριακή Καστοριάς, σε ένα σπίτι όπου μιλούσαν μόνο ποντιακά.

«Θυμάμαι στο σπίτι το δουρβάν’, το ξυλάγγ’, το παρχάτσ’ και τα άλλα οικιακά σκεύη που έφεραν από τον Πόντο οι παππούδες μου. Παιδί ήμουν ακόμα, όταν μου ήρθε η ιδέα να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα υλικά σε ένα μουσείο στο χωριό. Το 1983 και ενώ η οικογένειά μου είχε μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, είχα πει την ιδέα μου σε ένα δάσκαλό μου και μου απάντησε “αγόρι μου, πολλά όνειρα κάνεις”. Ωστόσο, εγώ δεν το έβγαλα ποτέ από το μυαλό μου. Σε όλη μου τη ζωή με τρώει η ιδέα της λειτουργίας του μουσείου και δεν πρόκειται να παρατήσω την προσπάθεια», λέει ο Γ. Λαζαρίδης.

«Ένα τέτοιο μουσείο μπορεί να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς των Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

11/09/2026 - 10:08πμ
Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ και το εξώφυλλο του βιβλίου της (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία, άρνηση και δημοκρατία: Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

7/08/2026 - 11:55πμ
Ο Ζαν-Λουί Ανφ μπροστά από το μνημείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Έτερμπεεκ, και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ασσυρίων (πηγή: Les Engagés)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Είναι αδικία, στην Ευρώπη να παραμένει άγνωστη η ιστορία των Ποντίων Ελλήνων» – Ένας δήμος των Βρυξελλών δείχνει το δρόμο

2/07/2026 - 8:19μμ
Σέρρα από το χορευτικό σύνολο της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: «Ρωμιοσύνη»)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άγις Τουρσίδης: «Αν είσαι Έλληνας, η Σέρρα είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει»

1/07/2026 - 5:52μμ
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

30/06/2026 - 10:11μμ
Η Στέλλα Παπουλίδου, μια πολυπράγμων φιλόλογος (φωτ.: Αρχείο Σ. Παπουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Στέλλα Παπουλίδου μεταφέρει τα ποντιακά τραγούδια στη νοηματική: «Οι πατρίδες δεν είναι αλησμόνητες – είναι μέσα μας»

19/06/2026 - 3:56μμ
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος εξηγεί γιατί η συζήτηση δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή

25/05/2026 - 2:00μμ
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Άγιον Όρος (πηγή: αρχείο Αλκιβιάδη Στεφανή)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλκιβιάδης Στεφανής: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τι είναι γενοκτονία – Ο Πόντος είναι το παράδειγμα

17/05/2026 - 6:59μμ
Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

24/04/2026 - 9:30μμ
Η αυθεντική φωτογραφία της Βίλας Καπαγιαννίδη κοσμεί την είσοδο του σπιτιού του Θέμη Καπαγιαννίδη και της Ρίκης Τριανταφυλλίδου (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θέμης Καπαγιαννίδης: «Η Βίλα Καπαγιαννίδη ήταν το σπίτι της οικογένειάς μας στην Τραπεζούντα»

5/04/2026 - 8:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Λυκόβρυση: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στη γέφυρα – Διακοπή κυκλοφορίας

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Σάρωσαν τα ελληνικά κουπιά με 17 μετάλλια

46 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση μνήμης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας)

Αγρίνιο: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη» λέει ο προσφυγικός Άγιος Κωνσταντίνος

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά. Δουβλίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

2 ώρες πριν
Κόσμος συρρέει στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.; EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιώργος Μαζωνάκης: Ουρές στην Αγία Τριάδα Νίκαιας για το τελευταίο αντίο

2 ώρες πριν
Πομπή προς την Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, στη μνήμη των Μικρασιατών της Καταστροφής. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή των προσφύγων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV