Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, στο τέλος του 2014 το σύνολο του ενεργητικού της οικονομίας που ανήκει σε ξένες εταιρείες ανήλθε σε περίπου 4,553 δισ. ευρώ.
Η Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι το 26% των μετοχών
(που αντιστοιχούν σε περίπου
1,1 δισ. ευρώ), ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες.
Πέρα από τη μεγαλύτερη σωρευτική επένδυση στην αλβανική οικονομία, η Ελλάδα παραμένει και ο μεγαλύτερος επενδυτής στη γείτονα χώρα.
Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 869 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 121 εκατομμύρια, ή το 14%, ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες – «ένας δείκτης που απεικονίζει την τεράστια επίδραση της Ελλάδας στην οικονομία της Αλβανίας», όπως αναφέρουν οικονομολόγοι.
Δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία είναι ο Καναδάς και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία.
Ο τομέας με τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απορρόφησε το 27% του συνολικού κεφαλαίου που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας με 17% και στην τρίτη θέση έρχεται η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, η οποία λαμβάνει το 15% των ξένων επενδύσεων.