pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ψέματα τελείωσαν

4/07/2015 - 10:55πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα ψέματα τελείωσαν, ο ελληνικός λαός προσέρχεται αύριο στις κάλπες για να ψηφίσει ναι ή όχι στα μέτρα –κατά την εκδοχή της κυβέρνησης– ή για το μέλλον της παρουσίας της χώρας στην Ευρωζώνη – κατά την αντιπολίτευση και την ηγεσία της ΕΕ. Μέτρα, πάντως, αυτήν τη στιγμή δεν υφίστανται, αλλά το φαντασιακό είναι ένα στοιχείο που επικαθορίζει την ορθόδοξη ελληνική ψυχή.

Δεν έχει κανένα νόημα να επιμείνουμε στην πολυσυζητημένη αυτή διαφορά. Ο διάλογος στην ελληνική πολιτική ζωή βρίθει στοιχείων ανορθολογισμού και αυτό του δίνει χαρακτηριστικά μετανεωτερικότητας, αν δεν είναι η εκδήλωση της βαθύτερης ψυχής μας που διαμορφώθηκε από τα ορθόδοξα δόγματα.

Ο Θεός της Ελλάδος μέχρι στιγμής υφίσταται διότι και την δημιούργησε και της συμπαρίσταται, έστω και την τελευταία στιγμή. Σ’ αυτόν τον Θεό ελπίζουμε και τώρα, να εκδηλώσει τη μεγαλοθυμία του από τη Δευτέρα ώστε και τα μέτρα να απορρίψουμε και στην Ευρωζώνη να παραμείνουμε.

Η κυβερνητική ηγεσία, εμβαπτισμένη στα νάματα της σοφίας του μαρξιστικού ορθολογισμού και ρεαλισμού, ακολουθεί το ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει», και γι’ αυτό οι δηλώσεις της είναι πιο προσεκτικές και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Και ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη που παρεπιδημούν παρ’ αυτώ, πιστεύουν πως σε ένα 48ωρο μετά τη Δευτέρα, λύση θα βρεθεί. Φαίνεται να υπήρξε μια παρασκηνιακή διεργασία με τη συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο, εντελώς ανέλπιστα και παρά την αρνητική θέση της ηγεσίας της Ευρωζώνης, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, το οποίο εκτιμά πως δεν είναι βιώσιμο. Ουδέν νεώτερον. Το γνωρίζαμε ότι αυτή είναι η θέση του Ταμείου, αλλά η συγκυρία της επίσημης δημοσιοποίησης της έκθεσης έχει τη μεγάλη σημασία της.

Όσο μπορώ να διαβάσω και να ερμηνεύσω τις δημόσιες δηλώσεις, η λύση που οραματίζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ενδεχομένως να είναι η αποδοχή των μέτρων που προτάθηκαν από τους θεσμούς με δέλεαρ κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών και της ομάδας που συντηρεί στην Ευρωζώνη.

Αν μη τι άλλο η ελληνική κυβέρνηση, με το μικρομεγαλισμό της να συνενώσει τον δυστυχή ευρωπαϊκό Νότο και να ηγηθεί μιας εναλλακτικής λύσης για την Ευρώπη, πέτυχε το στόχο της, τουλάχιστον, στο να αναδείξει τις διαφορές στο εσωτερικό της Ένωσης και την αμερικανική αντίθεση στη γερμανική λογική.

Αυτά τα παιχνίδια είναι για ισχυρούς παίκτες διότι οι επιπτώσεις τους σε όποιον αναλαμβάνει να τα παίξει μπορεί να είναι τραγικές, αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση, ενθαρρυμένη και από το εσωτερικό λαϊκό μέτωπο, δέχεται να τα αναλάβει.

Με την εσωτερική της σύνθεση δεν έχει και πολλά περιθώρια να κάνει και διαφορετικά διότι, όπως ομολόγησαν στελέχη της, όπως ο κ. Τσακαλώτος, προσέφυγε στο δημοψήφισμα επειδή δεν μπορούσε να περάσει την αποδοχή των μέτρων από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αν όμως δει κανείς το διχασμό που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία το δημοψήφισμα, έναν διχασμό που θα την ταλανίζει τα επόμενα αρκετά χρόνια, θα αναρωτηθεί αν άξιζε αυτή η διακύβευση και αν το κόμμα και η ενότητά του προέχει της ενότητας του ελληνικού λαού.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε αυτόν το διχασμό, και ανησυχώντας, προφανώς, έκανε επανειλημμένως έκκληση για ενότητα. Αλλά αν σπείρεις το μικρόβιο της διχόνοιας, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τις επιπτώσεις του.

Το τι ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες δεν περιγράφεται. Εκεί που το σύνολο, σχεδόν, του ελληνικού λαού ήταν προσανατολισμένο στην Ευρώπη, όσοι άρχισαν να την αμφισβητούν μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ένιωθαν σαν τους τριακόσιους του Λεωνίδα και αποκαλούσαν τους φίλους και συμπολίτες τους Εφιάλτες!

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί στον πόντο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά οι εξελίξεις την επόμενη ημέρα θα είναι ρευστές και αβέβαιες.

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όπως έγραψα και πριν από μερικές μέρες, στην περίπτωση του «ναι» η δημοκρατική παράδοση της Αριστεράς επιβάλλει επαναβεβαίωση της λαϊκής υποστήριξης προς την κυβέρνηση, δηλαδή εκλογές. Στην περίπτωση δε του «όχι», η κυβέρνηση θα ζητήσει αλλαγή της πρότασης των θεσμών σύμφωνα με το ελληνικό δημοψήφισμα.

Επειδή όμως οι «εταίροι» δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις του ελληνικού λαού αλλά των δικών τους ψηφοφόρων, η πιθανότερη πρόβλεψη είναι ότι θα απορρίψουν το νέο ελληνικό αίτημα. Αν πάρει μια ικανοποιητική γι’ αυτήν αναδιάρθρωση του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συμφωνήσει στα μέτρα αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της αρνητικής επιμονής της. Μέρος αυτών των επιπτώσεων βιώσαμε την τρέχουσα εβδομάδα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν άξιζε να υποβληθεί στην τεράστια ταλαιπωρία του δημοψηφίσματος για κάτι που (μάλλον) πριν τελειώσει ο χρόνος θα συνέβαινε. Θα πρέπει επίσης να περάσει τη συμφωνία από το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Στο κυβερνών κόμμα διαμορφώθηκε ένα μπλοκ που βλέπει πλέον ως σωτηρία την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μείνει ικανοποιημένη από την πρόταση περί αναδιάρθρωσης, μια επιλογή θα ήταν να συναινέσει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία, αφού υπογράψει τη συμφωνία, θα προκηρύξει εκλογές. Έτσι, όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν μαγάρισε τα χέρια του με μια μνημονιακή υπογραφή, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ξαναεισέρχονται στην τροχιά της εξουσίας, κάτι το οποίο τα μεθά.

Καταλήγοντας θα ήθελα να κάνω δυο-τρεις επιγραμματικές επισημάνσεις:

  • Η ελληνική κοινωνία είναι, πλέον, επικίνδυνα διχασμένη.
  • Ο προσανατολισμός της χώρας, που διαμορφώθηκε ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών αμφισβητείται.
  • Υπάρχει συγκροτημένο ένα κοινωνικό μπλοκ από στρώματα τα οποία έπληξε καθοριστικά η κρίση, το οποίο αναζητά ριζοσπαστικές λύσεις και μπορεί να διαμορφώσει κυβερνητικές πλειοψηφίες.
  • Η ευρωπαϊκή πορεία δεν θεωρείται, πλέον, δεδομένη.
  • Η νέα γενιά δεν είναι προβλέψιμη στις επιλογές της, διακατέχεται από έναν ακραίο βολονταρισμό και εισέρχεται δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι.

Η Ελλάδα εισέρχεται στον αστερισμό της αβεβαιότητας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

12 λεπτά πριν
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

1 ώρα πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign