pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από το «Στέμμα των Αυγών» του Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονα στη σημερινή κρίση και την εθνική μας αξιοπρέπεια

11/04/2015 - 11:34πμ
Από το «Στέμμα των Αυγών» του Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονα στη σημερινή κρίση και την εθνική μας αξιοπρέπεια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

811 χρόνια πριν (1204) η 4η Σταυροφορία, ένας συνδυασμός άρπαγων, επιθετικών, ληστρικών και εξουσιαστικών ορδών της Δύσης, σε συνδυασμό με τις ίντριγκες τοπικών ηγεμόνων και ηγεμονίσκων, που εκπροσωπούσαν την εγχώρια εκμεταλλεύτρια φεουδαρχική τάξη των γαιοκτημόνων, επέφεραν το πρώτο και σημαντικότερο πλήγμα στα συμφέροντα, την κοινωνική διάρθρωση και «υποδούλωση» στα Δυτικά συμφέροντα των λαών της περιοχής που συγκροτούσαν την τότε Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο). Την κομμάτιασαν, την διαίρεσαν, εκτροχίασαν την κατεύθυνση ανάπτυξής της και από τότε έχουν θεμελιώσει τις βαθιές ρίζες οικονομικού ελέγχου που με διάφορες μορφές, προσαρμοσμένες σε κάθε εποχή, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Φωτεινά παραδείγματα ηγετών που αντιμετώπισαν μικρές και μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις υπάρχουν πολλά στην ιστορία μας και επιτυχημένα μάλιστα, αλλά αγνοημένα, που κατόρθωσαν, ίσως πρόσκαιρα, να αναστρέψουν το πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Εκείνο που είναι πολύ χαρακτηριστικό και πρώτο χρονικά, του Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη (κράτος Νικαίας 1222-1254), ο οποίος διέγνωσε τις κύριες αιτίες της παρακμής του βυζαντινού αυτοκρατορικού μορφώματος (στηριγμένο στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων) και στήριξε την πολιτική του στην ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων σε βάρος των γαιοκτημόνων, στην ανάπτυξη: αγροτική, βιοτεχνία, εμπόριο, κυκλοφορία χρήματος (προκεϋνσιανή εφαρμογή!), μείωση φόρων με παράλληλη αύξηση των κρατικών εισόδων από την ανάπτυξη, και την ισχυροποίηση του κράτους: οικονομία, στρατός, υποδομές, ανεξαρτησία, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της παιδείας.

Το στέμμα αυτό συμβόλιζε ένα ολόκληρο οικονομικό πρόγραμμα για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας! Τα αυτοκρατορικά κτήματα έγιναν πρότυπα για να δείξουν στους υπηκόους τι μπορεί να αποφέρει η φροντισμένη και συνετή οικονομική διαχείριση στη γεωργία, την αμπελοκομία και την κτηνοτροφία. Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής ήταν να καταστήσει τη χώρα οικονομικά αυτάρκη. Προστάτευσε την αυτοκρατορία από την εισαγωγή ξένων προϊόντων, και την απάλλαξε από το οικονομικό μονοπώλιο των ιταλικών πόλεων. Απαγόρευσε τις εισαγωγές ειδών πολυτελείας από το εξωτερικό· κάθε πολίτης έπρεπε να αρκεστεί σε «ό,τι παράγει το ρωμαϊκό έδαφος και ό,τι δημιουργούν τα ρωμαϊκά χέρια» σύμφωνα με τον G. Ostrogorsky (Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, Ιστορικές εκδ. Σ. Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 1993).

Χαρακτηριστική παραμένει η επιστολή του Βατάτζη, θαρραλέα απάντησή του στους επαχθείς όρους οικονομικής και πολιτικής υποταγής του Πάπα Γρηγόριου Θ΄, δεινού διπλωμάτη και φανατικού υποστηρικτή της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή εκπροσώπου των άκρως επιθετικών συμφερόντων τής τότε Δύσης (κάτι θυμίζει!). Η οικονομική πολιτική σε περίοδο κρίσης του αγιοποιημένου από το λαό αυτοκράτορα (Ελεήμων), ταπεινού ηγέτη, με κοινωνικά («σοσιαλιστικά») μέτρα πριν από την εμφάνιση του σοσιαλισμού, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αναλυθεί από τους ειδικούς, στο πνεύμα της εποχής και την αναλογική μεταφορά στο σήμερα.

Η δεύτερη μεγάλη συμφορά του λαού μας αφορά τον ταραχώδη 15ο αιώνα με αποκορύφωμα το 1453, με ό,τι προηγήθηκε και ακολούθησε με την πλήρη σκλαβιά, αλλά και με μικρά φωτεινά διαλείμματα οικονομικής άνθησης.

Ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες απαλλαγής από τους ασφυκτικούς πολιτικούς και οικονομικούς βρόγχους ξένων συμφερόντων, με κορυφαία τον αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-28), που κατέληξε μεν στη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους, του πρώτου στην Ευρώπη, οικονομικά όμως πιο βαθιά αγκιστρωμένου στα συμφέροντα των βορειοκεντρικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Το 1922 αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη, μετά τις δύο προηγούμενες, εθνική τραγωδία. Δικτατορίες, κατοχή, εμφύλιος και μετεμφυλιοπολεμικό κράτος γέννησαν το σύγχρονο κρατικό μας μόρφωμα με τις τερατογενέσεις και παθογένειες του, τα θετικά και αρνητικά του. Μια κοινωνία που δεν μπόρεσε στα 200 περίπου χρόνια ζωής να δημιουργήσει μια πραγματική εθνική αστική τάξη και κρατική δομή, αντίστοιχη των ευρωπαϊκών, αν και ξεκίνησε την επανάσταση βασισμένη στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

Σήμερα, και πριν από το 2021, όταν θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια της «ανεξαρτησίας» αυτής της χώρας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ποια προοπτική υπάρχει; Ποιες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές δυνάμεις θα επωμιστούν μια μεγάλη τομή και αλλαγή; Ποια κατεύθυνση θα έχουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη; Αυτές που υπαγορεύει ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο στο πλαίσιο του σκληρού νεοφιλελευθερισμού ή προς το συμφέρον της λαϊκής πλειοψηφίας;

Αυτά και πολλά άλλα θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Η αλλαγή της δεκαετίας του ’80, που αν και ήταν ώριμος ο λαός να την δεχθεί και να την πραγματοποιήσει, δυστυχώς ξεστράτισε και δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα βύθισε ακόμη περισσότερο στο τέλμα την οικονομία, την κοινωνία μας, και χειροτέρεψε την οικονομική μας εξάρτηση.

Στο πλαίσιο μιας πραγματικά προοδευτικής και όχι ψευδεπίγραφης διακυβέρνησης, και μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης πρέπει πρώτα να απαντηθούν παρόμοια ερωτήματα και να σχεδιαστούν βαθιές τομές. Μεταρρύθμιση, ναι! Σε ποια κατεύθυνση όμως; Αντίστοιχη με εκείνη του Ιωάννη Βατάζη που θεμελιώνει και εγγυάται τη συνοχή της κοινωνίας και θεμελιώνει μια στέρεη κρατική οντότητα ή συνέχιση της σημερινής οικονομικής κατάστασης; Μια απλή διαχείριση της κρίσης πάνω στις προϋπάρχουσες δομές δεν αρκεί, ούτε αν πραγματοποιηθεί από την ιδανικότερη κυβέρνηση. Ακόμη και μια καλή διαχείριση, που θα ξεπερνούσε την παρούσα κρίση, μπορεί να αποβεί επίσης επιζήμια. Θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη ρήξη με το παλιό και εκείνες τις βαθιές θεσμικές τομές για την πολυπόθητη αλλαγή;

Η ιστορική καμπή είναι σημαντική, οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις ακραίες, παρόμοιες με εκείνες του 1204 και όλων των μετέπειτα χρόνων. Σε ποια πολιτική και οικονομική κατάσταση θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια έναρξης του αγώνα της Ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας και της δημιουργίας αυτού του νέου εθνικού μας κράτους (1828); Μιλάμε για το άμεσο μέλλον μας. Μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση θα κριθεί από τις βαθιές θεσμικές της αλλαγές, που θα μεταβάλουν δομές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική και εθνική αξιοπρέπειά μας, έννοιες που δεν διαχωρίζονται.

Σπύρος Παυλίδης,
Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Παπαδόπουλος στο PS Blog: «Μεγάλωσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ως Πόντιος, έμαθα να επιβιώνω»

46 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κορωπί: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Παραμένουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

McLaren Racing Live: Η Trafalgar Square γέμισε με το papaya color της McLaren

58 λεπτά πριν
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Η Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών στο ΟΠΑΠ Game Time: «Όνειρό μας να σηκώσουμε το Κύπελλο»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σύγκρουση λεωφορείων στη Βούλα: Στους 47 ανέρχονται οι τραυματίες – Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΑΣΑ

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign