pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν τα τσιγάρα ήταν… σιγαρέτα – Έλληνες οι κορυφαίοι καπνέμποροι τότε

29/01/2015 - 6:02μμ
Όταν τα τσιγάρα ήταν... σιγαρέτα – Έλληνες οι κορυφαίοι καπνέμποροι τότε
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παράδοση θέλει το πρώτο τσιγάρο να παρασκευάστηκε στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853, κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας. Λέγεται ότι ένας Τούρκος πυροβολητής, όταν έσπασε ο αυλός της πίπας του, θέλοντας να σιγάσει την λαχτάρα του για κάπνισμα τύλιξε τον καπνό του σε χαρτί περιτυλίγματος των γομώσεων των πυροβόλων.

Οι πρώτες μαρτυρίες στις οποίες μπορούμε να αναγνωρίσουμε το αρχετυπικό τσιγάρο, ωστόσο, είναι πολύ προγενέστερες του Κριμαϊκού Πολέμου. Τον 16ο αιώνα ήδη, στη Ν. Αμερική –σύμφωνα με αφηγήσεις ιεραπόστολων– ο καπνός παρουσιάζεται τυλιγμένος σε χαρτί, τα λεγόμενα papelitos.

Η βιοτεχνική περίοδος παραγωγής τσιγάρων που άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα έφερε μαζί της, ως απαραίτητη αποσκευή, τη συσκευασία. Η αρχή της τυποποίησης διαβαίνει το κατώφλι της σιγαρετοπαραγωγής. Χαρτονένια και τσίγκινα κουτιά τσιγάρων και τσιγαρόχαρτων. Πολλά κουτιά εκπληκτικής ποιότητας και αισθητικής κατασκευάζονται, χρωμολιθογραφούνται και εισάγονται κατόπιν παραγγελιών από τις βιοτεχνίες καπνών και τσιγάρων.

Οι καπνοβιομηχανίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ο καπνός κάνει την εμφάνισή του στην οθωμανική επικράτεια κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Από το 1750, με τη σταθεροποίηση νέων ποικιλιών καπνού, αρχίζει η συστηματική παραγωγή και πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια. Αρχικά η παραγωγή επαρκούσε για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά σιγά-σιγά τις ξεπέρασε.

Η εκλεκτή ποιότητα των ανατολικών καπνών που καλλιεργούνται στη βόρεια Μακεδονία, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, ξεπέρασε τα σύνορα και σύντομα έγινε γνωστή και στην Ευρώπη.

Στις αρχές του 19ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία συναντάμε τους πρώτους μικροκαπνέμπορους που είναι Έλληνες, Αρμένιοι, Λεβαντίνοι, Εβραίοι, και Τούρκοι. Οι Έλληνες καπνέμποροι, που είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία της οθωμανικής επικράτειας, επιδίδονται ιδιαίτερα επιτυχώς στο καπνεμπόριο, το οποίο στα μέσα του 19ου αιώνα συστηματοποιείται.

Οι καλαίσθητες συσκευασίες καπνού και τσιγαρόχαρτων αποτελούν το μέσο για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πελατών.

Μέσα από μια μεγάλη συλλογή αυτών των συσκευασιών, του ερευνητή και συλλέκτη Μάνου Χαριτάτου, που εκδόθηκε σε λεύκωμα από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) το 1998,* επιλέξαμε μια σειρά συσκευασίες που παρουσιάζουν για εμάς ιστορικό ενδιαφέρον καθώς η περιγραφή του προϊόντος και η διεύθυνση είναι γραμμένες και στην αρμενική γλώσσα. Εκείνη την εποχή σίγουρα κανείς δεν θα έδινε σημασία, ωστόσο σήμερα μαγνητίζει και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Παράλληλα, οι συσκευασίες αυτές μας ταξιδεύουν στην αισθητική και εμπορική αντίληψη της εποχής. 

* Μάνος Χαριτάτος, Πηνελόπη Γιακουμάκη, Η ιστορία του ελληνικού τσιγάρου, ΕΛΙΑ, Αθήνα 21998 (εξαντλημένο).

​Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αρμενικά, με τον τίτλο «Αρμενικές επιγραφές στις συσκευασίες καπνού των Ελλήνων καπνοπαραγωγών και εμπόρων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρωτόκολλο καταδίκης στο πλαίσιο της «Ελληνικής Επιχείρησης» στη Γεωργία (πηγή: βιβλίο Αχιλλέα Ζαφειρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σταλινικές διώξεις στη Γεωργία: Ποιοι Έλληνες έμπαιναν στο στόχαστρο – Οι κατηγορίες

13/06/2025 - 2:35μμ
Μυτιλήνη 1914. Τμήμα των συσσιτίων του υπουργείου περιθάλψεως για τους πρόσφυγες των παραλίων της Μικράς Ασίας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πεινούσαν, την Πηνελόπη Δέλτα την κατηγορούσαν για προπαγάνδα

6/05/2025 - 2:14μμ
Στρατιώτες στολίζουν τον επιτάφιο, 1η Απριλίου 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιτάφιος στο Μικρασιατικό Μέτωπο – Μια φωτογραφία, μια μικρή ιστορία

18/04/2025 - 9:09πμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η οικογένεια Λεμονή της Λέσβου: «Σπουδαίοι πατριώτες που τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας»

25/03/2025 - 11:10μμ
Μέλη της οικογένειας Βελισσαρίδη στην αυλή του σπιτιού που ενοικίαζαν (οικία Μακρίδη). Τραπεζούντα, αρχές 20ού αιώνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελληνική Επανάσταση δεν άφησε αλώβητους τους Έλληνες του Πόντου – Τα αιματηρά φιρμάνια και τα τελικά αντίποινα

25/03/2025 - 11:08πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προτρέπει κάθε Έλληνα: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

25/03/2025 - 10:07πμ
Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελονοσία, η κατάρα των προσφύγων κατά την οικιστική αποκατάσταση

5/03/2025 - 10:08πμ
Παιδιά σε προσφυγικό συνοικισμό (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι είδε ο Χένρι Μόργκενταου το 1924 στην Αθήνα των προσφύγων

5/02/2025 - 1:07μμ
(Πηγή: youtube.com/@Gagauzis)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γκαγκαούζοι: Η οδύσσεια των τουρκόφωνων Ρωμιών των Βαλκανίων – Το αφήγημα που προπαγανδίζει η Τουρκία

28/01/2025 - 10:19πμ
Η Σμύρνη το 1923 (φωτ.:
Γιόζεφ Χεπ / πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ντοκουμέντα της Μικρασιατικής Καταστροφής με το φακό του Γιόζεφ Χεπ

28/11/2024 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Νέο κύμα καύσωνα προ των πυλών

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Βούλα: Λεωφορεία του ΟΑΣΑ συγκρούστηκαν στην παραλιακή – Υπάρχουν τραυματίες

34 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από πρόβα του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευξεινούπολης-Αλμυρού «Δαυίδ Μέγας Κομνηνός» (φωτ.: facebook)

«Έρθεν ο Χορτοθέρτς»: Απόψε η εμφάνιση του Συλλόγου Ποντίων Ευξεινούπολης στις εκδηλώσεις του δήμου Αλμυρού

1 ώρα πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/AZ_Intel)

Ρώμη: Ισχυρή έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων – Τουλάχιστον 21 οι τραυματίες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)

21 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδας στην Πορτογαλία

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)

Πόντιοι Μεταμόρφωσης: Κάλεσμα στην αυριανή εκδρομή με γελοιογραφία στα ποντιακά και πρωταγωνίστρια την… πεθερά

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign