pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή παράδοση ζωντανή στο μακρινό Βίτιαζεβο της Ρωσίας (βίντεο)

27/09/2014 - 10:40πμ
Η ποντιακή παράδοση ζωντανή στο μακρινό Βίτιαζεβο της Ρωσίας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παραδοσιακό ποντιακό χαρακτήρα διατηρεί το χωριό Βίτιαζεβο της Περιφέρειας Κουμπάν της Νότιας Ρωσίας. Εκεί βρέθηκε ο συνεργάτης του pontos-news.gr Βασίλης Τσενκελίδης* για να προβάλει τη ζωντανή ποντιακή παράδοση των Ελλήνων. Τα τραγούδια που παίχτηκαν και τα ανέκδοτα που λέχτηκαν σο ρωμαίικον παρακάθ’ της οικογένειας του Ευθύμιου Παπαδόπουλου αποτυπώθηκαν στην κάμερα και το φακό του συνεργάτη μας. 

Τα παιδιά των Ελλήνων που εξακολουθούν να μένουν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, από τη γέννησή τους ανασαίνουν τον αέρα του Πόντου.

Παρά το γεγονός ότι ζουν σε ξενόγλωσσο περιβάλλον, από μικροί οι Πόντιοι μιλάνε και τραγουδούν ποντιακά, κρούγνε την κεμεντζέ και χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς. Οι Πόντιοι του Εύξεινου Πόντου είναι οργανωμένοι στους συλλόγους και τις ομοσπονδίες, αλλά είναι οι αρχές και η παράδοση στην οικογένεια που κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό τους. Στο παραδοσιακό χωριό Βίτιαζεβο ζουν παραδοσιακοί παππούδες και γιαγιάδες, και ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις πατριωτικά σκεπτόμενοι πατεράδες και μανάδες. 

Το ποντιακό παρακάθ’
Τον Αύγουστο βρέθηκα στην αυλή του σπιτιού του Ευθύμιου και της Αγάπης Παπαδόπουλου (κεντρική φωτογραφία). Ο Ευθύμιος είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές της ποντιακής λύρας και το εργαστήριό του είναι γεμάτο από τα υπό κατασκευή παραδοσιακά μουσικά όργανα του Πόντου. Όταν η λύρα πάρει μορφή, ο μάστορας καμαρώνει!


Ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος στο εργαστήρι του

Εκτός από τον Ευθύμιο, στην οικογένεια έμαθε να παίζει την ποντιακή λύρα ο γιος του Λάζαρος. Τραγουδίστριες με καριέρα στην Ελλάδα είναι και οι δύο κόρες του, Ευδοκία και Μαρία. 

Ο Λάζαρος πήρε τη θέση του στο στρωμένο ποντιακό τραπέζι και ξεκίνησε να κινεί το δοξάρι. Πίσω του, στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού, ήταν καρφωμένες δύο σημαίες. Όπως συνηθίζεται στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, η μια από αυτές είναι η κίτρινη με τον μαύρο αετό και η άλλη η γαλανόλευκη. 

Οι παραδοσιακές ποντιακές μελωδίες δεν σταματούσαν να ηχούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η λύρα συνέχεια άλλαζε χέρια. Μια την έπαιζε ο Λάζαρος, μια ο πατέρας του ο Ευθύμιος. Δεν άφηναν την ευκαιρία να βάλουν την πινελιά τους και οι γείτονες που ήρθαν στον γνώριμο ήχο της κεμεντζέ. Έπαιξαν και τραγούδησαν ο Αλέκος Πετρίδης και ο αδελφός του ο Ανέστης με το παράξενο, αλλά γνωστό σε όλη την περιφέρεια, παρατσούκλι «Ντουσμάν». Ύστερα, τη σκυτάλη πήραν ο αδελφός του Ευθύμιου, Γιάννης Παπαδόπουλος, και ο νεότερος της παρέας, ο Γιάννης Σταφιονίδης. 

Ελλάδα – Πόντος – Ρωσία 
Οι Παπαδοπουλέοι αυτό το καλοκαίρι οικογενειακώς διέσχισαν την απόσταση από την Ελλάδα στη Ρωσία μέσω του Πόντου. Επισκέφτηκαν τον φίλο τους τον Αντέμ Εκίζ στο χωριό Σουρμενέ στα ποντιακά βουνά. Όλοι στο τραπέζι μαγεύτηκαν από το βίντεο ενός όμορφου πρωινού στον ορεινό Πόντο. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έπαιζε και ο Αντέμ τραγουδούσε το γνωστό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα…». Η συγκίνηση έφερε και άλλες αναμνήσεις. Τα άσματα των Ποντίων κουβαλούν μέσα τους τον πόνο για τη χαμένη ευτυχία πολλών γενεών. 


Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος (δεξιά) με τον Αντέμ Εκίζ

Αργά τη νύχτα φύγαμε για το Κράσνονταρ με τους Πόντιους φίλους Σεργκέι Ντεμτίροφ και Καρίνα Μπόικο, μαγεμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην αυλή του Ευθύμιου του κατασκευαστή ποντιακής λύρας που επέλεξε για άλλη μια φορά να κατοικήσει στο χωριό των παππούδων του στο Βίτιαζεβο, αφήνοντας στην Ελλάδα συγγενείς και φίλους. 

*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πλημμύρισε» από κόσμο η Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων στη Λάρισα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

26/05/2026 - 11:28μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της εκδήλωσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θέρμη: Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων με τον δικό τους τρόπο

26/05/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ekfrasi97.gr.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κως: Συγκίνηση και μηνύματα μνήμης στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

26/05/2026 - 7:25μμ
Ο εξοπλισμός, ο ερευνητής, οι πληροφορητές του (πηγή φωτ.: facebook / Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Σίμος Λιανίδης: Σαν σήμερα, το 1967, πήρε «πράσινο φως» από την ΕΠΜ για να συλλέξει λαογραφικό υλικό από Πόντιους πρόσφυγες α’ γενιάς

26/05/2026 - 6:04μμ
Στιγμιότυπο από το 14ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς. Σάββατο 3 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματίων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κατερίνη – Ραντεβού το Σάββατο

26/05/2026 - 3:37μμ
Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακής Λύρας στα Θεοδόσια Κιλκίς, Σάββατο 23 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοδόσια Κιλκίς: Λύρα 4,5 μέτρων ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας του ποντιακού ελληνισμού

26/05/2026 - 2:25μμ
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Μαγνησίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Βόλος: Συγκίνηση και μηνύματα ιστορικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

26/05/2026 - 1:37μμ
Εκδήλωση μνήμης στη Λήμνο για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Λήμνου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Λήμνος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας με συγκίνηση και ποντιακούς χορούς

26/05/2026 - 10:28πμ
Η προτομή του Θεοδοσίου Ρεβελιώτη στην Μπαλακλάβα (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεοδόσιος Ρεβελιώτης: Ο Έλληνας που έσωσε τη Σεβαστούπολη και έκανε ηρωική απόβαση στην Τραπεζούντα το 1810

26/05/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: maximos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Σύμπας ο Ελληνισμός οφείλει ευγνωμοσύνη στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη για όσα έχει κάνει

25/05/2026 - 11:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: arxon.gr)

Παναγία Σουμελά: Η Νέα Κηφισιά υποδέχτηκε την ιερή εικόνα της Κυράς των Ποντίων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

«Πλημμύρισε» από κόσμο η Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων στη Λάρισα για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

7 ώρες πριν
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

7 ώρες πριν
(Πηγή: x.com / UKMTO)

Ομάν: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα – «Παρουσιάστηκε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λάσκαρης Τσούτσας)

Ποδόσφαιρο: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η κηδεία του Παρασκευά Άντζα – Το μήνυμα της UEFA

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign