pontosnews.gr
Σάββατο, 21/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19 Μαΐου 1919: Η απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα – Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2014 - 8:15πμ
19 Μαΐου 1919: Η απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα - Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Γενοκτονία των Ποντίων θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Πηγή: sansimera.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΕΣΠΕ (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλλιθέας: Η ιστορία των Ελλήνων του Καζακστάν τιμήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΕΣΠΕ

21/06/2025 - 10:06πμ
Φωτ. από τις εμφανίσεις του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στη «Μεγάλη Ελλάδα» στην Ιταλία (πηγή: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το ποντιακό τας με την ιταλική ταραντέλα «πάντρεψε» ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας στο ταξίδι του στην «Μεγάλη Ελλάδα»

20/06/2025 - 10:48μμ
(Φωτ.: peristerota.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: «Σπουδή στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου», στο 1ο Θερινό Σχολείο

20/06/2025 - 8:29μμ
(Φωτ.: youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μ΄»: Νέο τραγούδι από τον Συμεών και τον Χρήστο Συμεωνίδη

20/06/2025 - 6:46μμ
Έργα του Γιώργου Ταξίδη που θα παρουσιαστούν στην Αγιορειτική Εστία
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Ταξίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος αποτύπωσε με το μολύβι του και τη ματιά του το Άγιον Όρος

20/06/2025 - 3:35μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δωδεκάπολις» προς ΟΣΕΠΕ: Οι ποντιακοί σύλλογοι Βάδης-Βυρτεμβέργης επανέρχονται με δεύτερη ανοιχτή επιστολή

20/06/2025 - 2:40μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Καλούσεια 2025»: Ο ποντιακός πολιτισμός τιμήθηκε και φέτος στο Ωραιόκαστρο – Μεγάλος απών ο Αχιλλέας Βασιλειάδης

20/06/2025 - 10:50πμ
(Φωτ.: Γιάννης Πεφάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2025: Χοροί του Πόντου στο 4ο Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα

19/06/2025 - 10:26μμ
Άποψη του χωριού Τσίτη στην επαρχία Χαλδίας του Πόντου. Από άρθρο που δημοσιεύθηκε στα «Ποντιακά φύλλα» (τ. 1936, τχ. 4-5). Ψηφιακό αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΟΝΤΟΣ

Το Κουντέν, ένα όρος πλούσιο σε μεταλλεύματα και με καταπράσινο οροπέδιο – Λατρεμένος θερινός προορισμός για τους Τσιτενούς

19/06/2025 - 9:15μμ
(Φωτ.: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σοβαρές καταγγελίες των «Ακριτών του Πόντου» για μεθοδεύσεις από τη δημοτική Αρχή σχετικά με το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στον Ασπρόπυργο

19/06/2025 - 8:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Ανατολή»)

Διήμερο καλοκαιρινό ποντιακό και λαϊκό γλέντι στο Ανατολικό

4 λεπτά πριν

Υφαντίδης, Κοπαλίδης, Κουλαξουζίδης και Ταϊλαχίδης στο πανοΰρ’ της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Μεσογειακό Κύπελλο κολύμβησης: Πρώτη θέση ο Πετράκης στα 200μ. ύπτιο, τρία μετάλλια για την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Στην περιοχή της Βουρβουρούς στη Χαλκιδική ερευνά το Λιμενικό Σώμα για τις δύο αγνοούμενες (φωτ. αρχείου: MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Αγωνία για τις δύο αγνοούμενες στη Βουρβουρού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)

Ποντιακό πανοΰρ από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Οδυσσέας Προχώματος)

Ο «Οδυσσέας» Προχώματος γίνεται 50 και θα γιορτάσει με μια αξέχαστη βραδιά

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign