pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανός καθηγητής Ιστορίας: Κανείς Γερμανός δεν έχει ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα

6/03/2014 - 2:23μμ
Γερμανός καθηγητής Ιστορίας: Κανείς Γερμανός δεν έχει ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η λέξη “συγγνώμη” δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, και τονίζει ότι οι θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα δεν αναφέρονται στα γερμανικά βιβλία. Προτείνει δε τη συγγραφή κοινού βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή.

«Οι Έλληνες ανακαλούν συχνά στη μνήμη τους τα γεγονότα εκείνης της εποχής», υποστηρίζει ο κ. Φλάισερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία και εξηγεί ότι η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν η πιο αιματηρή και η πιο καταστροφική από ό,τι σε όλες τις μη σλαβικές χώρες, αλλά ακόμη και στην Τσεχία. «Υπήρχαν πολλά Λίντιτσε. Το Λίντιτσε και το Οραντούρ είναι μαρτυρικές πόλεις γνωστές στους μορφωμένους Γερμανούς. Αλλά τα Καλάβρυτα, που επισκέφθηκε το 2000 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Ράου, ή οι Λιγκιάδες, που θα επισκεφθεί ο νυν, δεν τα ξέρει κανείς, παρά το ότι εκτελέστηκαν με τον πιο θηριώδη τρόπο γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αγέννητα παιδιά. Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποδίδει το γεγονός εν μέρει στην απουσία ελληνικού λόμπι. «Επιπλέον, η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του ’50 ή τέλος του ’40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών», προσθέτει.

Ο κ. Φλάισερ θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956 οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς, με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα. Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου σχετικώς με το τι θα μπορούσαν να περιμένουν οι Έλληνες να ακούσουν από τον κ. Γκάουκ, ο Γερμανός ιστορικός απαντά: «Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου. Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα.
Στο μεταξύ, ο κόσμος παρηγορείται με το ότι Γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός τεμπέληδων και απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ, από τους στρατηγούς που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις».

Ο κ. Φλάισερ, πάντως, χαρακτηρίζει θετική την ελληνογερμανική συνεργασία σε όλους τους τομείς και επισημαίνει ότι ιδιαίτερη σημασία θα είχε η συγγραφή βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

Πηγή: antinews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία (φωτ.: EPA / Philippe Magoni)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών

17/08/2025 - 7:49μμ
(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απόβαση» ΕΕ και ΝΑΤΟ στον Λευκό Οίκο για το ραντεβού Τραμπ-Ζελένσκι

17/08/2025 - 5:17μμ
Διαδηλωτές στέκονται απέναντι στους αστυνομικούς στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Πέμπτη νύχτα βίαιων επεισοδίων σε διάφορες πόλεις, παρά την παραδοχή Βούτσιτς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών

17/08/2025 - 10:35πμ
Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απομακρύνουν διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάρτιο για τη φυλάκιση του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

17/08/2025 - 9:11πμ
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

16/08/2025 - 9:24μμ
Ουκρανή στέκεται μπροστά σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ντρουζκίβκα, στην επαρχία Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Γραφείο Τύπου της 24ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ο Πούτιν ζήτησε την αποχώρηση της Ουκρανίας από το Ντονέτσκ για να τελειώσει ο πόλεμος

16/08/2025 - 7:48μμ
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Στόχος η απευθείας ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

16/08/2025 - 3:46μμ
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ο Ζελένσκι – Κοινό ανακοινωθέν Ευρωπαίων ηγετών για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

16/08/2025 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΕΡΑ / Sergey Bobylev / Sputnik / Κρεμλίνο)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλάσκα 2025 – Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Πρόοδος» χωρίς επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στην Ουκρανία

16/08/2025 - 10:04πμ
Συντριβάνι μπροστά από το ανάκτορο της βασίλισσας στη Στοκχόλμη (φωτ.: pixabay/Frank_P_AJJ74)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεμένει από νερό η Στοκχόλμη – Σύσταση στους κατοίκους να μειώσουν την κατανάλωση

15/08/2025 - 11:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/rizes.xalandriou)

Μικρασιατική βραδιά με τις «Ρίζες» Χαλανδρίου

53 λεπτά πριν
Εικόνα από τα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Δεκαπενταύγουστος 2025: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του 4ημέρου στο κλεινόν άστυ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα

2 ώρες πριν

«Υψηλάντεια 2025»: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το καθιερωμένο τριήμερο ποντιακό γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης

2 ώρες πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία (φωτ.: EPA / Philippe Magoni)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Φανή Τρυψάνη)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες υπόσχεται για τη Δευτέρα το meteo.gr

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign