pontosnews.gr
Κυριακή, 18/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13! Φοβάστε την γρουσουζιά;

13/12/2013 - 8:58πμ
Παρασκευή και 13: Είναι όντως μια γρουσούζικη ημέρα;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13! Φοβάστε την γρουσουζιά;

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία της Παρασκευής και 13, θεωρώντας την την πλέον γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Διεθνής έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό.

Ενδεικτικό των προκαταλήψεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού ανοίγει η Παρασκευή και 13, ημερομηνία που προκαλεί τρόμο και πανικό σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι προληπτικοί θεωρούν την συγκεκριμένη ημέρα την πιο γρουσούζικη του χρόνου και παίρνουν τα μέτρα τους. Ήδη έχουν αρματωθεί με σκόρδα και μπλε χάντρες, ενώ το πέρασμα κάτω από σκάλα ή το άνοιγμα ομπρέλας μέσα στο σπίτι απαγορεύονται δια ροπάλου.

Όσοι έχουν πάντως τον «ιό» της Παρασκευής και 13, θα πρέπει να ξέρουν ότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους, καθώς εκτός από την σημερινή ημέρα τους περιμένουν άλλες δύο «γρουσουζο-Παρασκευές» μέσα στο 2012. Μία τον Απρίλιο (Μεγάλη Παρασκευή) και μία τον Ιούλιο. Μάλιστα σε κάποιες χώρες  προκαταλήψεις  φθάνουν στα όρια της υπερβολής, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο, ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Στην χώρα μας αν και παραδοσιακή γκαντεμο-μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την Paraskevidekatriaphobia, όπως είναι διεθνώς γνωστή η εν λόγω φοβία Η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες που στηρίζουν το ότι η ημέρα αυτή φέρνει κακή τύχη. «Είναι γεγονός ότι για εμάς η “γρουσούζικη” ημέρα είναι η Τρίτη και 13, διότι η Τρίτη έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο ,και η Παρασκευή φαίνεται ότι επηρεάζει τους έλληνες, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ταφή του Χριστού. Όσο για τον αριθμό 13, είναι ένας αριθμός που καταστρατηγεί την αρμονία του 12: δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι Απόστολοι. Υπάρχει βέβαια και η… βιβλική εξήγηση με τους 13 συμμετέχοντες στον Μυστικό Δείπνο», αναφέρει η κυρία Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει έρευνες για τις παγίδες που κρύβει η Παρασκευή και 13. Στο βρετανικό πανεπιστήμιο Χερντφορσάιρ, ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν, μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει με τρόμο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.

Στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», δημοσιεύτηκε παλαιότερα μελέτη με τον τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», με πολύ αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όπως και να έχει το θέμα είτε είστε προληπτικοί είτε όχι, καλό θα είναι να έχετε το νου σας τις Παρασκευές ή τις Τρίτες που συνδυάζονται με τον αριθμό 13, ένα πέταλο, λίγο σκόρδο, ή μια χάντρα θαλασσιά καλό θα είναι να σας βρίσκεται… για το κακό το μάτι βρε αδερφέ!

Προσοχή στα ατυχήματα. Ερευνητές πάντως έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μελέτες σχετικά με τη… δυσοίωνη αυτή ημέρα. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερντφορσάιρ. Ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις, ο οποίος και αντιμετωπίζει με φόβο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.

Παλαιότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» με τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, η Μάρθα έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί στην αυλή ενός σπιτιού και δεξιά, που έχει μεγαλώσει και φτιάχνει μόνη της τη φωλιά της (φωτ.: facebook/Αρκτούρος - Arcturos)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θυμάστε τη Μάρθα, το ορφανό αρκουδάκι; Μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη φύση

3/05/2025 - 1:02μμ
Ο οικισμός των αρχαίων Αβδήρων (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην αρχαία Θράκη, τον 7ο αιώνα π.Χ., η πρώτη επιτυχής χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση

4/04/2025 - 7:52μμ
(Πηγή: facebook / ANIMA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κυψέλη: Σε κρίσιμη κατάσταση αλεπουδάκι που έπεσε από βράχο στην Αλεπότρυπα

4/04/2025 - 11:05πμ
Η στιγμή που το χταπόδι αρχίζει την αντεπίθεση (πηγή: dailymail.co.uk)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Χταπόδι επιτέθηκε σε δύτη – Του έριξε μελάνι και τον άρπαξε με τα πλοκάμια του

19/03/2025 - 9:56μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την προπόνηση στο γυμναστήριο, με... ποντιακή υπόκρουση (φωτ.: tiktok.com/_chounou)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όταν δεν έχεις διάθεση να γυμναστείς, αλλά έχεις λύρα και νταούλι…

4/03/2025 - 1:16μμ
O Tommy Cash επί σκηνής (φωτ.: Siim Lõvi / ERR Estonia)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Eurovision 2025: Πόλεμος Ιταλίας-Εσθονίας για το σατιρικό «Espresso Macchiato»

21/02/2025 - 6:24μμ
Σελίδες του χειρογράφου, με απεικονίσεις των κάστρων, που αποτέλεσαν έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης (φωτ.: panoramadelart.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ντίσνεϊ: Σε χειρόγραφο του Μεσαίωνα το κάστρο της… Ωραίας Κοιμωμένης

28/01/2025 - 11:41μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία-Βέλγιο: Τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Ιδού η απορία!

8/01/2025 - 11:35μμ
Το υποβρύχιο όπως είναι σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν (φωτ.: commons.wikimedia.org /Michael Barera)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Πώς είναι να περνάς τη νύχτα στο καλύτερα συντηρημένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

5/01/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζάμπια: Αστυνομικός σε φυλακή ήπιε, μέθυσε και… απελευθέρωσε 13 κρατούμενους για την Πρωτοχρονιά

3/01/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ, σε παλιότερη συνάντησή τους στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα άρουν πολύ σύντομα τις κυρώσεις CAATSA

1 ώρα πριν
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου κατά τη δεύτερη τεχνική πρόβα (φωτ.: EBU / Alma Bengtsson & Sarah Louise Bennett)

Eurovision: «Μάγεψε» ακόμη και τ’ αστέρια η «Αστερομάτα» της ποντιακής καταγωγής Κλαυδίας

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε επέμβαση θα υποβληθεί ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

2 ώρες πριν
Με ροδοπέταλα η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας)

Αγρίνιο: Πάνδημη και συγκινητική η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Κυπελλούχος 2025 ο Ολυμπιακός – Νίκησε 2-0 τον ΟΦΗ στον τελικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Eurovision 2025: Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, το facebook γεμίζει ευχές (Ποντίων και μη) για την Κλαυδία!

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign