pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Aνακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη!

6/09/2013 - 10:31πμ
Εκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη ανακαλύφθηκε ότι βρίσκεται στο βυθό του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού και λέγεται Ταμού Μασίφ.

Με τεράστιο πλάτος 650 χιλιομέτρων, σχετικά χαμηλό ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων και πολύ μεγάλο όγκο 2,5 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε έκταση (310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από τον προηγούμενο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, το ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης, το οποίο όμως είναι αρκετά ψηλότερο (9 χλμ).

Το Ταμού Μασίφ είναι επίσης μόνο 25% μικρότερο σε όγκο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το «Όρος Όλυμπος» στον Άρη, το οποίο έχει μικρότερο πλάτος (625 χιλιόμετρα), αλλά πολύ μεγαλύτερο ύψος (σχεδόν 22 χλμ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το “Science” και το “Nature”, δήλωσαν ότι για τελευταία φορά το Ταμού Μασίφ, που ανήκει στην υποθαλάσσια οροσειρά Σάτσκι Ράιζ και βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας, εξερράγη πριν από περίπου 140 έως 145 εκατ. χρόνια, στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, όταν «βασίλευαν» οι δεινόσαυροι, ενώ από τότε παραμένει ανενεργό.

Το γιγάντιο ηφαίστειο, όπως τα περισσότερα στη Γη, έχει έναν κεντρικό κώνο από όπου διέρρευσαν τεράστιες ποσότητες λάβας, ενώ στην κορυφή του υπάρχει μια σειρά από καλδέρες. Ο εντοπισμός του έγινε από τη μελέτη των σεισμικών κυμάτων και την ανάλυση δειγμάτων λάβας, που συλλέχθηκαν από ερευνητικά πλοία κατά τα τελευταία χρόνια.

Η τεράστια μάζα από βασάλτη του Ταμού Μασίφ «κάθεται» πάνω σε λεπτό ωκεάνιο φλοιό που με δυσκολία συγκρατεί το τεράστιο βάρος του και είναι πιθανό ότι η κορυφή του ηφαιστείου -η οποία σήμερα βρίσκεται σε βάθος 1.980 μέτρων- ποτέ δεν «ξεμύτισε» πάνω από το νερό.

Ο Σάγκερ δεν απέκλεισε ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πιθανώς στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια των Νήσων του Σολομώντα. Ορισμένα υποθαλάσσια οροπέδια ή υψίπεδα (όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του ηφαιστείου Ταμού Μασίφ), τα οποία αποτελούν τις μεγαλύτερες συσσωρεύσεις λάβας στη Γη, στην πραγματικότητα είναι πιθανό να είναι ηφαίστεια.

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μικροεγκληματικότητα στην Αθήνα: Drones, αστυνομικοί με πολιτικά και «κόκκινες» ζώνες

9 λεπτά πριν
Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Μιλ (Pierre Mille, 1864–1941), σε φωτογραφία του 1928 (φωτ.: Agence Rol / Gallica – Bibliothèque nationale de France (BnF), réf. Rol, 126976)

Pierre Mille: Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε την Κωνσταντινούπολη και τη θέση των γυναικών στην οθωμανική κοινωνία της εποχής

33 λεπτά πριν
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

55 λεπτά πριν
Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Σύνοδος ΟΗΕ: Η διπλωματία σε τεντωμένο σχοινί με Ιράν, Ουκρανία και Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει σε τιμή και επίδομα – Τα 4 μέτρα που έρχονται

2 ώρες πριν
Πλακάτ με τη φράση «Φρίντριχ, ο μεγάλος ψεύτης», με αναφορά στον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW)» στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Διπλές κάλπες, δύο διαφορετικοί κόσμοι – Γιατί όλοι κοιτούν το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV