pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!

3/09/2013 - 8:48πμ
6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αν έχετε απορίες του τύπου γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Λένε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το φαγητό μας. Όχι όμως και ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε γι’ αυτό. Αντί να περνάτε την ώρα σας κοιτάζοντας μέσα από τις μυστηριώδεις τρύπες του ελβετικού τυριού, ανακαλύψτε πώς αυτό και άλλα έντεκα φαγητά απέκτησαν τις… νόστιμες ιδιορρυθμίες τους.

Αν λοιπόν έχετε απορίες του τύπου… γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί τα κράκερς έχουν τρύπες

Οι τρύπες στα κράκερς, υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και όχι απλά για… διακόσμηση ή για τη διευκόλυνση κάποιας μεθόδου παραγωγής. Χωρίς αυτές τις τρύπες, τα κράκερς δε θα ψηνόντουσαν σωστά. Έτσι, επιτρέπεται στον ατμό να αποδράσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα κράκερς μένουν επίπεδα αντί να φουσκώνουν όπως τα μπισκότα που αιχμαλωτίζουν τον ατμό που προσπαθεί να ξεφύγει.

Αυτές οι τρύπες τα βοηθούν επίσης στο να είναι τραγανά. Η θέση και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα τους. Αν οι τρύπες είναι κοντά μεταξύ τους, το κράκερ θα καταλήξει ξηρό και σκληρό εξαιτίας της υπερβολικής απώλειας ατμού. Αν οι τρύπες είναι απομακρυσμένες, τμήματα του κράκερ θα φουσκώσουν περισσότερο σχηματίζοντας φούσκες στην επιφάνειά του.

Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Το γάλα περιέχει περίπου 87% νερό και 13% στέρεα υλικά όπως λιπαρά και άλλες πρωτεΐνες. Μέσα σε αυτές είναι και η καζεΐνη, τέσσερις τύποι της οποίας αποτελούν το 80% των πρωτεϊνών στο γάλα. Η καζεΐνη και κάποια άλλα λιπαρά στο γάλα διασκορπίζονται και εκτρέπουν το φως ομοιόμορφα στο οπτικό φάσμα. Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται όταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Κάπως έτσι το γάλα είναι σχεδόν αδιαφανές και εμφανίζεται λευκό στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινόταν μπλε ή ακόμα και κόκκινο!

Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές

Η καυτή αίσθηση στις πιπεριές τσίλι προκαλείται από την καψαϊκίνη, μια χημική ουσία χωρίς χρώμα και οσμή. Η καψαϊκίνη συνδέεται με συγκεκριμένους αισθητήριους νευρώνες οι οποίοι κάνουν το σώμα μας να νιώθει ότι… καίγεται ή ότι τουλάχιστον δέχεται υπερβολική ποσότητα ζέστης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την καψαϊκίνη, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο φυσικό έγκαυμα.

Γιατί η μέντα έχει… παγωμένη γεύση

Όπως και με τις πιπεριές, υπάρχει μια χημική ουσία στη μέντα, η μενθόλη, η οποία ξεγελά τον εγκέφαλο να νομίζει ότι η περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη μενθόλη, ψυχραίνει, ενώ στην πραγματικότητα η θερμοκρασία είναι ίδια με πριν.

Μασώντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιώθουμε σα να έχουμε μόνιμα παγάκια στο στόμα μας, καθώς η μενθόλη δεσμεύεται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο κρύο κι έτσι ο εγκέφαλός μας νοιώθει… πάγωμα.

Γιατί το ελβετικό τυρί έχει τρύπες

Οι τρύπες δημιουργούνται από ένα υποπροϊόν κάποιων μικροβίων που προστίθενται στο γάλα για να παρασκευαστεί το ελβετικό τυρί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 βασικά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελβετικού τυριού (και αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή) και σε κάποια από αυτά οφείλονται οι τρύπες στο ελβετικό τυρί. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί φούσκες που μένουν μέσα στο τυρί. αντί να πιέζονται προς τα έξω όσο το τυρί συνεχίζει να πήζει και του δίνουν τις χαρακτηριστικές του τρύπες.

Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να δακρύζουμε

Τα κρεμμύδια μαζί με πολλά άλλα βολβώδη φυτά, απορροφούν θείο από το έδαφος. Όταν τα κρεμμύδια κόβονται, σπάνε κύτταρα στο εσωτερικό τους τα οποία απελευθερώνουν κάποια ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα αντιδρούν με το θείο και δημιουργούν τα αμινοξέα σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές αέριο που όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία των ματιών, πυροδοτεί μια αίσθηση καψίματος. Όταν ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει ερέθισμα στο μάτι, βάζει σε εφαρμογή τους δακρυγόνους αδένες προσπαθώντας να ξεπλύνει το ερέθισμα στο μάτι με δάκρυα.

Πηγή: clickatlife.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Βρετανία: Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δικάζεται επειδή δεν έθαβε τους νεκρούς, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια ολόκληρα!

27/07/2026 - 7:58μμ
Ένα μπλε καβούρι σε παραλία της Λάρισας, όπου καταλήγει το Δέλτα του Πηνειού και ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μπλε καβούρι: Ο «Ιταλός» των εκβολών του Πηνειού – Πονοκέφαλος για τους ψαράδες αλλά και εκλεκτός καλοκαιρινός μεζές

18/07/2026 - 11:26πμ
Το Πέρασμα των Ερωτευμένων στη Βαρένα προσφέρει μια μοναδική θέα στη λίμνη Κόμο (φωτ.: Facebook / Infopoint Varenna Turismo)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ξέχνα τη βόλτα με μαγιό: Χωριό στη λίμνη Κόμο βάζει πρόστιμα έως 200 ευρώ στους τουρίστες

8/07/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Νίκαια: Εργαζόμενη καταδίωξε με… σφουγγαρίστρα ληστή που την απειλούσε με ψεύτικο όπλο

6/07/2026 - 4:32μμ
(Φωτ.: Matthew Sherman 2025 / Courtesy Sotheby‘s)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Sotheby’s: Στο σφυρί σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ στη Νέα Υόρκη

2/07/2026 - 3:22μμ
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

13/06/2026 - 12:11πμ
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

9/06/2026 - 6:54μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λύθηκε το μυστήριο για την ιδιαίτερη οσμή που είχε καλύψει την Αττική τον Μάιο

9/06/2026 - 4:03μμ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

22/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

4 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

4 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign