pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!

3/09/2013 - 8:48πμ
6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν έχετε απορίες του τύπου γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Λένε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το φαγητό μας. Όχι όμως και ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε γι’ αυτό. Αντί να περνάτε την ώρα σας κοιτάζοντας μέσα από τις μυστηριώδεις τρύπες του ελβετικού τυριού, ανακαλύψτε πώς αυτό και άλλα έντεκα φαγητά απέκτησαν τις… νόστιμες ιδιορρυθμίες τους.

Αν λοιπόν έχετε απορίες του τύπου… γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί τα κράκερς έχουν τρύπες

Οι τρύπες στα κράκερς, υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και όχι απλά για… διακόσμηση ή για τη διευκόλυνση κάποιας μεθόδου παραγωγής. Χωρίς αυτές τις τρύπες, τα κράκερς δε θα ψηνόντουσαν σωστά. Έτσι, επιτρέπεται στον ατμό να αποδράσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα κράκερς μένουν επίπεδα αντί να φουσκώνουν όπως τα μπισκότα που αιχμαλωτίζουν τον ατμό που προσπαθεί να ξεφύγει.

Αυτές οι τρύπες τα βοηθούν επίσης στο να είναι τραγανά. Η θέση και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα τους. Αν οι τρύπες είναι κοντά μεταξύ τους, το κράκερ θα καταλήξει ξηρό και σκληρό εξαιτίας της υπερβολικής απώλειας ατμού. Αν οι τρύπες είναι απομακρυσμένες, τμήματα του κράκερ θα φουσκώσουν περισσότερο σχηματίζοντας φούσκες στην επιφάνειά του.

Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Το γάλα περιέχει περίπου 87% νερό και 13% στέρεα υλικά όπως λιπαρά και άλλες πρωτεΐνες. Μέσα σε αυτές είναι και η καζεΐνη, τέσσερις τύποι της οποίας αποτελούν το 80% των πρωτεϊνών στο γάλα. Η καζεΐνη και κάποια άλλα λιπαρά στο γάλα διασκορπίζονται και εκτρέπουν το φως ομοιόμορφα στο οπτικό φάσμα. Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται όταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Κάπως έτσι το γάλα είναι σχεδόν αδιαφανές και εμφανίζεται λευκό στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινόταν μπλε ή ακόμα και κόκκινο!

Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές

Η καυτή αίσθηση στις πιπεριές τσίλι προκαλείται από την καψαϊκίνη, μια χημική ουσία χωρίς χρώμα και οσμή. Η καψαϊκίνη συνδέεται με συγκεκριμένους αισθητήριους νευρώνες οι οποίοι κάνουν το σώμα μας να νιώθει ότι… καίγεται ή ότι τουλάχιστον δέχεται υπερβολική ποσότητα ζέστης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την καψαϊκίνη, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο φυσικό έγκαυμα.

Γιατί η μέντα έχει… παγωμένη γεύση

Όπως και με τις πιπεριές, υπάρχει μια χημική ουσία στη μέντα, η μενθόλη, η οποία ξεγελά τον εγκέφαλο να νομίζει ότι η περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη μενθόλη, ψυχραίνει, ενώ στην πραγματικότητα η θερμοκρασία είναι ίδια με πριν.

Μασώντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιώθουμε σα να έχουμε μόνιμα παγάκια στο στόμα μας, καθώς η μενθόλη δεσμεύεται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο κρύο κι έτσι ο εγκέφαλός μας νοιώθει… πάγωμα.

Γιατί το ελβετικό τυρί έχει τρύπες

Οι τρύπες δημιουργούνται από ένα υποπροϊόν κάποιων μικροβίων που προστίθενται στο γάλα για να παρασκευαστεί το ελβετικό τυρί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 βασικά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελβετικού τυριού (και αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή) και σε κάποια από αυτά οφείλονται οι τρύπες στο ελβετικό τυρί. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί φούσκες που μένουν μέσα στο τυρί. αντί να πιέζονται προς τα έξω όσο το τυρί συνεχίζει να πήζει και του δίνουν τις χαρακτηριστικές του τρύπες.

Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να δακρύζουμε

Τα κρεμμύδια μαζί με πολλά άλλα βολβώδη φυτά, απορροφούν θείο από το έδαφος. Όταν τα κρεμμύδια κόβονται, σπάνε κύτταρα στο εσωτερικό τους τα οποία απελευθερώνουν κάποια ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα αντιδρούν με το θείο και δημιουργούν τα αμινοξέα σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές αέριο που όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία των ματιών, πυροδοτεί μια αίσθηση καψίματος. Όταν ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει ερέθισμα στο μάτι, βάζει σε εφαρμογή τους δακρυγόνους αδένες προσπαθώντας να ξεπλύνει το ερέθισμα στο μάτι με δάκρυα.

Πηγή: clickatlife.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πάτερ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης στο μαγευτικό τοπίο του Βοΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο καλύτερος διαφημιστής του Βόιου Κοζάνης είναι ένας… παπάς – Viral στους ομογενείς ΗΠΑ και Αυστραλίας τα βίντεό του στο YouTube

30/08/2025 - 1:11μμ
Λίγο πριν από τον εσπερινό, οι φανουρόπιτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής (φωτ.: tiktok/Χριστίνα Περεντίδου)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι φανουρόπιτες που έκαναν τη διαφορά στην Αγία Κυριακή Αλεξανδρούπολης

28/08/2025 - 1:01μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Μια λαμπρή πύρινη σφαίρα στον ουρανό έκανε τη νύχτα μέρα και πυροδότησε τη φαντασία των κατοίκων

20/08/2025 - 1:08μμ
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

19/08/2025 - 10:24μμ
Πλήθος κόσμου κοντά στην ξύλινη εκκλησία
Kiruna, στη βόρεια Σουηδία. Η εκκλησία μεταφέρεται με ειδικά κατασκευασμένο τρόλεϊ, σε νέα τοποθεσία, πέντε χιλιόμετρα μακριά (φωτ.: EPA/Fredrik Sandberg SWEDEN OUT)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία: Η ιστορική ξύλινη εκκλησία της Κιρούνα αλλάζει τοποθεσία!

19/08/2025 - 3:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σερβία: Μισοτελειωμένο κτήριο έχει μετατραπεί σε βασίλειο πελαργών

10/08/2025 - 2:52μμ
Τα αδέρφια με τη φοβερή ψαριά τους (φωτ.: facebook / Χάρης Μπουντιός)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κοζάνη: Γουλιανός 2,7 μέτρων έκοβε βόλτες στη λίμνη Πολυφύτου

6/08/2025 - 9:50μμ
(Φωτ.: EPA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μάικλ Τζάκσον: Χρυσωρυχείο ακόμα και 16 χρόνια μετά το θάνατό του – Κάλτσα του πουλήθηκε για 6.200 ευρώ!

31/07/2025 - 3:48μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιταλία: 72χρονος «αναστήθηκε» μισή ώρα αφού είχε διαπιστωθεί ο θάνατός του

22/07/2025 - 8:26μμ
(Φωτ.: instagram)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πακιστάν: Η Κάμι περπάτησε ξανά χάρη σε ένα τεχνητό μέλος, και σαρώνει τα social media

20/07/2025 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: https://twitter.com/Novartis)

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι για ψευδείς καταθέσεις και ψευδή καταμήνυση ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη,

2 λεπτά πριν
(φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας: Ετήσιο μνημόσυνο από τους Μικρασιάτες της Ελασσόνας

34 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Novartis: Σήμερα… κληρώνει για «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

1 ώρα πριν
(Πηγή: Δήμος Καβάλας)

Η Καβάλα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi)

Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

2 ώρες πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Άνετη επικράτηση του CDU στις τοπικές εκλογές δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign