pontosnews.gr
Σάββατο, 17/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!

3/09/2013 - 8:48πμ
6 συναρπαστικές πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν έχετε απορίες του τύπου γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Λένε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το φαγητό μας. Όχι όμως και ότι δεν πρέπει να μαθαίνουμε γι’ αυτό. Αντί να περνάτε την ώρα σας κοιτάζοντας μέσα από τις μυστηριώδεις τρύπες του ελβετικού τυριού, ανακαλύψτε πώς αυτό και άλλα έντεκα φαγητά απέκτησαν τις… νόστιμες ιδιορρυθμίες τους.

Αν λοιπόν έχετε απορίες του τύπου… γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, όλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί τα κράκερς έχουν τρύπες

Οι τρύπες στα κράκερς, υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και όχι απλά για… διακόσμηση ή για τη διευκόλυνση κάποιας μεθόδου παραγωγής. Χωρίς αυτές τις τρύπες, τα κράκερς δε θα ψηνόντουσαν σωστά. Έτσι, επιτρέπεται στον ατμό να αποδράσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα κράκερς μένουν επίπεδα αντί να φουσκώνουν όπως τα μπισκότα που αιχμαλωτίζουν τον ατμό που προσπαθεί να ξεφύγει.

Αυτές οι τρύπες τα βοηθούν επίσης στο να είναι τραγανά. Η θέση και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα τους. Αν οι τρύπες είναι κοντά μεταξύ τους, το κράκερ θα καταλήξει ξηρό και σκληρό εξαιτίας της υπερβολικής απώλειας ατμού. Αν οι τρύπες είναι απομακρυσμένες, τμήματα του κράκερ θα φουσκώσουν περισσότερο σχηματίζοντας φούσκες στην επιφάνειά του.

Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Το γάλα περιέχει περίπου 87% νερό και 13% στέρεα υλικά όπως λιπαρά και άλλες πρωτεΐνες. Μέσα σε αυτές είναι και η καζεΐνη, τέσσερις τύποι της οποίας αποτελούν το 80% των πρωτεϊνών στο γάλα. Η καζεΐνη και κάποια άλλα λιπαρά στο γάλα διασκορπίζονται και εκτρέπουν το φως ομοιόμορφα στο οπτικό φάσμα. Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται όταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Κάπως έτσι το γάλα είναι σχεδόν αδιαφανές και εμφανίζεται λευκό στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινόταν μπλε ή ακόμα και κόκκινο!

Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές

Η καυτή αίσθηση στις πιπεριές τσίλι προκαλείται από την καψαϊκίνη, μια χημική ουσία χωρίς χρώμα και οσμή. Η καψαϊκίνη συνδέεται με συγκεκριμένους αισθητήριους νευρώνες οι οποίοι κάνουν το σώμα μας να νιώθει ότι… καίγεται ή ότι τουλάχιστον δέχεται υπερβολική ποσότητα ζέστης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την καψαϊκίνη, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο φυσικό έγκαυμα.

Γιατί η μέντα έχει… παγωμένη γεύση

Όπως και με τις πιπεριές, υπάρχει μια χημική ουσία στη μέντα, η μενθόλη, η οποία ξεγελά τον εγκέφαλο να νομίζει ότι η περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη μενθόλη, ψυχραίνει, ενώ στην πραγματικότητα η θερμοκρασία είναι ίδια με πριν.

Μασώντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιώθουμε σα να έχουμε μόνιμα παγάκια στο στόμα μας, καθώς η μενθόλη δεσμεύεται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο κρύο κι έτσι ο εγκέφαλός μας νοιώθει… πάγωμα.

Γιατί το ελβετικό τυρί έχει τρύπες

Οι τρύπες δημιουργούνται από ένα υποπροϊόν κάποιων μικροβίων που προστίθενται στο γάλα για να παρασκευαστεί το ελβετικό τυρί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 βασικά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελβετικού τυριού (και αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή) και σε κάποια από αυτά οφείλονται οι τρύπες στο ελβετικό τυρί. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί φούσκες που μένουν μέσα στο τυρί. αντί να πιέζονται προς τα έξω όσο το τυρί συνεχίζει να πήζει και του δίνουν τις χαρακτηριστικές του τρύπες.

Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να δακρύζουμε

Τα κρεμμύδια μαζί με πολλά άλλα βολβώδη φυτά, απορροφούν θείο από το έδαφος. Όταν τα κρεμμύδια κόβονται, σπάνε κύτταρα στο εσωτερικό τους τα οποία απελευθερώνουν κάποια ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα αντιδρούν με το θείο και δημιουργούν τα αμινοξέα σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές αέριο που όταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία των ματιών, πυροδοτεί μια αίσθηση καψίματος. Όταν ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει ερέθισμα στο μάτι, βάζει σε εφαρμογή τους δακρυγόνους αδένες προσπαθώντας να ξεπλύνει το ερέθισμα στο μάτι με δάκρυα.

Πηγή: clickatlife.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, η Μάρθα έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί στην αυλή ενός σπιτιού και δεξιά, που έχει μεγαλώσει και φτιάχνει μόνη της τη φωλιά της (φωτ.: facebook/Αρκτούρος - Arcturos)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θυμάστε τη Μάρθα, το ορφανό αρκουδάκι; Μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη φύση

3/05/2025 - 1:02μμ
Ο οικισμός των αρχαίων Αβδήρων (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην αρχαία Θράκη, τον 7ο αιώνα π.Χ., η πρώτη επιτυχής χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση

4/04/2025 - 7:52μμ
(Πηγή: facebook / ANIMA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κυψέλη: Σε κρίσιμη κατάσταση αλεπουδάκι που έπεσε από βράχο στην Αλεπότρυπα

4/04/2025 - 11:05πμ
Η στιγμή που το χταπόδι αρχίζει την αντεπίθεση (πηγή: dailymail.co.uk)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Χταπόδι επιτέθηκε σε δύτη – Του έριξε μελάνι και τον άρπαξε με τα πλοκάμια του

19/03/2025 - 9:56μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την προπόνηση στο γυμναστήριο, με... ποντιακή υπόκρουση (φωτ.: tiktok.com/_chounou)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όταν δεν έχεις διάθεση να γυμναστείς, αλλά έχεις λύρα και νταούλι…

4/03/2025 - 1:16μμ
O Tommy Cash επί σκηνής (φωτ.: Siim Lõvi / ERR Estonia)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Eurovision 2025: Πόλεμος Ιταλίας-Εσθονίας για το σατιρικό «Espresso Macchiato»

21/02/2025 - 6:24μμ
Σελίδες του χειρογράφου, με απεικονίσεις των κάστρων, που αποτέλεσαν έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης (φωτ.: panoramadelart.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ντίσνεϊ: Σε χειρόγραφο του Μεσαίωνα το κάστρο της… Ωραίας Κοιμωμένης

28/01/2025 - 11:41μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία-Βέλγιο: Τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Ιδού η απορία!

8/01/2025 - 11:35μμ
Το υποβρύχιο όπως είναι σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν (φωτ.: commons.wikimedia.org /Michael Barera)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Πώς είναι να περνάς τη νύχτα στο καλύτερα συντηρημένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

5/01/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζάμπια: Αστυνομικός σε φυλακή ήπιε, μέθυσε και… απελευθέρωσε 13 κρατούμενους για την Πρωτοχρονιά

3/01/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 λεπτά πριν
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, 10/28 Αυγούστου 1920 (φωτ.: 
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

Πώς χάθηκε ο Πόντος: Οι ευθύνες του Βενιζέλου και η μεταστροφή των συμμάχων

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)

Σειρά εκδηλώσεων από τους Πόντιους της Λάρισας για τη 19η Μαΐου

1 ώρα πριν
Άνδρας ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες που φέρουν τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Το γενοκτονικό κράτος είναι ευέλικτο και μετασχηματίζεται

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

2 ώρες πριν
Τα γραφεία του Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Fitch Ratings, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/JUSTIN LANE)

Fitch: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign