pontosnews.gr
Σάββατο, 17/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι μυστικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων

1/06/2013 - 2:30μμ
Οι μυστικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εντυπωσιάζουν οι μυστικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίες αποκαλύπτονται μέσα από τη μυθολογία αλλά και την ιστορία.

Για να δούμε καταρχάς τι μας λέει ο μύθος του Τριπτόλεμου με την θεά Δήμητρα. Πρόκειται για έναν μύθο των Ελευσινίων Μυστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο η θεά Δήμητρα μετά από μία περιπλάνηση με το ιπτάμενο πύρινο άρμα της, που εσύρετο από φτερωτούς δράκοντες, προσγειώθηκε στην “αγέλαστο πέτρα” στην Ελευσίνα.

Ύστερα παρέδωσε το ίδιο αυτό φτερωτό άρμα σε έναν από τους τέσσερις βασιλείς της Ελευσίνας, τον Τριπτόλεμο, ο οποίος έφυγε πετώντας, και απουσίασε γα πολλά χρόνια με σκοπό να διδάξει και σε άλλους λαούς την τέχνη της σποράς, του σίτου και του θερίσματος των χωραφιών.

Είναι σκανδαλιστικά παρόμοια η τοπωνυμία της περιοχής (Ελευσίς) με την λέξη “έλευσις”, που θα μπορούσε κάλλιστα να υποδηλώνει την έλευση της θεάς Δήμητρας με το ιπτάμενο άρμα της. Επιπλέον το εκπολιτιστικό έργο το οποίο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Τριπτόλεμος με τα μέσα που του παρείχε η θεά, καταγράφεται και σε μυθολογίες άλλων λαών.

Μεταφέρουμε χαρακτηριστικά από το βιβλίο του Γουίλ Ντιράν (Wil Durant) “Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας” την μαρτυρία της Κινεζικής παράδοσης: “… Πριν έρθουν οι ουράνιοι Βασιλείς, οι άνθρωποι στην Κίνα ζούσαν σαν τα ζώα. Σκεπάζονταν με δέρματα ζώων, τρέφονταν με ωμό κρέας και δεν ήξεραν τον πατέρα τους… Όταν ήρθε ο Φου Χι, με την βοήθεια μιας πολύ μορφωμένης βασίλισσας, έμαθε στον λαό τον γάμο, την μουσική, τα γράμματα, και την ζωγραφική.

Τους έμαθε επίσης να ψαρεύουν με δίκτυα και να καλλιεργούν τον μεταξοσκώληκα…Μετά τον θάνατο του Φου Χι, το έργο του το συνέχισε ο Σενγκ Μουγκ. Αυτός βρήκε το αλέτρι, τη γεωργία, το εμπόριο, την Ιατρική επιστήμη, και το πως να θεραπεύονται οι άνθρωποι με τα βότανα…”

Παραστάσεις του άρματος με τους φτερωτούς δράκοντες έχουμε σε ένα πλήθος από αρχαία αγγεία. Ένα τέτοιο άρμα συναντάμε και στην τραγωδία του Ευριπίδη “Μήδεια”, πάνω στο οποίο αποχωρεί στο τέλος του έργου η τραγική παιδοκτόνος. Αυτού του είδους οι σκηνοθετικές παρεμβάσεις προξενούν την περιέργεια, αφού η θεατρική τους απόδοση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την εποχή και σίγουρα θα προξενούσε πολλά προβλήματα.

Η εμμονή των δημιουργών και ιδιαίτερα του Αισχύλου στην χρήση (στο θέατρο) φτερωτών αρμάτων, ιπταμένων ανθρώπων και ζώων, αλλά και περιέργων ενδυμάτων με χαρακτηριστικούς τους περίφημους κοθόρνους (μεγάλες μπότες που θυμίζουν έντονα αυτές των σημερινών αστροναυτών), υποδηλώνει την επιθυμία των τραγωδών να γίνει πιστή καταγραφή των μύθων ή τουλάχιστον την προσπάθεια να περάσουν εμμέσως στο κοινό κάποιες κρυφές αλήθειες (χωρίς η μία περίπτωση να αναιρεί την άλλη).

Στην τραγωδία του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης” βλέπουμε τον Ωκεανό και τις κόρες του να έρχονται στον Προμηθέα οδηγώντας “με την θέληση, χωρίς χαλινούς” ένα “τετράσκελο πουλί”.

Στα αποσπάσματα που σώθηκαν από την τραγωδία “Σφίγγα” τον βλέπουμε να μιλάει για ένα “πουλί πού ‘χει νυχάτο χέρι, το πολεμικό, με το κοντάρι”, ενώ στον “Αγαμέμνονα” είναι χαρακτηριστική η εντολή: “τα σκυλιά, τα τολμηρά, όπου πετάνε στον αγέρα άφησε”.

Η πιθανή εμμονή του Αισχύλου να αποκαλύψει με συμβολισμούς στους θεατές κάποια μυστικά, μπορεί να εξηγήσει και τις διώξεις του από το ιερατείο της εποχής με την κατηφορία οτι ανεβάζει επί σκηνής τα μυστικά των Ελευσινίων μυστηρίων και ίσως και την ανεξιχνίαστη δολοφονία του.

Είναι πολλές οι αναφορές των μύθων για τα ηλιακά άρματα με τα οποία ταξίδευαν διάφοροι ήρωες, με χαρακτηριστικότερο τον μύθο του ταξιδιού του Φαέθωνος.

Ακόμη οι αναφορές σε αστρονομικά θέματα, διαφόρων μυημένων στα μυστήρια φιλοσόφων, ξεπερνούν τα όρια των γνώσεων, που κατά την συμβατική ιστορία θα έπρεπε να έχουν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Σωκράτη στον “Φαίδωνα” του Πλάτωνα, όπου μιλάει για την σφαιροειδή μορφή της Γης, την περιγράφει πώς φαίνεται από ψηλά και λέει ότι αυτό που εμείς βλέπουμε για ουρανό δεν είναι ο πραγματικός, αλλά όταν βγούμε έξω από αυτόν (έξω από την ατμόσφαιρα) βλέπουμε την πραγματική του εικόνα.

Πηγή: arxaia-ellinika.blogspot

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, η Μάρθα έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί στην αυλή ενός σπιτιού και δεξιά, που έχει μεγαλώσει και φτιάχνει μόνη της τη φωλιά της (φωτ.: facebook/Αρκτούρος - Arcturos)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θυμάστε τη Μάρθα, το ορφανό αρκουδάκι; Μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη φύση

3/05/2025 - 1:02μμ
Ο οικισμός των αρχαίων Αβδήρων (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην αρχαία Θράκη, τον 7ο αιώνα π.Χ., η πρώτη επιτυχής χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση

4/04/2025 - 7:52μμ
(Πηγή: facebook / ANIMA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κυψέλη: Σε κρίσιμη κατάσταση αλεπουδάκι που έπεσε από βράχο στην Αλεπότρυπα

4/04/2025 - 11:05πμ
Η στιγμή που το χταπόδι αρχίζει την αντεπίθεση (πηγή: dailymail.co.uk)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Χταπόδι επιτέθηκε σε δύτη – Του έριξε μελάνι και τον άρπαξε με τα πλοκάμια του

19/03/2025 - 9:56μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την προπόνηση στο γυμναστήριο, με... ποντιακή υπόκρουση (φωτ.: tiktok.com/_chounou)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όταν δεν έχεις διάθεση να γυμναστείς, αλλά έχεις λύρα και νταούλι…

4/03/2025 - 1:16μμ
O Tommy Cash επί σκηνής (φωτ.: Siim Lõvi / ERR Estonia)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Eurovision 2025: Πόλεμος Ιταλίας-Εσθονίας για το σατιρικό «Espresso Macchiato»

21/02/2025 - 6:24μμ
Σελίδες του χειρογράφου, με απεικονίσεις των κάστρων, που αποτέλεσαν έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης (φωτ.: panoramadelart.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ντίσνεϊ: Σε χειρόγραφο του Μεσαίωνα το κάστρο της… Ωραίας Κοιμωμένης

28/01/2025 - 11:41μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία-Βέλγιο: Τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Ιδού η απορία!

8/01/2025 - 11:35μμ
Το υποβρύχιο όπως είναι σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν (φωτ.: commons.wikimedia.org /Michael Barera)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Πώς είναι να περνάς τη νύχτα στο καλύτερα συντηρημένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

5/01/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ζάμπια: Αστυνομικός σε φυλακή ήπιε, μέθυσε και… απελευθέρωσε 13 κρατούμενους για την Πρωτοχρονιά

3/01/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μανώλης Παπαδόπουλος (πρώτος από δεξιά) πανηγυρίζει γκολ σε ματς με τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1993-1994 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ACTION IMAGES)

Θλίψη στην ΑΕΚ: «Έφυγε» στα 57 του ο Μανώλης Παπαδόπουλος

1 ώρα πριν
Ο Γιοακίμ Μεντίν (κέντρο) μόλις έχει αποφυλακιστεί (φωτ.: X/Munzur Press)

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σουηδός δημοσιογράφος – Είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ερντογάν

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις μνήμης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Μνήμες Πόντου ξυπνούν στην Κομοτηνή για τη 19η Μαΐου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»)

Βριλήσσια: Μαθητές ζωγράφισαν, χόρεψαν και τραγούδησαν για τον Πόντο – Λαμπαδηδρομία από την Ένωση Ποντίων

3 ώρες πριν
Οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Αρωγή» του Δήμου Αχαρνών με τις κατασκευές (φωτ.: Facebook / ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Αρωγή» Δήμου Αχαρνών)

Γενοκτονία των Ποντίων: Ο αετός του Πόντου σε μια υπέροχη κατασκευή

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση της Κλαυδίας στη σκηνή της Eurovision (φωτ.: ΕΡΑ/Γιώργος Κεφαλάς)

Τελικός Eurovision 2025: Στη 17η θέση θα διαγωνιστεί η Ελλάδα με την Κλαυδία

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign