Την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς της «αποικιοκρατικής κληρονομιάς» των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων στην Κύπρο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer.
Μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι έχει φτάσει η στιγμή να επανεξεταστεί το status quo στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι η θέση αυτή δεν διακρίνεται από αντιβρετανικά αισθήματα, καθώς οι διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξελιχθεί ριζικά από το 1960.
Όπως επισημαίνει, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου για τις βάσεις, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να αποκαλύψει δημόσια τις συγκεκριμένες επιλογές που επεξεργάζεται η Λευκωσία, εκφράζοντας τον σεβασμό του προς τη βρετανική πλευρά.
Το επεισόδιο στο Ακρωτήρι
Το ζήτημα των βάσεων επανήλθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, η οποία αποδόθηκε σε φιλοϊρανικές οργανώσεις της περιοχής.
Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας και της Γαλλίας, οι οποίες απέστειλαν στην Κύπρο πολεμικά πλοία και εξειδικευμένα αντι-drone συστήματα, αναζωπυρώνοντας παράλληλα τη συζήτηση γύρω από την αμυντική πολιτική και τη συλλογική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής της Βρετανίας στην ΕΕ
Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 10 ετών από το Brexit, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα επιθυμούσε να δει την επιστροφή του ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι και τα 27 κράτη μέλη θα στήριζαν μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας πως το εμπόδιο δεν βρίσκεται από την πλευρά των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, η επιστροφή της Βρετανίας θα απέφερε αμοιβαία οφέλη. Θα ισχυροποιούσε την ΕΕ σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας, βοηθώντας ταυτόχρονα το Λονδίνο να διαχειριστεί μεγάλες προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, ανέφερε ότι με τη βοήθεια της ΕΕ η παράτυπη μετανάστευση στο νησί μειώθηκε κατά 90%, ενώ οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 85%.
Η επόμενη μέρα στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκτιμά ότι μια άμεση αίτηση επανένταξης ή ένα νέο δημοψήφισμα δεν είναι πολιτικά εύκολα για τη βρετανική κυβέρνηση. Προβλέπει, αντίθετα, μια σταδιακή προσέγγιση που θα οδηγήσει σε στενή συνεργασία, προσομοιάζοντας με εκείνη ενός κράτους μέλους, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα επιλεκτικής συμμετοχής («cherry-picking») μόνο στα προνόμια της Ένωσης.
Η συνέντευξη δημοσιοποιείται ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου, όπου διαπραγματεύονται συμφωνίες για την κινητικότητα των νέων, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τις εκπομπές ρύπων.
Την ίδια στιγμή, πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov επιβεβαιώνει τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, καθώς σχεδόν 6 στους 10 Βρετανούς θεωρούν πλέον λανθασμένο το Brexit, με το 55% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Ισαάκ Καριπίδη.

















