pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γροιλανδία: Χωρίς να αλλάξουν τα σύνορα, αλλάζει η ισορροπία στην Αρκτική

Η συμφωνία ΗΠΑ, Δανίας και Γροιλανδίας αφήνει άθικτη την κυριαρχία του νησιού, αλλά διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα, βάζοντας στο στόχαστρο την παρουσία Ρωσίας και Κίνας

19/09/2026 - 5:48μμ
O Αρκτικός Ωκεανός στην υδρόγειο σφαίρα. Με κίτρινο, μέρος της Γροιλανδίας (φωτ.: Pixabay)

O Αρκτικός Ωκεανός στην υδρόγειο σφαίρα. Με κίτρινο, μέρος της Γροιλανδίας (φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκτά τη Γροιλανδία και ο χάρτης της Αρκτικής δεν αλλάζει χρώματα. Η συμφωνία που ανακοίνωσαν όμως οι ΗΠΑ, η Δανία και η Γροιλανδία μεταφέρει το γεωπολιτικό ερώτημα σε διαφορετικό επίπεδο: όχι ποιος κατέχει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αλλά ποιος θα έχει λόγο στην ασφάλεια, στις στρατιωτικές υποδομές και σε κρίσιμες επενδύσεις του τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τη συμφωνία ως εξασφάλιση «μόνιμου ελέγχου» των ΗΠΑ επί των αναγκών ασφαλείας της Γροιλανδίας.

Η Κοπεγχάγη και το Νουούκ χρησιμοποιούν αισθητά διαφορετική γλώσσα, επιμένοντας ότι το κείμενο αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας, καθώς και το δικαίωμα των Γροιλανδών στην αυτοδιάθεση.

Το πλήρες κείμενο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και η υπογραφή του αναμένεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η απόσταση ανάμεσα στον «μόνιμο έλεγχο» που προβάλλει ο Τραμπ και στη διαβεβαίωση της Δανίας ότι η κυριαρχία παραμένει ανέπαφη είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του νέου συμβιβασμού. Οι δύο θέσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην ασύμβατες: ένα κράτος μπορεί να διατηρεί την κυριαρχία του και ταυτόχρονα να δεσμεύεται με πολύ ισχυρές και μακροχρόνιες συμφωνίες ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό εύρος των αμερικανικών αρμοδιοτήτων θα φανεί μόνο όταν γίνουν γνωστοί οι όροι εφαρμογής.

Το τείχος απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Η γεωπολιτική στόχευση είναι πάντως σαφής. Η συμφωνία προβλέπει ότι αντίπαλοι των ΗΠΑ δεν θα μπορούν να εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις ή δυνάμεις στη Γροιλανδία, ενώ προβλέπονται μηχανισμοί για τον έλεγχο ευαίσθητων ξένων επενδύσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιόρισαν ευθέως ως βασικούς αποδέκτες αυτών των περιορισμών την Κίνα και τη Ρωσία.

Για την Ουάσιγκτον, επομένως, η σημασία του deal δεν περιορίζεται στην απόκτηση περισσότερου χώρου για στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται και για μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, υποδομές, μεταλλευτικά έργα ή άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας δεν θα περάσουν υπό τον έλεγχο δυνάμεων που οι ΗΠΑ θεωρούν ανταγωνιστικές.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερο βάρος σε μια περιοχή όπου η στρατιωτική ασφάλεια μπλέκεται ολοένα περισσότερο με την οικονομία. Η Γροιλανδία διαθέτει κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών και σπανίων γαιών, ενώ η υποχώρηση των πάγων αυξάνει σταδιακά το ενδιαφέρον για νέες θαλάσσιες διαδρομές και για την οικονομική αξιοποίηση της Αρκτικής.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο έλεγχος μιας «ευαίσθητης επένδυσης» δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι ΗΠΑ αποκτούν τον ορυκτό πλούτο της Γροιλανδίας ούτε ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης περνούν αυτομάτως σε αμερικανικές εταιρείες. Το κρίσιμο ζήτημα είναι διαφορετικό: πόσο ευρύς θα είναι ο ορισμός του τι συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια και ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο όταν μια οικονομική επένδυση αποκτά στρατηγική διάσταση.

Η Αρκτική ως πρώτη γραμμή άμυνας

Η γεωγραφία εξηγεί γιατί η Γροιλανδία είναι τόσο ψηλά στην αμερικανική στρατηγική ατζέντα. Το νησί βρίσκεται πάνω στη συντομότερη διαδρομή μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής και αποτελεί κρίσιμο σημείο για την έγκαιρη προειδοποίηση απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Στη βάση Πιτούφικ λειτουργεί ήδη το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, με αποστολές που περιλαμβάνουν την ανίχνευση διηπειρωτικών και υποβρυχίως εκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων, την πυραυλική άμυνα και την επιτήρηση του διαστήματος.

Συνεπώς, η νέα συμφωνία δεν δημιουργεί από το μηδέν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία.

Η βάση της βρίσκεται στη συμφωνία άμυνας του 1951, η οποία τροποποιήθηκε το 2004 και ήδη προέβλεπε στενή συνεργασία ΗΠΑ, Δανίας και γροιλανδικών Αρχών για την άμυνα του νησιού. Το πλαίσιο του 2004 όριζε μάλιστα την τότε βάση Thule –τη σημερινή Πιτούφικ– ως τη μοναδική αμερικανική αμυντική περιοχή στη Γροιλανδία και προέβλεπε διαβουλεύσεις για σημαντικές αλλαγές στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις.

Ακριβώς γι’ αυτό, το ουσιαστικό τώρα είναι ποια πρόσθετα δικαιώματα αποκτά η Ουάσινγκτον, πόσο διαρκούν και πόσο μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης αποκτά στις στρατηγικές επιλογές του νησιού.

Το μεγάλο ερώτημα μιας μελλοντικής ανεξαρτησίας

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη που, σύμφωνα με το Reuters, θα επιτρέπει σε βασικά στοιχεία της συμφωνίας να εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμη και εάν στο μέλλον η Γροιλανδία αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία.

Εδώ βρίσκεται ίσως η πιο μακροπρόθεσμη διάσταση του deal.

Η αναγνώριση της αυτοδιάθεσης των Γροιλανδών διατηρεί ανοιχτή την πολιτική προοπτική της ανεξαρτησίας, αλλά η Ουάσιγκτον επιδιώκει παράλληλα να εξασφαλίσει ότι μια μελλοντική αλλαγή καθεστώτος δεν θα οδηγήσει σε ανατροπή του συστήματος ασφαλείας ούτε θα ανοίξει την πόρτα σε κινεζική ή ρωσική στρατηγική παρουσία.

Άρα για τη Γροιλανδία το ερώτημα δεν είναι μόνο αν διατηρείται τυπικά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά και ποιες δεσμεύσεις θα… κληρονομήσει μια ενδεχόμενη μελλοντική ανεξάρτητη κυβέρνηση και με ποιους όρους θα μπορεί να τις επαναδιαπραγματευθεί.

Η Κοπεγχάγη βλέπει αποκλιμάκωση και ΝΑΤΟ

Από τη δανική πλευρά, η συμφωνία αντιμετωπίζεται ως τρόπος να κλείσει μια μακρά περίοδος έντασης με την Ουάσινγκτον χωρίς αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας του Βασιλείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι μια δεσμευτική συμφωνία μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού και, κατ’ επέκταση, την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν υπογράμμισε από την πλευρά της ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Κοπεγχάγης για την κυριαρχία έχουν διατηρηθεί, ενώ και ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν δήλωσε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τη θέση του νησιού στη διεθνή συνεργασία.

Για το ΝΑΤΟ, η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Αρκτική αποκτά ολοένα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Η Ρωσία διαθέτει εκτεταμένη στρατιωτική υποδομή στον βορρά, η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει την οικονομική και ερευνητική παρουσία της στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ενισχύουν σταδιακά την άμυνα του βόρειου άξονα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αυξήσει την παρουσία της στη Γροιλανδία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι «η Γροιλανδία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τη Γροιλανδία», στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου συνεργασίας που περιλαμβάνει συνδεσιμότητα, ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Airbus A320 της Aer Lingus στη στρατιωτική αεροπορική βάση Εβρέ της Γαλλίας, όπου προσγειώθηκε μετά την εκτροπή της πτήσης Δουβλίνο-Ρώμη λόγω απειλής για βόμβα. Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη σε συναγερμό: Μπαράζ απειλών για βόμβες σε πτήσεις και ΜΜΕ

6/11/2026 - 2:01μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) συνομιλεί με την πρώην υπουργό Οικογένειας της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά (δεξιά), το 2018, τότε που τα πράγματα ήταν ακόμα ωραία και καλά, στην τελετή εγκαινίων του Αιγυπτιακού Παζαριού (Mısır Çarşısı) στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/TOLGA BOZOGLU)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακίστηκε η πρώην υπουργός Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά για το σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων

6/11/2026 - 12:57μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη Συμφωνία Κοινής Άμυνας στη Μέκκα, στις 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Τουρκική προεδρία / Διεύθυνση Επικοινωνίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Πράσινο φως» στη Συμφωνία της Μέκκας – Πώς αφορά την Ελλάδα

6/11/2026 - 11:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Μάρκο Ρούμπιο: Διαψεύδει τα σενάρια παραίτησης από την κυβέρνηση Τραμπ

6/11/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης της πολιτείας μετατρέπει 548 θανατικές ποινές σε ισόβια χωρίς αποφυλάκιση

5/11/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου – Κρίσιμος ο ρόλος των θρησκευτικών κομμάτων

5/11/2026 - 11:19μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Η ρωσική οργάνωση «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους» πίσω από τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις

5/11/2026 - 10:27μμ
(Φωτ.: x.com/İhlas Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οκτώ νεκροί από ένοπλες επιθέσεις στο Αφιόν Καραχισάρ – Συνελήφθη ο δράστης

5/11/2026 - 10:00μμ
(Φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πολιτικός σεισμός στους Ρεπουμπλικανούς μετά την ήττα – Τριγμοί στην κυβέρνηση Τραμπ

5/11/2026 - 8:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους με αιτήματα για μισθούς και συντάξεις – Νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση

5/11/2026 - 6:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Airbus A320 της Aer Lingus στη στρατιωτική αεροπορική βάση Εβρέ της Γαλλίας, όπου προσγειώθηκε μετά την εκτροπή της πτήσης Δουβλίνο-Ρώμη λόγω απειλής για βόμβα. Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Η Ευρώπη σε συναγερμό: Μπαράζ απειλών για βόμβες σε πτήσεις και ΜΜΕ

7 λεπτά πριν
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

29 λεπτά πριν
Εικόνα του Γεώργιου Λεβέντη (πηγή: «Το τίμημα της ελευθερίας», Απομνημονεύματα του Γεωργίου (Γιούρι) Μαξίμοβιτς Λεβέντη) και στο φόντο συρμάτινος φράχτης φυλακής (σύνθεση εικ.: ChatGPT generated)

Γεώργιος Λεβέντης: Μια οδύσσεια από την Αζοφική στα γκουλάγκ– Όταν η βιογραφία ενός ανθρώπου συνοψίζει την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού

54 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) συνομιλεί με την πρώην υπουργό Οικογένειας της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά (δεξιά), το 2018, τότε που τα πράγματα ήταν ακόμα ωραία και καλά, στην τελετή εγκαινίων του Αιγυπτιακού Παζαριού (Mısır Çarşısı) στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/TOLGA BOZOGLU)

Τουρκία: Προφυλακίστηκε η πρώην υπουργός Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά για το σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συντάξεις: Στα 68 έτη από το 2030 και στα 72 έως το 2080 – Τι προβλέπει η Κομισιόν για τα όρια ηλικίας

2 ώρες πριν
Ο Βασίλης Βαρελάς, γνωστός ως «Μπιλ ο Καναδός», αριστερά, και ο Τσακ Νόρις σε αφίσα για τις ταινίες του

«Μπιλ ο Καναδός»: Νεκρός στη φυλακή – Η ιστορία με τον Τσακ Νόρις και τα δις ισόβια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV