pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

Ψηφιδωτές επιγραφές, τοιχογραφίες και μνημειακοί κίονες αποκαλύπτονται στην παλαιοχριστιανική εκκλησία – Η μεγάλη πυρκαγιά που σφράγισε την ιστορία της

24/08/2026 - 6:12μμ
Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)

Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια μνημειακή εκκλησία ηλικίας περίπου 1.600 ετών αποκαλύπτουν σταδιακά οι αρχαιολόγοι στην αρχαία Άντανδρο, στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, στους πρόποδες του όρους Ίδη και απέναντι από τη Λέσβο.

Η εκκλησία χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. και διατηρεί ψηφιδωτά με επιγραφές, τοιχογραφίες, φυτικά διακοσμητικά μοτίβα και μεγάλους γρανιτένιους κίονες.

Οι διαστάσεις της δείχνουν ότι δεν επρόκειτο για έναν απλό τόπο λατρείας, αλλά για ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά οικοδομήματα της περιοχής κατά την ύστερη Αρχαιότητα.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη κατασκευή από το 2024, ενώ κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο οι αρχαιολόγοι επιχειρούν να αποκαλύψουν την πλήρη κάτοψη του ναού.

Το ανατολικό άκρο δεν έχει ακόμη βρεθεί

Η ανασκαφή του 2026 άρχισε στις 22 Ιουνίου και, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στην Άντανδρο, καθηγητή Γκιουρτζάν Πολάτ, έχει ήδη αποκαλυφθεί τμήμα της εκκλησίας με πλάτος 17 μέτρων.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ανατολικό άκρο του κτίσματος και, επομένως, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το συνολικό μήκος του.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι ο ναός διέθετε τουλάχιστον ένα κεντρικό και ένα βόρειο κλίτος, τα οποία χωρίζονταν με κιονοστοιχία. Οι γρανιτένιοι κίονες του πρώτου επιπέδου έφταναν σε ύψος τα 3,5 μέτρα, ενώ εκείνοι του δεύτερου επιπέδου υπολογίζεται ότι είχαν ύψος περίπου 2,30 μέτρα.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας εργάζεται ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του ναού (φωτ.: IHA)

Με βάση αυτές τις διαστάσεις, η στέγη πάνω από το κεντρικό κλίτος πρέπει να έφτανε σε ύψος 12 έως 13 μέτρων, επιβεβαιώνοντας τον μνημειακό χαρακτήρα της κατασκευής.

Η επιγραφή που «μιλά» για την κοινότητα και τον Κάνδιδο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα και οι επιγραφές που τα συνοδεύουν. Από την ανάγνωσή τους προκύπτει ότι η εκκλησία κατασκευάστηκε με τη συλλογική συνεισφορά της τοπικής χριστιανικής κοινότητας.

Άλλη αναφορά υποδεικνύει ότι τη δαπάνη για την κατασκευή των ψηφιδωτών ανέλαβε ένας άνδρας με το όνομα Κάνδιδος.

Οι επιγραφές δεν προσφέρουν μόνο πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του έργου. Φωτίζουν και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονταν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, καθώς η οικοδόμηση και η διακόσμηση ενός τόσο μεγάλου ναού απαιτούσαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους και οργανωμένη κοινοτική συμμετοχή.

Στους τοίχους έχουν επίσης εντοπιστεί κατάλοιπα τοιχογραφιών, με ζωγραφικούς πίνακες και φυτικά διακοσμητικά μοτίβα. Η συνύπαρξη ψηφιδωτών, τοιχογραφιών και μνημειακής αρχιτεκτονικής δείχνει ότι ο ναός κατείχε ξεχωριστή θέση στη ζωή της αρχαίας πόλης.

Τα δέκα εκατοστά στάχτης

Ακριβώς επάνω από τα ψηφιδωτά εντοπίστηκε ένα στρώμα καύσης πάχους περίπου δέκα εκατοστών. Το εύρημα οδηγεί τους ανασκαφείς στην εκτίμηση ότι η ζωή της εκκλησίας τερματίστηκε έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά.

Η καταστροφή και η εγκατάλειψη του ναού τοποθετούνται πιθανότατα στον 7ο αιώνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η περιοχή δοκιμαζόταν από επιδρομές και ευρύτερες ανακατατάξεις.

Μετά την πυρκαγιά το οικοδόμημα δεν φαίνεται να επισκευάστηκε ή να χρησιμοποιήθηκε ξανά. Αυτό ακριβώς καθιστά το εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό: επειδή δεν ακολούθησαν νεότερες οικοδομικές επεμβάσεις, η εκκλησία φαίνεται ότι διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την αρχική αρχιτεκτονική μορφή της.

Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά κέντρα της περιοχής

Η μνημειακή κλίμακα του ναού συνδέεται με τη θέση που κατείχε η Άντανδρος κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Η πόλη αναφέρεται στις ιστορικές πηγές ως επισκοπική έδρα υπαγόμενη στην εκκλησιαστική περιφέρεια της Εφέσου.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το οικοδόμημα που αποκαλύπτεται μπορεί να ήταν μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εκκλησίες της αρχαίας πόλης. Η ολοκλήρωση της ανασκαφής αναμένεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία τόσο για την αρχιτεκτονική του ναού όσο και για τη διάδοση και οργάνωση του χριστιανισμού στην περιοχή του Αδραμυττηνού κόλπου.

Σε κοντινό σημείο είχε έρθει στο φως και χώρος ρωμαϊκής έπαυλης, ο οποίος μετατράπηκε αργότερα σε χριστιανικό βαπτιστήριο. Το δωμάτιο είχε διαστάσεις περίπου 7,20 επί 5,90 μέτρα και στο κέντρο του κατασκευάστηκε κολυμβήθρα διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, με τρία σκαλοπάτια από την ανατολική και τη δυτική πλευρά.

Το εύρημα αυτό, μαζί με τη μεγάλη εκκλησία, διαμορφώνει πλέον μια σαφέστερη εικόνα για την παρουσία μιας οργανωμένης και πολυπληθούς χριστιανικής κοινότητας στην Άντανδρο.

Η ελληνική πόλη στους πρόποδες της Ίδης

Η αρχαία Άντανδρος βρισκόταν στη νότια πλευρά της Τρωάδας, στη βόρεια ακτή του Αδραμυττηνού κόλπου, στους πρόποδες του όρους Ίδη. Τα ερείπιά της εντοπίζονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του σημερινού Αλτινολούκ.

Οι αρχαίες πηγές παραδίδουν διαφορετικές εκδοχές για την ίδρυσή της. Ο Ηρόδοτος τη συνέδεε με τους Πελασγούς, ο Αλκαίος με τους Λέλεγες, ενώ ο Θουκυδίδης την παρουσίαζε ως αιολική πόλη. Τα αρχαιολογικά δεδομένα μαρτυρούν πάντως μακραίωνη κατοίκηση και ισχυρή ελληνική παρουσία ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους.

Η θέση της ήταν στρατηγική, καθώς έλεγχε το πέρασμα ανάμεσα στην Τρωάδα και τη Μυσία. Παράλληλα, η άφθονη ξυλεία του όρους Ίδη έκανε την Άντανδρο σημαντικό κέντρο ναυπήγησης πλοίων.

Σύμφωνα με την αφήγηση της Αινειάδας του Βιργιλίου, από τις ακτές της Άντανδρου ξεκίνησε και το μυθικό ταξίδι του Αινεία: εκεί κατασκευάστηκαν τα 20 πλοία με τα οποία οι Τρώες αναχώρησαν αναζητώντας νέα πατρίδα.

Οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή άρχισαν με επιφανειακή έρευνα το 2000 και συνεχίζονται με υπουργική άδεια από το 2007. Η εκκλησία των 1.600 ετών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μακράς προσπάθειας και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της παλαιοχριστιανικής Άντανδρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

5/11/2026 - 10:44πμ
Προσωρινός καταυλισμός προσφύγων από την Καισάρεια, στη Νέα Καισάρεια. Φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου, δεκαετία 1920 (πηγή: ΑΣΚΙ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Παπαδημητρίου: Η Σμυρνιά που φωτογράφισε την Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες έπρεπε να ριζώσουν

5/11/2026 - 9:36πμ
(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

4/11/2026 - 5:05μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

4/11/2026 - 12:34μμ
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3/11/2026 - 4:25μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στάση εργασίας στο pontosnews.gr από τις 11:30 έως τις 15:30

1 ώρα πριν
Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Ελλάδα στον ΟΗΕ – Καμία νομιμοποίηση από την κύρωση στη Λιβύη

1 ώρα πριν
Στη Βιβλιοθήκη σήμερα, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας. Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Όσα φέρνει η μνήμη», της ΕΡΤ3

Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης: Σώθηκε στον ξεριζωμό, κινδύνεψε ξανά στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
Ελληνορθόδοξοι ιερείς ευλογούν τη βρετανική σημαία στη Λευκωσία, σε γκραβούρα που δημοσιεύτηκε στο «Illustrated London News» το 1878 (πηγή: Illustrated London News / Wikimedia Commons)

5 Νοεμβρίου 1914: Η μέρα που η Βρετανία προσάρτησε την Κύπρο

2 ώρες πριν
Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV