Τον Αύγουστο οι περισσότεροι αναζητούν σκιά, δροσερά ρούχα και μια θέση κοντά στο νερό. Στο Παρανέστι, όμως, μια παρέα αποφάσισε να φορέσει προβιές, να κρεμάσει… κουδούνια και να φέρει το Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού.
Τα Μωμοέρια-Κοτσαμάνια Καλλιφύτου έκαναν την εμφάνισή τους στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου, προκαλώντας ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες.
Για λίγη ώρα, τα κοντομάνικα έδωσαν τη θέση τους στα τομάρια ζώων και το καλοκαιρινό τοπίο γέμισε από τον ήχο των κουδουνιών, τα παραγγέλματα του Ακρίτα και τα πειράγματα του αυτοσχέδιου θιάσου.
Προβιές, κουδούνια και ο Ακρίτας μπροστά
Οι Μωμόγεροι της Καλλιφύτου έχουν τη δική τους, αμέσως αναγνωρίσιμη μορφή. Με μουτζουρωμένα πρόσωπα, τομάρια, ραβδιά και κουδούνια, τα παλικάρια ακολουθούν τα προστάγματα του Ακρίτα, του κορυφαίου της ομάδας.
Γύρω τους κινούνται η νύφη, ο γέρος, η γριά, ο γιατρός, ο αστυνόμος και ο διάβολος, στήνοντας ένα μικρό θέατρο δρόμου γεμάτο χορό, σάτιρα και ανατροπές.
Κανονικά, οι Μωμόγεροι βγαίνουν στην Καλλίφυτο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, για να μεταφέρουν ευχές για καλοτυχία και καλοχρονία. Στο Παρανέστι δεν άλλαξε ξαφνικά το ημερολόγιο· έγινε μια καλοκαιρινή παρουσίαση του δρώμενου για τους νέους και τις νέες των ποντιακών σωματείων.
Η επιλογή να παρουσιαστούν οι Μωμόγεροι μέσα στον Αύγουστο είχε και το συμβολισμό της. Έδειξε ότι η παράδοση δεν είναι υποχρεωμένη να μένει κλεισμένη σε μια προθήκη ούτε να εμφανίζεται μόνο στις καθιερωμένες ημερομηνίες.
Τα Μωμο’έρια, που με την παραλλαγή της Λιβεράς έχουν εγγραφεί από το 2016 στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μαζί με το ποντιακό ταφικό έθιμο δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες εκφράσεις της ποντιακής παράδοσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

















