pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

Το πολύτιμο τεκμήριο ανακοινώθηκε στην πρώτη επιστημονική ημερίδα στις Αιγές – Στο επίκεντρο η ιστορία, η γυναικεία φορεσιά και η εγκατάσταση των Σανταίων στην Ημαθία

29/07/2026 - 7:58μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο γραμμένο στα καραμανλίδικα –στην τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες– έφθασε στα χέρια της «Ψηφιακής Σάντας», προσθέτοντας ένα ακόμη πολύτιμο τεκμήριο στο υλικό που συγκεντρώνεται για την ιστορία της θρυλικής Επτάκωμης του Πόντου.

Η αποκάλυψη έγινε κατά την πρώτη επιστημονική ημερίδα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σάντας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου στο αμφιθέατρο «Μανόλης Ανδρόνικος» του Κεντρικού Μουσειακού Κτηρίου των Αιγών.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας, φιλοδοξώντας να συνδέσουν την επιστημονική έρευνα με τη διάσωση της μνήμης μιας από τις σημαντικότερες κοιτίδες του ποντιακού ελληνισμού.

Το σπάνιο σημειωματάριο

Την ύπαρξη του σημειωματάριου ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της «Ψηφιακής Σάντας» Δημήτρης Πιπερίδης, κατά την εισήγησή του για τον εθνολογικό χάρτη της Ημαθίας μετά το 1928 και την εγκατάσταση των Σανταίων στην περιοχή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το δερματόδετο σημειωματάριο εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό τεκμήριο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρονολόγηση, το περιεχόμενο και την προέλευσή του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Στην παρουσίασή του αποτύπωσε επίσης τις αλλαγές που προκάλεσε στην Ημαθία η εγκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών, ακολουθώντας τη διαδρομή των οικογενειών από τη Σάντα στους νέους τόπους εγκατάστασής τους.

Ο Αλέξανδρος Τσαχουρίδης στην πρώτη επιστημονική ημερίδα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σάντας (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Η συνύπαρξη της ημερίδας με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Αιγών δεν ήταν τυχαία. Όπως επισήμανε η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Εύα Κοντογουλίδου, οι πρόσφυγες από τη Σάντα έφεραν μαζί τους στην περιοχή έναν ανεκτίμητο πνευματικό και υλικό πλούτο.

Ο αντιδήμαρχος Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, με καταγωγή από τη Σάντα, χαρακτήρισε την ημερίδα «μνημόσυνο για τις ψυχές των προγόνων μας», υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετάδοσης της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές.

Από τις προφορικές μαρτυρίες στη γυναικεία φορεσιά

Την επιστημονική ενότητα άνοιξε ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες γραπτές και προφορικές πηγές για την ιστορία της Σάντας.

Ιδιαίτερη συμβολική σημασία είχε το γεγονός ότι η ερευνητική προσπάθεια της «Ψηφιακής Σάντας» ξεκίνησε από έναν ογκώδη φάκελο του προσωπικού αρχείου του καθηγητή.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης στην πρώτη επιστημονική ημερίδα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σάντας (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Ο αρχαιολόγος, διδάκτορας Θεολογίας και υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας Κωνσταντίνος Στεφανίδης παρουσίασε την προσπάθεια ανασύνθεσης της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Σάντας. Μέσα από φωτογραφίες και υλικά τεκμήρια ανέδειξε τα διακοσμητικά στοιχεία, τα μοτίβα και τον ενδυματολογικό κώδικα, αλλά και τους κοινωνικούς συμβολισμούς που έφερε η φορεσιά.

Στη ζωή και το έργο του σημαντικού Πόντιου λαογράφου Στάθη Αθανασιάδη, του Γεροστάθη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τουμπουλίδης. Παρουσίασε το αρχείο του Γεροστάθη, το οποίο φυλάσσεται στη Λέσχη, και προσέφερε στον διαχειριστή της «Ψηφιακής Σάντας» Θανάση Στυλίδη, το σύνολο των βιβλίων του.

Ο Χρήστος Αηδονίδης στην πρώτη επιστημονική ημερίδα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σάντας (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Ο ερευνητής και υπεύθυνος αρχείου της ΑΜΚΕ Χρήστος Αηδονίδης παρουσίασε σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης, δίνοντας στο κοινό ένα μικρό δείγμα του αρχειακού πλούτου που διασώζεται.

Η μνήμη περίπου 16.000 ανθρώπων

Η «Ψηφιακή Σάντα» έχει θέσει ως στόχο τη συλλογή, διάσωση και ανάδειξη στοιχείων για περίπου 16.000 ανθρώπους που έζησαν στην ιστορική Επτάκωμη Σάντα και στις αποικίες που δημιούργησαν Σανταίοι στον Καύκασο πριν από την καταστροφή.

Φωτογραφίες, έγγραφα, οικογενειακές μαρτυρίες και γενεαλογικά στοιχεία συγκεντρώνονται σε ένα ψηφιακό αποθετήριο, ώστε η ιστορία των ανθρώπων της Σάντας να παραμείνει προσβάσιμη στις επόμενες γενιές.

Θανάσης Στυλίδης και Νίκος Τομπουλίδης στην πρώτη επιστημονική ημερίδα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σάντας (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

«Η αρχή έγινε και τα επόμενα βήματα θα είναι ακόμη πιο παραγωγικά», ανέφερε ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ, δικηγόρος και ερευνητής Θανάσης Στυλίδης.

Στις 31 Ιουλίου το Σανταίικο Γλέντι

Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 21:00, στα Παλατίτσια Ημαθίας, με μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στους χορούς και στη μουσική παράδοση της Σάντας. Η διοργάνωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλατιτσιωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Σάντας, ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29 δευτερόλεπτα πριν
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

25 λεπτά πριν
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

49 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δύο πυροσβέστες νεκροί – Μέτωπο 15 χλμ., εκκενώθηκαν έξι περιοχές

1 ώρα πριν
Φωτιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μεγάλη φωτιά και στη νότια Λέσβο – Προληπτική εκκένωση στο Πλωμάρι

1 ώρα πριν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign