pontosnews.gr
Κυριακή, 6/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

Για πρώτη φορά στον κόσμο Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς – Η 67χρονη Έλενα ήταν τυφλή επί πέντε χρόνια

28/07/2026 - 12:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια πρωτοποριακή επέμβαση που ανοίγει νέους δρόμους στην οφθαλμολογία πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στον κόσμο Ιταλοί γιατροί, μεταμοσχεύοντας την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, σε μια 67χρονη γυναίκα που είχε χάσει την όρασή της.

Η ασθενής, η οποία ονομάζεται Έλενα, ήταν τυφλή επί πέντε χρόνια, έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Από το αριστερό της μάτι είχε υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα το φως να μην μπορεί να μεταδοθεί από το μάτι στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι υπόλοιπες δομές του ματιού είχαν παραμείνει άθικτες.

Την ίδια ώρα, το δεξί της μάτι, το οποίο ήδη έπασχε από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, υπέστη σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή. Σύμφωνα με το νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο, η πλήρης καταστροφή της περιοχής που περιείχε τα βλαστοκύτταρα καθιστούσε αδύνατη μια κλασική μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το πρόβλημα αυτό, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανυπέρβλητο, κατάφεραν να ξεπεράσουν ο καθηγητής Μικέλε Ρεϊμπάλντι και η ομάδα του.

Οι γιατροί αξιοποίησαν τους υγιείς, αλλά πλέον μη λειτουργικούς, ιστούς του αριστερού ματιού της ασθενούς. Από εκεί αφαίρεσαν και μεταμόσχευσαν στο δεξί μάτι ένα πλήρες ανατομικό μόσχευμα, το οποίο περιελάμβανε τον κερατοειδή, τον σκληρό χιτώνα, τον επιπεφυκότα και, για πρώτη φορά, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή την ωχρά κηλίδα.

Με τον τρόπο αυτό, οι χειρουργοί κατάφεραν ουσιαστικά να αξιοποιήσουν τμήματα από δύο προβληματικά μάτια, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη λειτουργία ενός ματιού που πλέον μπορεί να βλέπει.

Η επέμβαση ήταν ιδιαίτερα σύνθετη και διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες. «Περιμένουμε τώρα να δούμε σε ποιο βαθμό ο μεταμοσχευμένος αμφιβληστροειδής θα μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο καθηγητής Ρεϊνάλντι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια πρωτιά από τον Γάλλο καθηγητή Μισέλ Πακ, επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας στο Εθνικό Νοσοκομείο Κενζ-Βεν του Παρισιού και ειδικό στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, απαιτείται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να αξιολογηθεί αντικειμενικά η νέα τεχνική και να διαπιστωθεί κατά πόσο θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμοστεί και σε άλλους ασθενείς. Ελλείψει δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών, δεν είναι ακόμη δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές της μεθόδου.

Η πρωτοποριακή επέμβαση, πάντως, δημιουργεί νέες ελπίδες για ασθενείς που μέχρι σήμερα δεν είχαν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της ιατρικής επιστήμης να αντιμετωπίσει σύνθετες και μέχρι πρότινος μη αναστρέψιμες μορφές απώλειας όρασης.

•Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του Spectrum (φωτ.: Isar Aerospace)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιστορική πρωτιά: Πύραυλος μπήκε σε τροχιά από την ηπειρωτική Ευρώπη

6/09/2026 - 4:43μμ
Ο Falcon Heavy της SpaceX στην εξέδρα 39A του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, πριν από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman. 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: NASA / Joel Kowsky)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Έφυγε» για να χαρτογραφήσει το Σύμπαν: Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο Roman

30/08/2026 - 5:49μμ
(Φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τραμπ: Νέα εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με την Κίνα

28/08/2026 - 11:20μμ
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Kanoa Shim-Ly)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: Θα πληρώσει πάνω από 16 δισ. δολάρια για τον εθισμό ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

26/08/2026 - 7:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυκλοφοριακό: Μια μικρή αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολείων μειώνει το μποτιλιάρισμα

23/08/2026 - 12:00μμ
Ο Άουγκουστ Χορχ σε ένα αυτοκίνητο Horch πριν από το rebranding (πηγή: Bundesarchiv / commons.wikimedia.org)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Audi: Το πιο επιτυχημένο, περιπετειώδες, προσοδοφόρο (αλλά εν πολλοίς άγνωστο) rebranding!

19/08/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η Meta – 29 πολιτείες ζητούν έως 193 δισ. δολάρια για τις πλατφόρμες Facebook και Instagram

18/08/2026 - 2:50μμ
Το NGC 2392, το «Νεφέλωμα του Λιονταριού», μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του James Webb (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI / Alyssa Pagan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

James Webb: Το «Νεφέλωμα του Λιονταριού» βρυχάται στο Διάστημα – Η εντυπωσιακή νέα εικόνα

15/08/2026 - 5:56μμ
Η ολική έκλειψη Ηλίου, όπως έγινε ορατή στην Κορμπέρα ντ’ Έμπρε της Καταλονίας, στην Ισπανία, στις 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Marta Perez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου: Η Ευρώπη βυθίστηκε στο σκοτάδι – Εντυπωσιακές εικόνες

13/08/2026 - 11:08πμ
Ολική έκλειψη Ηλίου, με το ηλιακό στέμμα να διακρίνεται γύρω από τον σκοτεινό δίσκο της Σελήνης (φωτ. αρχείου: NASA / Gopalswamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ουρανός έχει διπλή παράσταση απόψε: Έκλειψη Ηλίου και Περσείδες – Οι ώρες για την Ελλάδα

12/08/2026 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Νέα Κούταλη, καλυμμένο με την ελληνική σημαία μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων (φωτ.: Facebook / Κοινότητα Νέας Κούταλης Λήμνου)

Νέα Κούταλη Λήμνου: Στη «Μικρασιάτισσα Μάνα» η μνήμη του ξεριζωμού – 100 χρόνια από τη νέα αρχή

21 λεπτά πριν
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Social media με προειδοποίηση κινδύνου; Τι έδειξε δοκιμή σε νέους

46 λεπτά πριν
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στον διευθυντή του naftemporiki.gr Μιχάλη Ψύλο, στο 2ο N-ΔΕΘ Forum της Ναυτεμπορικής. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Θεοδωρικάκος: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» – Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στη βενζίνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Γιαννιτσά: Πέθανε ο 27χρονος μετά τον καβγά έξω από νυχτερινό μαγαζί

2 ώρες πριν
O Κόσουκε Φουκούντα με τη λύρα του, από τη ΔΕΘ σε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο της ΕΡΤ3. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Glomex)

Από τον Καζαντζάκη στο κότσαρι: Ο Κόσουκε Φουκούντα, το πρόσωπο-γέφυρα της ιαπωνικής ΔΕΘ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του Spectrum (φωτ.: Isar Aerospace)

Ιστορική πρωτιά: Πύραυλος μπήκε σε τροχιά από την ηπειρωτική Ευρώπη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV