Με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Ζάμπια, καθώς ανήμερα της 19ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσημη παράδοση ψηφίσματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Λουσάκα.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης Ιωάννης, ο οποίος έχει ποντιακή καταγωγή, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, μεταφέροντας το αίτημα της ιστορικής δικαίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού στη διεθνή κοινότητα.
Υπό την ιδιότητά του ως sυντονιστής της Αφρικανικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντίων Ελλήνων, παρέδωσε στο γραφείο του συντονιστή του ΟΗΕ (RCO) ψήφισμα που αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ζητώντας την προώθησή του στα αρμόδια διεθνή όργανα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μια δυνατή υπενθύμιση ότι, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις αλησμόνητες πατρίδες, η μνήμη των 353.000 θυμάτων παραμένει ζωντανή και ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται με συνέπεια και πίστη στην ιστορική αλήθεια.
















