pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τραπεζούντα όπως την είδε ο Καρκαβίτσας – Μια περιήγηση στην πόλη του ποντιακού ελληνισμού

Η πόλη, οι άνθρωποι και τα μνημεία του Πόντου μέσα από την ταξιδιωτική αφήγηση ενός λογοτέχνη

10/03/2026 - 6:57μμ
«Ενθύμιο από την Τραπεζούντα – Τελωνείο και αποβάθρα». Το ταχυδρομικό δελτάριο είναι από τον Max Fruchtermann, γνωστό εκδότη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

«Ενθύμιο από την Τραπεζούντα – Τελωνείο και αποβάθρα». Το ταχυδρομικό δελτάριο είναι από τον Max Fruchtermann, γνωστό εκδότη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής
«Από το βαπόρι μοιάζει μ’ ένα μεγάλο και χλοερότατο περιβόλι.
Τα χρωματιστά χτίριά της προβάλλουν μέσ’ από τα δένδρα, κοντυλογραμμένα σε καταπράσινο τάπητα».
Ανδρέας Καρκαβίτσας
∼

Η Τραπεζούντα υπήρξε για αιώνες μία από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο. Χτισμένη σε στρατηγική θέση στις ακτές, αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο, ενώ η ιστορία της συνδέθηκε στενά με την παρουσία και τη δράση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή.

Πολύτιμες εικόνες για την πόλη μάς προσφέρουν τα ταξιδιωτικά κείμενα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στο έργο του καταγράφει με γλαφυρότητα το φυσικό τοπίο, την κοινωνική ζωή και τα μνημεία της Τραπεζούντας, προσφέροντας μια ζωντανή μαρτυρία για έναν τόπο όπου η αίγλη των Κομνηνών, οι βυζαντινές εκκλησίες και η μνήμη του ποντιακού ελληνισμού παραμένουν ακόμη ορατές.

Μέσα από την περιγραφή του, η Τραπεζούντα εμφανίζεται ως μια πόλη γεμάτη ιστορία και αντιθέσεις: από τα καταπράσινα βουνά και τις ακτές του Εύξεινου Πόντου μέχρι τις παλιές εκκλησίες και τις συνοικίες όπου συνυπήρχαν διαφορετικές κοινότητες. Η ματιά του συγγραφέα μετατρέπει την περιήγηση στην πόλη σε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας περιηγήθηκε τον Πόντο με την ιδιότητα του γιατρού σε εμπορικά σκάφη, και κατέγραψε τις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Εστία, το 1895.

Μεγάλη πόλις

Μονοήμερα φθάνουμε στην Τραπεζούντα. 75 μίλια απέχει η Τραπεζούντα από την Κερασούντα. Περνούμε αντίκρυ από ακρωτήρια και κόρφους και λιμανάκια και ψηλά δασωμένα βουνά. Η χλωροδά τους βαθύπρασινη, αντριωμένη. Όσο ανεβαίνουν στο εσωτερικό τόσο και ψηλώνουν, τόσο ομορφαίνουν και δασώνονται. Ποια άραγε απ’ όλες κορφή να είναι το όρος της Θήχης, απ’ όπου οι Μύριοι χαιρέτησαν την ποθητή τους θάλασσα;

Η Τραπεζούντα είναι μεγάλη πόλις. Καβαλικεύει κι αυτή ένα χοντρό κάβο και του αφήνει γυμνό το κεφάλι, με τον φάρο μόνον και τους στρατιώτες και τα τελωνεία. Είναι έδρα του βιλαετίου της Τραπεζούντας. Το βιλαέτι έχει έκταση διπλή απ’ ό,τι έχει η ελεύθερη Ελλάς και κατοίκους διπλασίους. Αρχίζει από τη Σαμψούντα το γιαλό γιαλό και φθάνει τρεις ώρες κάτω από το Βατούμ. Στο εσωτερικό καταντά μέχρι του Έρζερομ, 8-10 ημερών διάστημα από δω.

Σπάνια επιζωγραφισμένη φωτογραφία της Τραπεζούντας, των αρχών του 20ού αιώνα. Από το αρχείο του Στέλιου Θεοδωρίδη

Η πόλις μόνη έχει 35 με 40 χιλιάδες κατοίκους Έλληνας και Τούρκους και Αρμένιδες. Από το βαπόρι μοιάζει μ’ ένα μεγάλο και χλοερότατο περιβόλι. Τα χρωματιστά χτίριά της προβάλλουν μέσ’ από τα δένδρα, κοντυλογραμμένα σε καταπράσινο τάπητα.

Τώρα μέσα στην παλαιά πόλη κατοικούν όλο Τούρκοι. Οι άλλοι κάτοικοι ερίχθηκαν προς τα έξω, στ’ ανοιχτά, εσυνοίκησαν το Γκιαούρ Μεϊντάν κι επήραν την ανατολική πλαγιά του βράχου έως τη θάλασσα. Στο Γκιαούρ Μεϊντάν, που άλλοτε το θεωρούσαν τόπο καταραμένο, γιατί εκεί εσφάγηκαν οι χωρικοί που επήγαν τη Μεγάλη Παρασκευή ξαφνικά κι επήραν πάλι την πόλη, τώρα είναι δυο έμορφες πλατείες δενδροσκέπαστες, και συνάζεται ο καλός κόσμος της πόλεως, και παίζει τρεις φορές την εβδομάδα η στρατιωτική μουσική.

Ανατολικά της πόλεως, απάνω από τον αμαξωτό δρόμο, που πηγαίνει στο εσωτερικό, ορθώνεται χονδρός βράχος το Πόστεπε. Ήσαν στην κορφή του ερείπια μιας αρχαίας μονής. Προ τριών χρόνων έκτισαν κομψό τζαμί μ’ έξοδα του Σουλτάνου. Έμενεν εκεί, τον παλαιό καιρό, ένας θαυματουργός μονάς. Σύκαιρα εφανερώνονταν εδώ και στη Μέκκα και την Αγια-Σοφιά της Πόλης. Τέλος εφάνηκε κι εκηρύχθηκε άγιος από τους Τούρκους και στον τόπο που εμόναζε έκτισαν το Τζαμί.

Στη μέση του Πόστεπε ασπρίζει η Παναγία η Θεοσκέπαστη μέσα σε σπηλιά. Στα βάθη της σπηλιάς στάζει νερό, που το θεωρούν για αγίασμα. Στις 25 του Μάρτη πηγαίνουν και πανηγυρίζουν εκεί.

Φορτωμένα άλογα και μουλάρια σε πλατεία της Τραπεζούντας (φωτ.: Wikipedia)

Η Τραπεζούντα στέλνει στο εξωτερικό φασούλια και λεφτοκάρυα. Έχει πλούσιους εμπόρους και ισχυρές τουρκικές οικογένειες ιστορικές, από τον καιρό της κατακτήσεως ακόμη, αλλά ξεπεσμένες.

Μια τέτοια οικογένεια, του Σατίρογλου, έσωσε τους χριστιανούς κατοίκους πολλές φορές από τον όλεθρο και τη σφαγή. Όταν οι ομόφυλοί του αγρίευαν από φανατισμό κι ήθελαν να χυθούν μαχαιροφόροι στα χριστιανικά σπίτια, μόνος ο Οσμάν πασάς ήταν ικανός να τους εμποδίσει. Και το έκανε πάντα μ’ όλη την προθυμία και ο χριστιανικός λαός της Τραπεζούντας τιμάει ακόμη τη μνήμη του και σέβεται τη γενεά του.

Η πόλις των Κομνηνών ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ευγένιο και στα νομίσματά της ήταν χαραγμένη η εικόνα του μαζί με την εικόνα του βασιλιά. Μεγάλες και καλοχτισμένες βυζαντινές εκκλησίες ήταν τότε στην πόλη και τα περίχωρα, και διατηρούνται ακόμη τζαμιά οι περισσότερες. Μέσα στα τείχη είναι της Θεοτόκου Χρυσοκεφάλας, χαλκοσκέπαστη. Οι τοίχοι της από μέσα είναι όλοι ιστορισμένοι με το ψηφί και σκαλισμένες όλες της οι πόρτες με τον τόρνο.

Στον παλιό καιρό ήταν αυτή η Μητρόπολις. Άλλη εκκλησία είναι της Αγίας Σοφίας στα δυτικά της πόλεως, κομψότατη, αληθινό καλλιτέχνημα. Άλλη του Αγίου Βασιλείου, που την έχτισε μ’ έξοδα του Ιουστινιανού ο στρατηγός Βελισσάριος. Άλλη του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, χτισμένη από τον Αλέξιο τον Γ’. Είναι και η μικρή εκκλησία του Αγίου Φιλίππα, χτισμένη από μία βασιλοπούλα, κάτω στη Διαφούντα, όπου και κατέφυγε η Μητρόπολις έπειτ’ από την Άλωση, και η μονή του Αγίου Ευγενίου, όπου έκανε την πρώτη του προσευχή ο κατακτητής.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης της Τραπεζούντας Πόντου. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ημπορεί κανείς να ειπεί πως ακόμη και τώρα, την ιστορία και ανάπτυξη του Ποντιακού κράτους των Κομνηνών, την βρίσκει απάνω στη γη της Τραπεζούντας ολοζώντανη.


Βιβλιογραφική σημείωση
Στάθης Πελαγίδης, Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου: Ιστορική επισκόπηση, Θεσσαλονίκη, εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, σσ. 184-185. Στο έργο παρατίθεται το απόσπασμα του Ανδρέα Καρκαβίτσα από το βιβλίο Ταξίδια στον Πόντο, την Πόλη, τη Σμύρνη, Θεσσαλονίκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Ο Αγιασμός και δύο θεατρικές βραδιές άνοιξαν τη νέα χρονιά για τον Σύλλογο Ποντίων

17/09/2026 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

6 ώρες πριν
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

6 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Άνκορατζ, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό των Εγκαινίων, μαζί με μέλη της μοναδικής ελληνορθόδοξης ενορίας της Αλάσκας (φωτ.: Orthodox Observer / Loren Holmes)

Από ένα υπόγειο στην Αλάσκα, στη βορειότερη ελληνορθόδοξη ενορία – Μια κοινότητα γράφει ιστορία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague Super Cup: Πήρε… εκδίκηση η Ρεάλ και νίκησε τον Ολυμπιακό

7 ώρες πριν
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Όλα μηδέν στο Άρης-Ηρακλής – Πρώτη νίκη για Κηφισιά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV