pontosnews.gr
Τρίτη, 16/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

Ένα χειρόγραφο για την ιστορία της Τοκάτης, με πληροφορίες για την προέλευση της ονομασίας της, τις ομορφιές του τόπου, τις συνήθειες των κατοίκων, ένα τσουκάλι με ντολμάδες και τον τραγικό επίλογο

17/03/2026 - 10:31πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)

Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πέτρος Γεωργόπουλος ζούσε στην Τοκάτη (γνωστή και με τα ονόματα Τοσκάτη, Τοκάτ, Τοκάτιον, Ευδοκιάς, Ευδοκιούπολις, Δαγιμών, Βήρισα) την αρχαία Δαζιμωνίδα, η οποία ιδρύθηκε από τους κατοίκους των Κομάνων στα χρόνια του αυτοκράτορα Ηρακλείου, παίρνοντας το όνομα της αδελφής του Ευδοκίας.

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι πρόφεραν το όνομά της παραφθαρμένα «Κρατοκία», πριν το αλλάξουν σε Τοκάτη.

Στην περιοχή υπήρχαν δώδεκα οικισμοί με ορθόδοξο πληθυσμό. Η πόλη ήταν χτισμένη στους πρόποδες δύο βουνών, διακλαδώσεων των ποντιακών Άλπεων, του Γιλdίζ νταγ και του Κας νταγ, όπου υπήρχαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης και βρισκόταν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τη Σεβάστεια με τη Σαμψούντα. Εμπορικές συναλλαγές είχαν οι κάτοικοι με τη Σεβάστεια, στην οποία έδιναν σιτηρά κι έπαιρναν κυρίως σταφύλια.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Η κωμόπολις Τοκάτ είναι σχεδόν εις το κέντρον της Μικράς Ασίας και ανήκει εις τον νομόν Σίβας ή Σεβάστειας. Η πόλις αυτή, δηλαδή η σημερινή τοποθεσία της πόλεως ήτο λειβάδι και βοσκούσαν τα ζωντανά των κατοίκων της περιφερείας, και η πόλις ήτο στο Κόμανα και είναι περίπου δύο ώρες μακρυά από τη σημερινή «Τοκάτ».

Η λέξις Τοκάτ είναι τουρκική, δηλαδή καθώς ως άνω αναφέρω, ότι η τοποθεσία της πόλεως Τοκάτ ήτο λειβάδι και εις την παλαιά εποχή, καθώς μας είπαν οι γεροντότεροι, ο δυνάστης της εποχής εκείνης ο οποίος κυβερνούσε τον τόπον και την χώραν, είχε τα άλογά του και βοσκούσαν σε διάφορα μέρη. Μια ημέρα το ένα άλογό του δεν φάνηκε και δια να το βρουν ερευνούσαν παντού.

Επιτέλους ηύραν το άλογο πλαγιασμένο και χορτάτο μέσα σε πάμπολλα χόρτα και έκτοτε η τοποθεσία ονομάσθη Τοκ Ατ, δηλαδή «χορτάτος ίππος», αλλά πότε κτίστηκε, δεν έμαθα η σημερινή πόλις Τοκάτ.

Η πόλις Τοκάτ είναι κτισμένη εις το μέσον τεσσάρων βουνών ως κάμπος εις τα προπόδια των βουνών. Και είναι τα εξής βουνά, Τόπτσαν, Χέσχες, Χατς, Κάλα.

Εις το ανατολικόν της πόλεως, έχει ένα ποτάμι· ο κόσμος με ζώα περνούσε το ποτάμι, και επάνω στο ποτάμι υπάρχει μια κτιστή γέφυρα, από την οποία περνούν οι κάτοικοι, ίνα πηγαίνουν εις τα κτήματά τους και λέγεται Τσομπάν κιοπρουσή, δηλαδή η γέφυρα του τσομπάνη.

Υπάρχουν διάφοροι κήποι και περιβόλια και διάφορα καρποφόρα δέντρα: μηλέα, απιδιά, αμπέλια κτλ. […] Και έχουσι μια ωραία και περίφημη τριανταφυλλέα, η οποία ευωδιάζει πάρα πολύ και έχει ακριβώς τριάντα δύο φύλλα. Το ποτάμι γυρίζει τρεις μύλους είναι: Κουρκδζή ποδός, ο χανές, ο ορτά. Και το νερό του ποταμού το χρησιμοποιούν για πότισμα των περιβολιών και των κήπων και το έλεγαν «Γεσίλ ιρμάκ», δηλαδή πράσινο ποτάμι. Υπήρχε άλλο ένα και περνούσε από την πόλι και το λέγανε «Μποκλή ιρμάκ».

Από το Τοκάτ, δυο ώρες μακρυά είναι τα Κόμανα εις τα οποία ετάφη ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το 407, τότε είχε επ’ όνομα Κόμανα Κωμόπολις και το χωράφι που ανήκει ο άγιος ανήκει εις την οικογένειαν Παπαδοπούλου και ο υιός του είναι εδώ εις τη Νέα Ιωνία και ζη, αλλά είναι γέρος και ο τάφος του μόνο από ένα σωρό πέτρες τον γνωρίζεις και τον διακρίνεις. Και είναι χωράφι και το αλεύρι από το σιτάρι του χωραφιού αυτού, όταν ζυμώνεται για ψωμί, χωρίς μαγιά φουσκώνεται. Προ του πολέμου του 1914 ο δεσπότης Αμβρόσιος ήθελε εις την τοποθεσία εκείνη να κτίση ένα μοναστήρι του Ιωάννου Χρυσοστόμου, αλλά δυστυχώς λόγω του πολέμου και της ανταλλαγής, όλα έμειναν κατά την τύχη και μη χειρότερα. Τώρα τι γίνεται, ο Θεός γνωρίζει. […]

Μοναστήριον Παναγία: Και μακρυά, σχεδόν μια ώρα πεζή από την κωμόπολι, έχει ένα μοναστήριον με το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή της Παναγίας και γύρω από την εκκλησία υπήρχαν κτισμένα σπίτια και διάφορα δωμάτια και ο κόσμος που παραθέριζε επήγαινε εκεί.

Και κάθε χρόνο εις τας δεκαπέντε Αυγούστου γινόνταν μεγάλη πανήγυρις, και βέβαια πρώτα η πίστις, θεραπεύονταν πολλοί δαιμονισμένοι και άλλες διάφορες αρρώστιες.

Και κατά τα λεγόμενα επί εποχής των γενιτσάρων με σκοπόν την λεηλασία, έκαμαν επίθεσι κατά της εκκλησίας και ο κόσμος έντρομος εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά του και τα σπίτια του και έφυγε εις τα βουνά.

Εκείνη τη στιγμή, μια γυναίκα εμαγείρευε ντολμάδες μέσα στο τσουκάλι –και αυτή η καϋμένη η γυναίκα– παίρνει το τσουκάλι με τους βρασμένους ντολμάδες και φεύγει, αλλά εν τω μεταξύ βλέπει ότι δεν θα μπορεί να φύγη με το τσουκάλι στο χέρι και αφίνει το τσουκάλι εις το μέσον της αυλής του ναού γεμάτο με τους ντολμάδες. Σε λίγο έφθασαν οι γενίτσαροι και τι βλέπουν ως εκ θαύματος το τσουκάλι ακόμη να βράζη επάνω στη γη και χωρίς φωτιά.

Αμέσως τους πήρε φόβος και τρόμος ότι είναι οίκος Θεού και χωρίς φωτιά βράζει το τσουκάλι, αφίνουν ό,τι είχαν αρπάξει και φεύγουν τρεχάλα κι έτσι ο χριστιανικός κόσμος εσώθη από μεγάλη καταστροφή.

Οι κάτοικοι της Πόλεως. Πεντακόσιες (500) οικογένειες είναι Έλληνες ορθόδοξοι. Δώδεκα χιλιάδες (12.000) Αρμένιοι, δέκα οκτώ (18.000) χιλιάδες Τούρκοι μουσουλμάνοι. Εκατό οικογένειες Εβραίοι και τριάντα (30) οικογένειες ήσαν Γάλλοι. Οι Έλληνες στην πόλι μέσα, είχαν μόνο μια εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι Αρμένιοι είχαν δώδεκα εκκλησίες. Εις την εκκλησία δεξιά και αριστερά έψαλλαν μόνο Ελληνικά, τον Απόστολο διάβαζαν Τουρκικά και Ελληνικά. Είχαν δύο ιερείς, τον Λάζαρο και τον Χαράλαμπο.

Τον παπα-Λάζαρο τον κρέμασαν οι Τούρκοι με την αιτία ότι είχε ανακατωθή, με Έλληνες αντάρτες. Και τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του και κατόπιν κρέμασαν τον παπα-Λάζαρο. Όλοι οι Έλληνες στην Τοκάτ μέσα ομιλούσαν Τουρκιστί, τουναντίον στα πέριξ χωριά οι Έλληνες ομιλούσαν Ελληνικά […]

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμ. ΣΤ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
Σε πρώτο πλάνο ένας έφιππος τσέτης, Τούρκος άτακτος στρατιώτης, μέλος αντάρτικων
μονάδων, και τρεις άλλοι με λάφυρα στα χέρια τον ακολουθούν. Πίσω τους, Έλληνες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο σπίτι του Σαρτιό, με τη γαλλική σημαία
υψωμένη για να τους προστατεύει, κάνοντας απεγνωσμένα νόημα στα πλοιάρια για να
προσεγγίσουν. 13 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια τον Ιούνιο του 1914

12/06/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Caitlin Tough MLA)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων: Βουλευτής στην Αυστραλία εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρας τη διδασκαλία των γεγονότων στα σχολεία

11/06/2026 - 6:06μμ
To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
Ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι»: Έγγραφα καταγράφουν την Ιστορία την ώρα που γράφεται

9/06/2026 - 5:28μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Οι εκτοπισμοί στον Πόντο ήταν οργανωμένες σφαγές» – Ο ναύαρχος Βότσης απαντά στη γαλλική φιλοτουρκική προπαγάνδα

5/06/2026 - 1:32μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

6 λεπτά πριν
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ερντογάν στην Άγκυρα – Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

34 λεπτά πριν
Από παλαιότερο καλοκαιρινό χορό του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου: Με «Λεφτοκάρυα» ο πρώτος καλοκαιρινός χορός του σωματείου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο «μικροσκόπιο» για φόλες σε αδέσποτες γάτες – Ελεύθερος μετά την απολογία του

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στη Σύνοδο της G7 (φωτ.: ΕΡΑ / Yoan Valat)

Σύνοδος G7: Κοινή βούληση για ενίσχυση της πίεσης επί της Μόσχας – Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign