pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

Η αρχαία ελληνική πόλη της Λυκίας με τη μνημειώδη επιγραφή του επικούρειου φιλοσόφου Διογένη διεκδικεί θέση στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς – Ένα ακόμη ισχυρό ίχνος του ελληνικού πολιτισμού στη μικρασιατική γη

7/03/2026 - 10:34μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)

Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, κοντά στη σημερινή Φετίγιε της Τουρκίας, σώζονται τα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης που φιλοξενεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της παγκόσμιας φιλοσοφικής σκέψης.

Τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας διεκδικούν πλέον την ένταξή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές της επαρχίας Μούγλων.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο χωριό Ιντζεαλιλέρ (Incealiler), στην περιοχή της Φετίγιε.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τα Οινόανδα αποτελούσαν σημαντικό αστικό κέντρο της αρχαίας Λυκίας, στην άνω κοιλάδα του ποταμού Ξάνθου. Σήμερα είναι γνωστά διεθνώς για ένα μοναδικό μνημείο: τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον αρχαίο κόσμο.

Η μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή της Αρχαιότητας

Τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο επικούρειος φιλόσοφος Διογένης ο Οινοανδεύς αποφάσισε να μεταδώσει δημόσια τη φιλοσοφία του Επίκουρου. Για το σκοπό αυτό χάραξε μια εκτενή περίληψη των διδασκαλιών του σε έναν μεγάλο λίθινο τοίχο στοάς.

Η επιγραφή εκτεινόταν αρχικά σε μήκος περίπου 80 μέτρων και ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων, καλύπτοντας επιφάνεια περίπου 260 τετραγωνικών μέτρων.

Το κείμενο περιελάμβανε περίπου 25.000 λέξεις και παρουσίαζε βασικές αρχές της επικούρειας φιλοσοφίας, όπως τη φύση του σύμπαντος, τη γνώση, την ηθική και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Οι διδασκαλίες αυτές καλούσαν τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τον φόβο των θεών και του θανάτου και από τις δεισιδαιμονίες, ώστε να κατακτήσουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Μια ελληνική πόλη της Λυκίας

Τα Οινόανδα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Η πρώιμη ιστορία του οικισμού δεν είναι πλήρως γνωστή, ωστόσο φαίνεται ότι γύρω στο 200-190 π.Χ. η πόλη έγινε αποικία της Τερμησσού. Για τον λόγο αυτό αναφερόταν και ως «Τερμησσός προς τα Οινόανδα» ή «Μικρά Τερμησσός».

Κατά την ελληνιστική περίοδο αποτέλεσε τη νοτιότερη πόλη της Κιβυριακής Τετράπολης, μιας ομοσπονδίας πόλεων της περιοχής. Όταν η συμμαχία αυτή διαλύθηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Λούκιο Λικίνιο Μουρένα, τα Οινόανδα εντάχθηκαν στο Κοινό των Λυκίων, όπως μαρτυρούν επιγραφές.

Η πόλη αναφέρεται επίσης στον κατάλογο πόλεων που συνέταξε τον 6ο αιώνα μ.Χ. ο γραμματικός Ιεροκλής.

Η ανακάλυψη και οι αρχαιολογικές έρευνες

Τα ερείπια της πόλης έγιναν γνωστά στη δυτική επιστημονική κοινότητα τον 19ο αιώνα, όταν Ευρωπαίοι περιηγητές κατέγραψαν το χώρο. Η μεγάλη φιλοσοφική επιγραφή αναγνωρίστηκε αργότερα από διάσπαρτα θραύσματα λίθων που προέρχονταν από τη στοά.

Κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. η στοά κατεδαφίστηκε για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά της στην κατασκευή αμυντικού τείχους, με αποτέλεσμα τα κομμάτια της επιγραφής να διασκορπιστούν στην περιοχή.

Πώς θα μπορούσε να ήταν η στοά, με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα (πηγή: lycianmonuments.com)

Μέχρι το 2012 οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει περισσότερα από 300 θραύσματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα από διεθνείς αρχαιολογικές αποστολές, μεταξύ των οποίων και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

«Η μνήμη της αναζήτησης για την καλή ζωή»

Οι συντάκτες του φακέλου υποψηφιότητας για τη UNESCO, η καθηγήτρια φιλοσοφίας Hatice Nur Beyaz Erkızan και ο Serdar Kayhan, τόνισαν τη μοναδική σημασία του χώρου.

Όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωση, «τα Οινόανδα δεν είναι απλώς μια αρχαία πόλη από πέτρες. Είναι η μνήμη της ανθρώπινης αναζήτησης για την “καλή ζωή” χαραγμένη στο λίθο».

Burası antikçağın en eski ve en büyük felsefi yazıtının (4×80m.) bulunduğu Oenoanda kenti. Almanlar, dünya kültür mirası listesine girmesi için çabalıyor. Nerede derseniz Fethiye’de. Türkiye öyle bir hazine ki değerini bilene… pic.twitter.com/opC6HrRjLv

— Alp Ejder Kantoğlu (@alpejder) May 13, 2022

Η ένταξη του χώρου στον κατάλογο της UNESCO θα αποτελούσε σημαντική αναγνώριση τόσο για την Τουρκία όσο και για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα ελληνικά ίχνη στη μικρασιατική γη

Η υποψηφιότητα των Οινοάνδων υπενθυμίζει το βαθύ πολιτιστικό αποτύπωμα του ελληνικού κόσμου στη σημερινή Τουρκία.

Από τις πόλεις της Ιωνίας μέχρι τα κέντρα της Λυκίας, της Καρίας και της Παμφυλίας, εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι μαρτυρούν τη μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Τα Οινόανδα αποτελούν ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αυτής της κληρονομιάς, καθώς συνδέουν την ιστορία των ελληνικών πόλεων της περιοχής με ένα μοναδικό μνημείο της αρχαίας φιλοσοφίας – μια πέτρινη «βιβλιοθήκη» που αποτύπωσε δημόσια την αναζήτηση της ευτυχίας και της γαλήνης στη ζωή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κρήτη: Συνελήφθη ανήλικος για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες στο Ηράκλειο

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη πρωτιάς ο Ολυμπιακός στη Λιόν

38 λεπτά πριν
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

1 ώρα πριν

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: jessicauchoas / Pixabay)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή – Αναζητά μόλις 152 εκατ. δολάρια!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7, Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign