pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

Του Παντελή Σαββίδη

7/03/2026 - 10:45πμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν είναι το κεντρικό και πιο επικίνδυνο μέτωπο αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή – αλλά δεν είναι το μόνο.

Όσο περισσότερο βαθαίνει η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Ισραήλ και την Τεχεράνη, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ευρύτερο τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο και το ιρακινό Κουρδιστάν έως τα αφγανοπακιστανικά σύνορα.  

Μέχρι στιγμής, η εικόνα που διαμορφώνεται στον πόλεμο του Ιράν είναι η εξής: από τη μία η αμερικανική και ισραηλινή στρατιωτική δράση δείχνει σαφή προθυμία κλιμάκωσης (έχουν πληγεί στόχοι υψηλής αξίας, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε στρατιωτικές και κρίσιμες υποδομές, ενώ το εύρος των επιχειρήσεων υποδηλώνει ότι ο στόχος είναι η στρατηγική αποδυνάμωση του ιρανικού κράτους), και από την άλλη δεν διαφαίνεται κανένα σχέδιο αποκλιμάκωσης και εξόδου από την κρίση.

Το Ιράν βεβαίως δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ούτε απομονωμένος γεωπολιτικό χώρος. Η σύγκρουση αγγίζει άμεσα ολόκληρη την αραβική χερσόνησο και την περιφέρεια του Κόλπου. Οι επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις, σε συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών και σε κρίσιμες αμυντικές υποδομές δείχνουν ότι η Τεχεράνη δεν απαντά μόνο συμβολικά, αλλά προσπαθεί να φθείρει την αμερικανική περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Το γεγονός ότι επλήγησαν κρίσιμες υποδομές έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικής άμυνας στην Ιορδανία, στα ΗΑΕ και στο Κατάρ επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση έχει ήδη αποκτήσει χαρακτήρα περιφερειακού πολέμου υποδομών και δικτύων.

Ωστόσο αυτό το μέτωπο όσο μεγάλο και κρίσιμο κι αν είναι, δεν είναι το μόνο. Στα ανατολικά, η σύγκρουση Πακιστάν-Αφγανιστάν συνιστά ένα δεύτερο, εξαιρετικά κρίσιμο μέτωπο αστάθειας. Δεν πρόκειται ακόμη για συμβατικό διακρατικό πόλεμο πλήρους κλίμακας, αλλά για μια σοβαρή ανοιχτή διασυνοριακή σύγκρουση, με αεροπορικά πλήγματα, ανταποδοτικές επιθέσεις και μεγάλους εκτοπισμούς πληθυσμών.

Η βαθύτερη αιτία της κρίσης είναι η πακιστανική κατηγορία ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν προσφέρουν ανοχή ή καταφύγιο στην Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), δηλαδή στους Πακιστανούς Ταλιμπάν που πλήττουν το πακιστανικό έδαφος. Το Αφγανιστάν το αρνείται, αλλά η κρίση έχει ήδη περάσει σε ένα πιο επικίνδυνο επίπεδο στρατιωτικοποίησης.

Η σύνδεση αυτού του μετώπου με τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν δεν είναι άμεση, είναι όμως ουσιαστική.

Το Πακιστάν ανησυχεί ότι μια παρατεταμένη αποσταθεροποίηση του Ιράν μπορεί να ενεργοποιήσει νέες αλυσιδωτές κρίσεις στο Μπαλουχιστάν, (Μπαλούχοι ζουν και στο Ιράν με αυτονομιστικές διαθέσεις και στο Πακιστάν), να ενισχύσει διασυνοριακά αντάρτικα και τζιχαντιστικά δίκτυα και να μετατρέψει ολόκληρη τη ζώνη Ιράν-Πακιστάν-Αφγανιστάν σε ενιαίο χώρο κατάρρευσης.

Με άλλα λόγια, η αποσταθεροποίηση του Ιράν δεν παραμένει εντός των συνόρων του Ιράν· απειλεί να συγχωνευθεί με τις ήδη υπάρχουσες συγκρούσεις στα ανατολικά του.

Το τρίτο μέτωπο είναι το Κουρδικό, ίσως το πιο αβέβαιο αλλά και το πιο δυνητικά εκρηκτικό. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ιρανοκουρδικές ένοπλες οργανώσεις –που έχουν παρουσία στο βόρειο Ιράκ–, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκμεταλλευθούν τον πόλεμο για να ανοίξουν μέτωπο στο δυτικό Ιράν. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί επαφές ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κούρδους σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη πίεση κατά της Τεχεράνης από το κουρδικό στοιχείο.

Παρ’ όλα αυτά, άλλο πράγμα η ύπαρξη επαφών και προθέσεων και άλλο μια ώριμη, γενικευμένη εξέγερση με βάθος, κοινωνική αναφορά και στρατιωτική υπόσταση. Η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει κινητικότητα και πολιτικοστρατιωκή προετοιμασία, αλλά όχι ακόμη το επίπεδο συνοχής και εξωτερικής στήριξης που θα επέτρεπε μια αποφασιστική δραστηριότητα μέσα στο Ιράν.

Με βάση και την πρόσφατη εμπειρία των Κούρδων από τις σχέσεις τους με την ΟυάσιΝγκτον, είναι πιθανό να επιδείξουν μεγάλη επιφυλακτικότητα εάν δεν διασφαλίσουν πιο καθαρές δεσμεύσεις στήριξης – δεσμεύσεις που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταστεί δημόσια σαφείς

Αυτή η δυναμική καθιστά την παρούσα φάση τόσο επικίνδυνη. Η αποσταθεροποίηση  μπορεί να πάρει τη μορφή πολλαπλών, αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων: ιρανικά αντίποινα στον Κόλπο, επέκταση ένοπλων δικτύων προς το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, περιορισμένη ή ευρύτερη κουρδική ανάφλεξη, και ταυτόχρονα περαιτέρω φθορά της αμερικανικής και ισραηλινής περιφερειακής παρουσίας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η περιοχή μπαίνει σε μια μακρά περίοδο διάχυτης αστάθειας όπου τα όρια ανάμεσα σε διακρατικό πόλεμο, εμφύλια διάχυση, πληρεξούσιες συγκρούσεις και εθνοπεριφερειακές εξεγέρσεις γίνονται όλο και πιο ρευστά και επικίνδυνα.

Αν υπάρχει λοιπόν σήμερα ένα αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο, αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο σχέδιο αποδυνάμωσης του Ιράν παρά συγκεκριμένο σχέδιο μιας σαφούς επιδίωξης. Τι θέλουν εν τέλει Αμερικανοί και Ισραηλινοί; Την πτώση του καθεστώτος; Δύσκολα τα σενάρια να την επιτύχουν. Και επικίνδυνα να αποσταθεροποιήσουν μια ευρύτερη περιοχή.

Στρατηγικές σαν και αυτές που ακολουθούν οι ΗΠΑ σπανίως μένουν περιορισμένες στο αρχικό θέατρο επιχειρήσεων. Όταν συνδυάζονται με προϋπάρχουσες ρωγμές –όπως η κρίση Πακιστάν-Αφγανιστάν και η κουρδική κινητικότητα στο Ιράν και στο Ιράκ– μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία σε μια ενιαία περιοχή επικίνδυνης αστάθειας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανός, ντυμένος με τη στολή των εργαζομένων σε πυρηνικό σταθμό, κρατά κεριά σε τελετή μνήμης για τους «εκκαθαριστές» που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Σλαβούτιτς της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/MAKSYM KISHKA)

Τσερνόμπιλ: 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή που σημάδεψε την Ευρώπη

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

55 λεπτά πριν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, τον περασμένο μήνα (φωτ.:  EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)

ΕΚΤ: Αμετάβλητα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια – Στάση αναμονής με φόντο τον πόλεμο και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

2 ώρες πριν
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

2 ώρες πριν
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CBS News στον Λευκό Οίκο Γουέιτζια Τζανγκ, στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (φωτ.:  EPA/Yuri Gripas / POOL)

Σοκ στην Ουάσινγκτον: Ένοπλος πυροβόλησε στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου – Φυγαδεύτηκαν οι Τραμπ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign