Σε έντονο πολιτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συγκρούστηκαν με επίκεντρο την ενεργειακή ακρίβεια και την υπόθεση των υποκλοπών.
Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτοντας ερώτημα για το κόστος ενέργειας και ζητώντας σαφείς απαντήσεις για εθνικά ζητήματα και για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Μίλησε για «ιστορική απόφαση» που, όπως είπε, δικαιώνει όσους αντιστάθηκαν σε «σκοτεινές πρακτικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση για στάση που αντί για απολογία μετατρέπεται σε επίθεση.
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε υψηλούς τόνους, χωρίς όμως να αναφερθεί στις υποκλοπές.
Απέρριψε όμως τις κατηγορίες ότι η κυβερνητική πολιτική επιβαρύνει την αγορά ενέργειας και υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε ότι δεν δέχεται «διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων» και απέδωσε την ενεργειακή κρίση κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο άξονες: την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, ενώ υποστήριξε ότι ο λιγνίτης αποτελεί πλέον την ακριβότερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η χονδρική τιμή ρεύματος είχε εκτιναχθεί έως και τα 400 ευρώ ανά MWh την περίοδο της κρίσης, αλλά η κρατική παρέμβαση και η φορολόγηση υπερκερδών απέτρεψαν τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν σημαντικά από το 2019 έως το 2024 και ότι η Ελλάδα πλέον συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «λάθος χρόνο και συγκυρία» για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, όταν απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «αν οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί σας, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς», επιμένοντας ότι η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει σε σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση του κόστους ζωής, αναφέρθηκε σε αυξήσεις μισθών και μέτρα στήριξης, και αποδέχθηκε την πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το κράτος δικαίου.
















