Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έντονο συμβολισμό πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, παραμονή της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου, τα φετινά «Πολυκάρπεια» στις Σέρρες, σηματοδοτώντας τα τριάντα χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού. Οι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη και την ιστορική συνείδηση, συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.
Η ημέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Στη συνέχεια, στο Διοικητήριο Σερρών ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καϊμακάμης ανέπτυξε το θέμα «Μικρά Ασία – Ορθοδοξία», ενώ ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού Ιωάννης Ζούκας μίλησε για το ιστορικό τόξο «Από την Άλωση της Πόλης στη Μικρασιατική Καταστροφή και στις Αλησμόνητες Πατρίδες».
Κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η απονομή τιμητικής πλακέτας στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Η Εμμέλεια», την οποία επέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά της στην ανακούφιση των προσφύγων και όλων των ευάλωτων ανθρώπων.
Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η πρόεδρος του σωματείου Δουκαίνη Ζαπριάνου, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές και συνέδεσε τη βράβευση με τη μακρά ιστορική διαδρομή της «Εμμέλειας».

Όπως υπενθύμισε, η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1895 από τον Μικρασιάτη αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Ωρολογά και κυρίες των Σερρών, ενώ ήδη από το 1918 είχε οργανώσει συσσίτια για την ανακούφιση του πληθυσμού σε δύσκολες εποχές.
Το έργο της κορυφώθηκε το 1923, όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και άλλες περιοχές έφτασαν στην πόλη, βρίσκοντας στήριξη μέσα από σίτιση, οικονομικά βοηθήματα και διανομή βασικών ειδών.
Στην ιστορική αυτή αναδρομή ξεχώρισε και η μορφή της τότε προέδρου Μαίρης Μαρούλη, που περιγράφηκε ως πρωτοπόρος γυναίκα της εποχής, σύμβολο προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης. ΗΔουκαίνα Ζαπριάνου τόνισε ότι η τιμή ανήκει στις γυναίκες που υπηρέτησαν το σωματείο με προσωπική θυσία και όραμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο, κρατώντας ζωντανό ένα έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος και έφορος δημοσίων σχέσεων της Αδελφότητας Δήμητρα Μετόκη.
Οι διοργανωτές εξέφρασαν ευχαριστίες, υπογραμμίζοντας πως στόχος παραμένει η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων.
















