pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύλβα Ακρίτα: Η Μικρασιάτισσα αγωνίστρια που σημάδεψε την κοινωνική πρόνοια και το ΠΑΣΟΚ

Από την προσφυγική μνήμη και την αντίσταση στη χούντα, μέχρι το έργο της στην Πρόνοια και τη Βουλή

24/12/2025 - 8:38πμ
Η Σύλβα Ακρίτα στην είσοδο του σπιτιού της (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Η Σύλβα Ακρίτα στην είσοδο του σπιτιού της (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πλήρης ημερών έφυγε την προπαραμονή των Χριστουγέννων από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, η Σύλβα Ακρίτα, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Βουλής και υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μια γυναίκα που κουβαλούσε βαθιά μέσα της τη μικρασιατική προσφυγική μνήμη και την μετέτρεψε σε διαρκή αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν μητέρα της δημοσιογράφου και πολιτικού Έλενας Ακρίτα.

Από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη

Η Σύλβα-Καίτη Ακρίτα γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1928 στη Θεσσαλονίκη από Μικρασιάτες γονείς. Πατέρας της ήταν ο Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου, γερουσιαστής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως υπουργός Πρόνοιας αφιερώθηκε κυρίως στη στέγαση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μητέρα της ήταν η Λουκία Ρουσσίδη.

Αρσακειάδα, αλλά μεγαλώνοντας μέσα στις ανάγκες και τις αγωνίες του προσφυγικού κόσμου, η κοινωνική πρόνοια δεν άργησε να γίνει το αντικείμενο των σπουδών και της ζωής της.

Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου και Λουκία Ρουσσίδη με την πρωτότοκη Κλεοπάτρα (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Δείτε τι έγραψε στις 14 Σεπτεμβρίου 2025, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία: «Κωνσταντινούπολη! Οι γονείς μου με την πρωτότοκη αδελφή μου, την Κλεοπάτρα! Όμορφα χρόνια ανέμελα! Μα αργοζύγωνε, ύπουλα η κόλαση της γενοκτόνου Μικρασιατικής Καταστροφής…

»Στην προσφυγομάνα, τη Θεσσαλονίκη, 17 χρόνια αργότερα, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη και ύστερα από τα δύο παλικαράκια, τους αδελφούς μου, ε, θα γεννηθεί και η αφεντιά μου!

»Το πατρικό μου σπίτι στην Κίο τη θαλασσινή, το επισκέφτηκα στα 18 μου χρόνια! Εκεί βρήκα τις ρίζες μου. Να τις καταπατούν οι Τούρκοι! Τις πήρα κρυφά και τις κρατώ πάντα βαθιά μες στην καρδιά μου».

Δίπλα στον Λουκή Ακρίτα

Τον σύζυγό της, τον πολιτικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα Λουκή Ακρίτα, τον γνώρισε όταν εκείνος ήταν γενικός γραμματέας και βουλευτής της ΕΠΕΚ. Αργότερα, ως υπουργός Παιδείας της Ένωσης Κέντρου υπήρξε ο πρωτεργάτης της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Παντρεύτηκαν το 1954 και απέκτησαν μία κόρη, την Έλενα Ακρίτα.

Για τον Λουκή Ακρίτα είχε γράψει: «Τα χρόνια του πολέμου ο σύντροφος της ζωής μου, νεαρός Κύπριος τότε, προκειμένου να πολεμήσει στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο ως απλός στρατιώτης, αλλάζει την αγγλική του υπηκοότητα με την ελληνική. Παράλληλα, είναι και πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Εστία.

»Τους τελευταίους μήνες της Κατοχής εκδίδει την αντιστασιακή εφημερίδα Καθημερινά Νέα, που η έκδοσή της συνεχίστηκε για λίγο διάστημα και μετά την απελευθέρωση. Από τη θητεία του στον πόλεμο εμπνέεται και γράφει το μεγάλο μυθιστόρημα Οι αρματωμένοι. 

»Στη διάρκεια της Κατοχής ο Λουκής Ακρίτας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης “Τριμελής Επιτροπή Αγώνος” μαζί με τον Μιλτιάδη Πορφυρογέννη και τον στρατηγό Σπηλιωτόπουλο».

Αντίσταση στη δικτατορία και φυλακή

Μετά το θάνατο του Λουκή Ακρίτα, στις εκλογές του 1967 ήταν η μοναδική γυναίκα υποψήφια βουλευτής της Ένωσης Κέντρου σε όλη τη χώρα. Τελικά τις εξελίξεις τις καθόρισε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Υποψήφια Β’ Αθήνας με Ένωση Κέντρου. Θα ήταν η προεκλογική μου αφίσα. Μας πρόλαβε το χουντικό πραξικόπημα» (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Από τους πρώτους μήνες της χούντας εντάχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα με το Πατριωτικό Μέτωπο. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε δέκα χρόνια κάθειρξη ως ηγετικό στέλεχος των αντικαθεστωτικών.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Στη Μεταπολίτευση έγινε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ήταν παρούσα στην ιστορική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Στις εκλογές του 1974 εξελέγη στην περιφέρεια Υπολοίπου Αθηνών και έγινε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του κόμματος.

«Σαν σήμερα, 3 του Σεπτέμβρη, ιδρύεται το ΠΑΣΟΚ. Από αριστερά ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αμαλία Φλέμινγκ, εγώ και ο Κώστας Σημίτης» (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Το 1981 εκλέχθηκε ξανά, πρώτη σε ψήφους ανάμεσα στις γυναίκες, και ανέλαβε σημαντικές θέσεις: Κοσμήτορας του προεδρείου της Βουλής, πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων, πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στις 31 Οκτωβρίου 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την ίδια, προηγούμενες απόπειρες υπουργοποίησής της ματαιώνονταν από παρεμβάσεις της Μαργαρίτας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας τους σχετικά με την ύπαρξη και τη λειτουργία της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Στον ενάμιση χρόνο της θητείας της άφησε έντονο αποτύπωμα:

• Πέρασε το νομοσχέδιο για την «Απόσβεση Χρεών Προσφύγων».
• Εκπόνησε σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Πρόνοιας.
• Προώθησε στην ΕΟΚ μελέτη για το ΠΙΚΠΑ και τα άτομα με αναπηρία.
• Ετοίμασε νομοσχέδιο για την υιοθεσία.
• Οργάνωσε πανευρωπαϊκά σεμινάρια για την τρίτη ηλικία.
• Προώθησε μέτρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ.
• Στήριξε τον οικογενειακό προγραμματισμό και την προστασία κακοποιημένων ατόμων.
• Ίδρυσε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μέχρι την αποχώρηση από την πολιτική

Στις εκλογές του 1989 εξελέγη ξανά βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και γραμματέας του προεδρείου της ΚΟ. Το 1993 έγινε βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 1996, μετά την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Σύλβα και Έλενα Ακρίτα με μάσκες στη δεξίωση για την 47η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Μέχρι το τέλος παρούσα και μαχητική

Χαρακτηριστικό της αστείρευτης ζωτικότητάς της ήταν και η στάση της στα χρόνια του Covid-19. Όταν ξέσπασε η πανδημία, η Σύλβα Ακρίτα πλησίαζε τα 95 της χρόνια.

Και όμως, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου ήταν αδρανής και φοβισμένη, εκείνη συμμετείχε με πάθος και ενεργή παρουσία στη διαδικτυακή καμπάνια για τις συνθήκες διαβίωσης και υγειονομικής προστασίας των προσφύγων στα καμπ, με αίτημα τη μεταφορά τους σε σπίτια.

Μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook –στο οποίο ήταν εξαιρετικά ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της, γράφοντας πολύ συχνά με κεφαλαία–, δεν δίσταζε να απαντά, να επιχειρηματολογεί και να εξηγεί στωικά και υπομονετικά ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε κανείς να μεταφέρει και να υπογράψει το σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα Avaaz.

«Αχ αυτές οι φωτογραφίες! Ξεπηδάνε ξαφνικά, ώρες ξεχασμένες.
Νέα Κίος, 1982. Καλεσμένη να κόψω την κορδέλα στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείο Νέας Κίου. Η Κίος υπήρξε η πατρίδα του πατέρα μου!» (φωτ.: Facebook / Sylva Akrita)

Για τη Σύλβα Ακρίτα, ο αγώνας για τους πρόσφυγες –ανθρώπους στους οποίους έβλεπε τη δική της μικρασιατική ρίζα– δεν ήταν ποτέ υπόθεση του παρελθόντος, αλλά στάση ζωής μέχρι το τέλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγραφή αντικειμένων για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

«Ανοίγουν τα σπίτια, επιστρέφει η μνήμη»: Κειμήλια από την Αργυρούπολη του Πόντου γεμίζουν το νέο μουσείο στη Νάουσα

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν προειδοποιεί για «συντριπτικά» πλήγματα μετά τις απειλές Τραμπ

43 λεπτά πριν
Η ένδειξη δείχνει ότι το ρεζερβουάρ είναι σχεδόν άδειο (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 60 ευρώ, πότε οι πληρωμές

1 ώρα πριν
(Πηγή: commons.wikimedia.org

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2 ώρες πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία "Erminio", Πέμπτη 2 Απριλίου 2026. (Θανάσης Δημόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και εκτεταμένες ζημιές στην Αττική ο απολογισμός

2 ώρες πριν

Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign