Η παραμονή των Χριστουγέννων μυρίζει ζυμάρι, πορτοκάλι και κανέλα. Είναι εκείνες οι μέρες που ο χρόνος μοιάζει να γυρίζει πίσω και η κουζίνα γίνεται τόπος μνήμης και συνάντησης.
Σε αυτό το γιορτινό σκηνικό, το χριστόψωμο έχει πάντα την τιμητική του – όχι μόνο ως ψωμί, αλλά ως ευχή και σύμβολο για το σπίτι.
Η Μαριέττα Γαλάνη, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας, με ρίζες από τη Μικρά Ασία και μεγαλωμένη στην Απείρανθο Νάξου, μοιράζεται τη συνταγή για το «Ψωμί του Χριστού», όπως την διδάχτηκε και την διατηρεί ζωντανή μέσα στο χρόνο. Ένα χριστόψωμο απλό, αρωματικό και βαθιά δεμένο με την παράδοση.
Μέσα από τη σελίδα του naxospress, μας καλεί να ζυμώσουμε, να στολίσουμε και να ψήσουμε το χριστόψωμο όπως παλιά – για να γεμίσει το τραπέζι όχι μόνο με ψωμί, αλλά και με ιστορίες.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
| 1 φακελάκι ξηρή μαγιά |
| 150 γρ. χλιαρό κατσικίσιο γάλα |
| 4 κ.σ. ζάχαρη |
| 75 γρ. βούτυρο γάλακτος |
| 1 αυγό + 1 ασπράδι |
| 2 κ.σ. γιαούρτι |
| ξύσμα από 1 πορτοκάλι |
| 500 γρ. αλεύρι σκληρό |
| ¼ κ.γ. αλάτι |
για τη διακόσμηση
| σταφίδες, γαρύφαλα, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα (ή ό,τι άλλο αγαπάτε) |
| λίγο γάλα για το άλειμμα |

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το αυγό, το ασπράδι, το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
- Ξεφουσκώνουμε απαλά και σχηματίζουμε μπάλα, κρατώντας λίγο ζυμάρι για διακόσμηση (σταυρό, πλέξη).
- Αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα περίπου 1 ώρα.
- Αλείφουμε με γάλα και διακοσμούμε με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
















